
Polmlek zaprezentuje superfood factory


We wrześniu Polmlek zaprezentuje szerokiej publiczności, a także potencjalnym partnerom biznesowym, projekt badawczy polegający na stworzeniu całkowicie innowacyjnej linii pozyskiwania laktoferyny. To pierwsza w Polsce i jedna z czterech w Europie inwestycja pozwalająca pozyskiwać na skalę przemysłową ultracenne immunologicznie białko z mleka i serwatki. Projekt został dofinansowany i jest rozwijany m.in. dzięki dotacji z Narodowego Centrum Badań i Rozwoju, a powstaje we współpracy naukowców z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu i specjalistów, inżynierów z fabryki proszków lidzbarskiego Polmleku.
Laktoferyna jest białkiem, któremu przypisuje się działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybiczne, immunoregulujące i przeciwzapalne. Ponadto laktoferyna chelatuje jony żelaza, czyli poprawia jego wchłanialność w organizmie. Ze względu na skomplikowany proces produkcyjny stanowi produkt niezwykle wymagający.
Rozwiązanie zastosowane w trwającym procesie badawczym pozwala zwiększyć czystość pozyskiwanej laktoferyny, czyli zawartość laktoferyny w białku, do min. 98% (98 g LF w 100 g białka dla produktu gotowego).
Dlaczego to przełomowy projekt w polskim mleczarstwie? Laktoferyna ma swoje zastosowanie głównie w przemyśle farmaceutycznym, jest także stosowana w suplementach diety. Jej łatwiejsze pozyskiwanie pozwoli jeszcze bardziej zdywersyfikować mleczarską produkcję i podnieść wartość eksportu Grupy Polmlek. – Dziś na światowych rynkach polskie produkty mleczarskie i spożywcze muszą charakteryzować się innowacyjnością – powiedział Marcin Witulski, prezes Polmlek – Naszą specjalnością są między innymi wysokospecjalistyczne proszki, w tym WPC, laktoza i laktoza farmaceutyczna. Jeśli chodzi o proszki – ewolucja lidzbarskiego zakładu trwa od 8 lat, oddajemy krok po kroku nowe elementy zespołu proszkowni, co pozwala nam na tworzenie nowych, ciekawych produktów poszukiwanych na światowych rynkach. Badania nad laktoferyną to w tej chwili uwieńczenie procesu frakcjonowania mleka i serwatki, z których wydobywamy najcenniejsze składniki i przetwarzamy na prozdrowotne produkty. Mówię „w tej chwili”, bo nigdy nie wiemy, co będziemy robić, gdy pozyskamy już laktoferynę, a mleko to przecież żywy organizm, który zaskakuje i nas, mleczarzy, i naukowców.

