
Naturalne mascarpone najpopularniejsze

– Rynek mascarpone w Polsce wciąż się rozwija, a zainteresowanie tym produktem sukcesywnie rośnie. Konsumenci coraz chętniej sięgają po mascarpone nie tylko jako składnik klasycznych deserów, takich jak tiramisu, używają go również jako bazy do sosów, kremów czy dań wytrawnych – makaronów, potraw mięsnych i warzywnych, a nawet pizzy i zapiekanek. Taka wielofunkcyjność produktu przekłada się na jego rosnącą obecność w domowej kuchni – powiedziała Katarzyna Jezierska, dyrektor marketingu w mleczarni Piątnica (OSM).
– Oferowany przez nas ser mascarpone wyróżnia się najwyższą jakością – powstaje z pasteryzowanej śmietanki, a jego receptura oparta jest na tradycyjnych metodach produkcji. To przekłada się na wyjątkową, aksamitną konsystencję, gęstość i delikatnie słodki, śmietankowy smak. W ofercie Piątnicy dostępna jest wersja naturalna, ceniona za uniwersalność zastosowania, pyszny smak i czysty skład – dodała Katarzyna Jezierska.
– Jeśli chodzi o dynamikę rynku, obserwujemy stały wzrost zainteresowania produktem, a wersja naturalna pozostaje najbardziej pożądana przez konsumentów i dominuje na sklepowych półkach. Sprzedaż mascarpone z Piątnicy realizowana jest głównie w kanale nowoczesnym – sklepy wielkopowierzchniowe odpowiadają za blisko dwukrotnie wyższy wolumen sprzedaży niż handel tradycyjny. Największą rotację notuje się w przypadku opakowań 250 g, które są optymalne dla klientów indywidualnych. Z uwagi na dużą popularność produktu i wysoką rotację wynikającą z zaufania konsumentów do marki Piątnica jest to produkt, który zawsze warto mieć w aktualnej ofercie handlowej – podsumowała nasza rozmówczyni.

