1. Aktualności
  2. Polska
Polska

Spółdzielnia Mazowsze (SM) wytwarza 1000 ton serów miesięcznie

Źródło: Forum Mleczarskie
Autor: Janusz Górski
© forum mleczarskie

Jak dowiaduje się Forum Mleczarskie, spółdzielnia Mazowsze (SM) z Chorzel osiągnęła w 2024 r. dynamikę skupu na poziomie 101,24% tj. 146,1 mln litrów mleka. Zmniejszyła się przy tym ogólna liczba dostawców się o 66. Zmniejszona liczba dostawców wynikała głównie z likwidacji produkcji mlecznej w gospodarstwach ze względu na wiek, stan zdrowia i brak następców oraz zamknięcie 4 punktów odbioru mleka. Kilku dostawców odeszło do innych podmiotów skupujących. Kolejnych 5 punktów odbioru mleka będzie zamkniętych do końca 2025 r.

Zarząd spółdzielni ocenił, że przerób mleka zabezpieczały linie produkcji serów: cheddar, mozzarella, dwie linie sera typu holenderskiego oraz linia do plasterkowania. Łączna produkcja serów wyniosła 12,32 ton to jest o 200 ton więcej niż w poprzednim roku. Oznacza to, że w Chorzelach wytwarzano 1000 ton serów miesięcznie.

Ze struktury produkcji wynika, że znacznie, bo o 900 ton wzrosła produkcja cheddara kosztem serów holenderskich, a także o 600 tys. l zmniejszyła się sprzedaż mleka do firmy Bel Polska.

Ostatnie wiadomości o firmie

Warte przeczytania