
Produkcja mleka w Wielkiej Brytanii nieznacznie rośnie

Dostawy mleka w Wielkiej Brytanii w czwartym kwartale wzrosły o 3,5% w porównaniu z tym samym kwartałem w 2023 r. – podała AHDB. Oznacza to 0,7% wzrost w skali roku. Obecnie oczekuje się wzrostu produkcji mleka w Wielkiej Brytanii do końca sezonu 2024/25 i w 2025 r . Biorąc pod uwagę wyzwania związane z pogodą AHDB spodziewa się, że produkcja wzrośnie o 0,9% rok do roku. Szacuje się też, że w sezonie mlecznym (kwiecień-grudzień) dostawy mleka organicznego w Wielkiej Brytanii wyniosły łącznie 266 mln litrów, co stanowi spadek o 6,9% w porównaniu z rokiem 2023/24.
Całkowita liczba krów mlecznych w Wielkiej Brytanii w październiku 2024 r. wyniosła 1,64 mln sztuk , co stanowi najniższą liczbę odnotowaną w październiku i spadek o 0,9% w porównaniu z tym samym miesiącem poprzedniego roku.
W najnowszym badaniu AHDB szacuje się, że w październiku 2024 r. w Wielkiej Brytanii było 7200 producentów mleka. Oszacowano niewielką redukcję o 30 producentów od czasu ostatniego badania w kwietniu. Natomiast szacowana roczna strata wyniosła 300 producentów (-4,0%) od października 2023 r., co wskazuje, że większość wyjść z branży miała miejsce zeszłej zimy. Ciągła presja na marże mogła być jedną z przyczyn tego zjawiska obok wysokich cen krów przeznaczonych do uboju. Jednak lepsze ceny nabiału w ciągu lata powstrzymały odpływ hodowców.
Globalna produkcja mleka w październiku kontynuowała powrót do wzrostu i obecnie jest o 0,9% wyższa rok do roku, przy czym wszystkie regiony oprócz Argentyny odnotowują wzrost. Dostawy mleka w UE wyniosły średnio 362,4 mln litrów dziennie, co oznacza wzrost o 2,3 mln litrów dziennie (0,6%) w ujęciu rok do roku. Przyglądając się szczegółowo tym unijnym danym AHDB zauważa największy wzrost wolumenu w ujęciu rok do roku. Było to spowodowane produkcją mleka w Irlandii, która wzrosła o 87 mln litrów (14,8%). Wolumeny produkcji w Polsce i Francji wzrosły odpowiednio o 34 mln litrów (3,3%) i 20 mln litrów (1,1%). Z kolei w Niemczech nastąpił spadek o 59 mln litrów (-2,3%), a w Holandii o 18 mln litrów (-1,6%).
Popyt na produkty mleczarskie w Wielkiej Brytanii był zależny od kategorii. W ciągu 52 tygodni kończących się 28 grudnia 2024 r. wolumeny produktów z mleka krowiego spadły o 0,6% rok do roku (NIQ Homescan POD, Total GB). Wolumeny mleka spadły o 1,9% rok do roku, przy czym spadki dotyczyły półtłustego i odtłuszczonego mleka krowiego, podczas gdy mleko pełne nadal odnotowywało wzrost wolumenu (+2,5%) ze względu na wzrost liczby nabywców.
Sprzedaż sera z mleka krowiego nadal rośnie – o 4,5% w ujęciu rok do roku, a sprzedaż jogurtów wzrosła o 6,3%, co jest efektem ponownego wzrostu zainteresowania konsumentów zdrowym odżywianiem. Z drugiej strony masło z mleka krowiego odnotowało spadek wolumenu o 3,4%, wskutek spadku sprzedaży smarowideł maślanych (-7,1%). Masło w kostkach nadal odnotowywało wzrost wolumenu o 6,4%.
Wolumeny śmietany z mleka krowiego wzrosły o 2,5% rok do roku, głównie dzięki zwiększonej częstotliwości zakupów. Podwójna, kwaśna śmietana i crème fraiche odnotowały wzrost ilościowy.