1. Aktualności
  2. Polska
Polska

Kosów Lacki (SM): Będzie ser Magnal Duo

Źródło: Forum Mleczarskie
Autor: Janusz Górski
© kosów lacki (osm)

Janusz Górski: Jak Pan ocenia sytuację rynkową w zakresie dynamiki skupu mleka oraz wolumenu sprzedaży serów podpuszczkowych?

Andrzej Minarczuk, prezes zarządu mleczarni Kosów Lacki (OSM): Dynamika skupu mleka za ubiegły rok była dodatnia i w roku bieżącym też kształtuje się w trendzie wzrostowym. Widać, że stabilna cena mleka zachęca rolników do zwiększania produkcji. Natomiast sprzedaż serów popadła w stagnację i z nadzieją czekamy, czy wzorem minionego roku drugie półrocze będzie o wiele lepsze od pierwszego.

 

Kierowana przez Pana mleczarnia wytwarza sery wysokiej jakości pod unowocześnioną marką Kosów. Które produkty cieszą się największym zainteresowaniem detalistów i hurtowników? 

Kosów od lat specjalizuje się w serach tylu szwajcarsko-holenderskiego. To wyroby, których produkcja wymaga od serowarów szczególnych umiejętności. Sery Baron czy Edamer są znane na rynku krajowym, ale też europejskim. Jeden z europejskich krajów upodobał sobie nasz ser szwajcarski wędzony o nazwie Jubilat. Poza konkurencją jest twaróg sałatkowy Sorento, wyprodukowany z białek serwatkowych. Lekki, delikatny, ale o wysokiej zawartości białka. 

Chciałbym zapytać o specjalności mleczarni, które wyróżniają markę Kosów na półce sklepowej, a jest ich kilka. Do najciekawszych produktów zaliczam sery z dodatkiem kwasów omega, sery niskotłuszczowe, sery długodojrzewające Magnal Old oraz sery podpuszczkowe Jędrula. Które z nich najlepiej się przyjęły i co może być ich szczególną zaletą w oczach konsumentów? 

Tak, wzrasta sprzedaż sera Pro-zdrowotnego z kwasami Omega 3 i 6. Jako jedni z nielicznych produkujemy ser o nazwie Fitness z zawartością tłuszczu do 5%. Przez ponad 2 lata szukaliśmy własnego, unikalnego smaku dla serów długodojrzewających Magnal Old. Ser staje się coraz bardziej rozpoznawalny na półce. Za chwilę pojawi się jego brat o nazwie Magnal Duo. 

Kapitalnie na rynku przyjęły się nowości takie jak ser Gouda z kurkami oraz ser podpuszczkowy niedojrzewający z przyprawami Jędrula. Nowości „testujemy” na konsumentach np. na targach śniadaniowych, gdzie zbierają bardzo pochlebne opinie.

Więcej w Forum Mleczarskie Handel 4/25.

Ostatnie wiadomości o firmie

Warte przeczytania