Mniejsza produkcja serów w mleczarni Mazowsze (SM)
Ostatni rok był dla wielu spółdzielni mleczarskich trudny. Przyniósł zmniejszenie skupu mleka, przychodów oraz realne straty finansowe. Spółdzielnia Mazowsze (SM) mimo znaczącego zmniejszenia liczby dostawców utrzymała prawie niezmieniony wolumen skupu. Dynamika skupu wyniosła 99,2%. Ogólna liczba dostawców na koniec roku wyniosła 1202 i była niższa o 88 w stosunku do roku 2022. Zmniejszona liczba dostawców wynikała głównie z likwidacji produkcji mlecznej oraz braku następców zainteresowanych tą produkcją.
Według zarządu spółdzielni struktura produkcji za rok 2023 przedstawiała się następująco:
- sery holenderskie – ponad 4 tys. ton,
- ser cheddar – prawie 6 tys. ton
- ser mozzarella – ponad 2 tys. ton
- masło, śmietanę, serwatkę zagęszczoną oraz mleko dla Bel Polska.
Łączna produkcja serów wyniosła 12 126 ton tj. 200 ton mniej jak w roku poprzednim. Sprzedaż mleka do firmy Bel utrzymała się na tym samym poziomie.
Główne nakłady inwestycyjne 2023 r. firmy objęły przede wszystkim budynek hali magazynowej wraz z urządzeniami, elektrownię fotowoltaiczną, samochód ciężarowy Scania i krajalnicę do sera.