1. Aktualności
  2. Polska
Polska

Rośnie popyt na sery w kategorii premium

Źródło: Forum Mleczarskie
Autor: Janusz Górski
© temar (pph)

– Nasza oferta dla partnerów handlowych w kategorii serów ChNP jest szeroka pod względem produktów oraz oferowanych gramatur – powiedziała Forum Mleczarskiemu Handel Agata Sowa, Marketing Manager w firmie Temar (PPH). – Proponujemy między innymi sery włoskie, takie jak Gorgonzola Igor, Pecorino Romano Michelangelo, Parmigiano Reggiano oraz Grana Padano, oraz sery francuskie, jak Fourme d’ambert czy Roquefort. Natomiast z Holandii, czyli stolicy serów półtwardych, oferujemy oryginalną Goudę Frico oraz Goudy Beemster. Posiadamy w ofercie produkty z certyfikatami Chronionej Nazwy Pochodzenia (ChNP) lub Chronionego Oznaczenia Geograficznego (ChOG), co gwarantuje ich autentyczność oraz pochodzenie z określonych regionów, gdzie produkcja odbywa się według ścisłych norm.

– Kategoria serów chronionych i produktów premium ma znaczący potencjał na rynku. Wzrasta popyt na wyroby autentyczne, naturalne, pochodzące z określonych regionów geograficznych, co sprzyja popularyzacji serów z certyfikatami ChNP i ChOG. Segment serów premium stale rośnie, a jego wartość na rynku europejskim i światowym sukcesywnie się zwiększa. Prognozy wskazują, że tendencje te utrzymają się w najbliższych latach, co stwarza dla tej kategorii produktowej duże możliwości wzrostu – podkreśliła nasza rozmówczyni.

– Nasza firma koncentruje się na szerokiej dystrybucji serów chronionych poprzez różnorodne kanały sprzedaży. Hipermarkety i supermarkety to jedne z głównych, jednak zmieniające się tendencje zakupowe powodują także sporą popularyzację tego segmentu w dyskontach. Poprzez naszą markę Fresh Pack, czyli małych kawałków serów premium, wprowadzamy na rynek europejskie skarby serowarów. Obecnie nasza oferta liczy ponad 40 serów i jest skierowana do klientów poszukujących wyjątkowych, jakościowych produktów. Warto zaznaczyć, że kategoria wyrobów chronionych jest również szeroko dostępna dla branży HoReCa. Nasze produkty są często wybierane przez twórców dań stawiających na oryginalne składniki – dodała Agata Sowa, Marketing Manager w firmie Temar (PPH).

Ostatnie wiadomości o firmie

Warte przeczytania