Ceny surowca w UE rosną, ceny półproduktów spadają
Jak podaje Komisja Europejska:
• średnie ceny skupu mleka w UE wzrosły o 4,1% we wrześniu 2022 r. (54,5 c/kg) i +46% w porównaniu z wrześniem 2021 r.; szacunkowa cena na grudzień 2022: 55,2 c/kg (+1,3%);
• ceny masła w UE: 670 €/100 kg, spadek o 4,3% w ciągu ostatnich 4 tygodni;
• ceny OMP w UE: 323 €/100 kg, spadek o 9,4% w ciągu ostatnich 4 tygodni;
• ceny WMP w UE: 456 €/100 kg, spadek o 4,4% w ciągu ostatnich 4 tygodni;
• ceny sera cheddar w UE: 469 €/100 kg, spadek o 1,3% w ciągu ostatnich 4 tygodni;
• stabilna cena mleka spot IT na poziomie 67,5 c/kg (6.11.2022);
• spadek kosztów paszy (-0,7%) i kosztów energii (-1,3%) w 44. tygodniu w porównaniu do poprzednich 4 tygodni;
• we wrześniu 2022 r. produkcja mleka w Nowej Zelandii i Australii spadła (odpowiednio -3,2% i -5,6%), podczas gdy produkcja mleka w Wielkiej Brytanii nieznacznie wzrosła (+0,1%), a także w USA (+1,5%).