Sery topione: Sery stopione

Oliwia Zakrzewska
Forum Mleczarskie Handel 1-2/2020 (98)
© sertop

Delikatny, smaczny, smarowny.... taki jest właśnie ser topiony, uwielbiany przez małych i dużych smakoszy. Dzieci uwielbiają tego rodzaju produkty za różnorodność smaków, a dorośli za szybkość w wyczarowywaniu pysznych kanapek na śniadanie, przekąsek w ciągu dnia czy „czegoś na ząb” na kolację. Samodzielnie lub w połączeniu ze świeżym pieczywem, warzywami, pietruszką, koperkiem bądź szczypiorkiem sery topione smakują. Kojarzone są z kolorowymi, wiosennymi kanapkami i nic dziwnego – tchną świeżość i pomysłowość w kuchenne zacisze. Kuszą prostotą w przygotowywaniu posiłków i oczarowują smakiem. Mogą być spożywane „na zimno” i „na gorąco”. Ciekawostką jest, że sery topione powstały w wyniku przeprowadzanych ponad 100 temu przez Szwajcarów prób zagospodarowania nadmiaru produkcji sera tradycyjnego. Ser topiony na stałe zagościł na półkach sklepowych, a zaletą sera topionego jest długi okres przydatności do spożycia.

Producenci zachęcają do sięgnięcia po ser topiony. Oferują go w wielu atrakcyjnych wariantach opakowania spośród których każdy znajdzie coś dla siebie. Sery w krążkach (ułożone w wielosmakowe pyszne trójkąciki) uwielbiają szczególnie mali smakosze. Ser topiony w plastrach „na zimno” lub „na gorąco”, to łatwy i szybki sposób na przygotowanie kanapki albo chrupiącego, ciepłego tosta. Ser topiony w bloczkach to więcej ulubionego smaku w jednym opakowaniu. Z kolei ser topiony w praktycznych kubeczkach z wieczkiem umożliwia zachowanie świeżości serka i łatwy dostęp do produktu. Nazwy serów pochodzą od serów z których zostały wytworzone, a w ich składzie musi być co najmniej 75% masy sera podstawowego, od którego produkt nosi nazwę.

Wiodącymi producentami serków topionych są: Hochland Polska, Lactima i Sertop. Serki topione w swoim asortymencie posiadają także: Grupa Mlekovita, Grupa Polmlek, Mlekpol (SM), Łowicz (OSM), Mońki (MSM) i Spomlek (SM).

Produkcja tradycyjnego sera topionego polega na przygotowaniu surowca: zmielonego sera, masła, mleka i mleka w proszku, soli emulgujących, regulatora kwasowości: kwasu cytrynowego, całość podgrzewa się do temperatury około 90°C. W wersjach smakowych stosuje się dodatki w postaci na przykład suszonych ziół. Na rynku serki topione mają się dobrze, a liczba wariantów smakowych jest bardzo szeroka. Niektóre smaki potrafią też zaskoczyć.