Podsumowanie zmian cen i handlu zagranicznego na rynku w 2022 r.
Jak podaje Komisja Europejska
• ceny masła w UE: 497 €/100 kg, -0,3% w ciągu ostatnich 4 tygodni;
• ceny OMP w UE: 261 €/100 kg, +1,6% w ciągu ostatnich 4 tygodni;
• ceny WMP w UE: 350 €/100 kg, -3,5% w ciągu ostatnich 4 tygodni;
• ceny sera cheddar w UE: 454 €/100 kg, -1,5% w ciągu ostatnich 4 tygodni;
• spotowa cena mleka IT nieznacznie spadła do 51,8 c/kg (19.02.2023);
• redukcja kosztów energii (-6,2%) i wzrost kosztów paszy (+1,3%) w 7. tygodniu w porównaniu do poprzednich 4 tygodni;
• Oceania pozostaje bardziej konkurencyjna cenowo w przypadku masła i WMP, podczas gdy Stany Zjednoczone pozostają bardziej konkurencyjne w przypadku OMP i sera cheddar;
• w roku produkcyjnym do grudnia 2022 r. produkcja mleka w Nowej Zelandii, Australii i Wielkiej Brytanii spadła odpowiednio o -2,6%, -6,6% i -0,1%, podczas gdy produkcja mleka w USA (cały rok) wzrosła o +0,2%;
• eksport masła z UE do Chin i USA spadł odpowiednio o -30% i -3% w 2022 r.;
• eksport sera z UE w 2022 r. wzrósł do Japonii (+1%) i spadł do Szwajcarii (-2%) i USA (-3%);
• w 2022 r. eksport OMP i PMP z UE do Chin spadł: odpowiednio o -33% i -5%. Eksport OMP do Algierii (+26%) i do Indonezji (-33%). Eksport WMP do Omanu (+30%) i Kuwejtu (+154%);
• eksport masła (butteroil) i sera z USA wzrósł w 2022 r. (odpowiednio +43% i +12%), spadł w przypadku OMP (-6%) i WMP (-1%);
• w 2022 r. eksport masła (butteroil) i OMP z Nowej Zelandii rośnie (odpowiednio +14% i +10%), spada sera (-4%) i PMP (-17%);
• spadek chińskiego importu w 2022 r. dla OMP (-21%), WMP, sera i serwatki w proszku (-17%) oraz skondensowanej (-29%); wzrost masła (butteroil) (+9%) i laktozy (+7%);
• ostatnia aukcja GDT (21.02.2023): ogólny wskaźnik cen -1,5%, przy spadku cen OMP (-2,4%) i WMP (-2%) oraz wzroście cen masła (+3,8%) i sera cheddar (+ 1,5%).