1. Aktualności
  2. Polska
Polska

Hochland Polska: Gouda to najpopularniejszy ser w Polsce

Źródło: Forum Mleczarskie
Autor: Janusz Górski
© hochland polska

– Rynek serów typu holenderskiego rozwija się dynamicznie i rośnie – mówi Jacek Wyrzykiewicz, PR & Marketing Services Manager w Hochland Polska. – Polacy chętnie kupują goudę, edamski, maasdamer. Do łask wracają produkty, które wspomagają odporność organizmu. Istotne jest, by sięgać po produkty, które nie tylko będą źródłem dobrego samopoczucia, ale również odgrywają rolę w kontekście wzmocnienia odporności. Dopiero zaczynamy dostrzegać, co zmienił wymuszony brak spotkań z bliskimi, praca zdalna i bardzo odczuwalna – kruchość zdrowia i życia. 

– Głębsze zmiany w świadomości konsumenta dzieją się na płaszczyźnie wartości i oczekiwań od życia, ale faktem jest, że celebracja śniadań to istotny trend. W związku z pandemią wiele osób zaczęło pracować w domu. Niektórzy postanowili spędzić te dodatkowe chwile w kuchni, prześcigając się w sposobach na przygotowanie coraz bardziej różnorodnych śniadań. Pierwszy posiłek dnia jest bardzo ważnym trendem – dodaje Jacek Wyrzykiewicz. 

– Hochland ma w swojej ofercie bardzo wiele serów typu holenderskiego, które stanowią śniadaniowe hity! Gouda zajmuje ważne miejsce wśród najpopularniejszych serów holenderskich. To głównie za sprawą jej słonecznego koloru, przyjęła się nazwa – żółty ser – w odniesieniu do wszystkich dojrzałych serów. Do jej najważniejszych kulinarnych walorów zaliczyć można z pewnością delikatny smak, subtelny zapach, kremową konsystencję i wszechstronność zastosowań. Nic dziwnego, że zdobyła szerokie uznanie wśród smakoszy na całym świecie – wskazuje nasz rozmówca.

– Wywodzi się z okolic holenderskiego miasta Gouda – i jemu zawdzięcza swą nazwę. Jest wyjątkowym gatunkiem sera – do tego stopnia, że metoda jej wytwarzania w świecie serowarskim nazywana jest holenderską. Na czym ona polega? W produkcji stosowane są tu nieco niższe temperatury, a dodatkowo wypłukiwany jest nadmiar laktozy. Dzięki temu sery zyskują delikatny, lekko słodkawy smak. Pełne mleko, którego używa się w procesie produkcji, dodaje z kolei charakterystycznych, maślanych nut – wymienia PR & Marketing Services Manager w Hochland Polska.

– Gouda to ser półtwardy. Ma idealnie zrównoważoną konsystencję – jest na tyle miękka, że rozpływa się w ustach i na tyle twarda, by łatwo można było pokroić ją w plastry. Wyróżnia ją zwarty, jednolity miąższ. 

Ostatnie wiadomości o firmie

Warte przeczytania