1. Aktualności
  2. Polska
Dania

49 zakładów wytwarza nabiał w Danii

Źródło: Forum Mleczarskie
Autor: Janusz Górski
© forum mleczarskie

Roczna produkcja mleka w Danii w 2021 r. sięgnęła 5,64 mln ton – dowiaduje się portal forummleczarskie.pl. Średnio każdy dostawca dostarczył 2192 tony mleka. Średnia wielkość stada wyniosła 217 krów mlecznych. 

Mleko przetwarzały 24 firmy mleczarskie w 49 zakładach. Spółdzielnie mleczarskie przetworzyły 92,3% mleka, a pozostałą część zakłady prywatne. Skup prowadziło 7 spółdzielni i 8 firm prywatnych, pozostałych 9 firm prywatnych nie skupowało lokalnego surowca.

Duńskie firmy wytworzyły 771 tys. ton płynnych produktów mleczarskich, 80 tys. ton masła oraz 455 tys. ton serów. Duńczycy wyprodukowali w ciągu roku również 258 tys. ton proszków mlecznych.

99% wytworzonego tu mleka spożywczego (konsumenckiego) pochodziło od spółdzielni mleczarskich.

Na miejscu sprzedano 434 tys. ton mleka (74 litry per capita), 10,5 tys. ton maślanki (1,8 l per capita), 77,8 tys. ton jogurtów (13,3 litra na osobę).

Import wyniósł: 54 tys. ton produktów płynnych, 18 tys. ton masła, 104 tys. ton serów i 78 tys. ton produktów w proszku. Równolegle wyeksportowano 127 tys. ton produktów płynnych, 52 tys. ton masła, 402 tys. ton serów i 187 tys. ton produktów proszkowanych. Eksport nabiału to 16,9% eksportu żywności z Danii. Największymi odbiorcami nabiału z Danii są Niemcy, Szwecja i Holandia. Polska jest największym odbiorcą w tej części Europy z wartością 278 mln DKK.

Ostatnie wiadomości o firmie

Warte przeczytania