Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij

Forum Mleczarskie Handel 4/2017 (83)

Joanna Górska

Jogurty typu greckiego: Grecki hit

Obecnie jogurt typu greckiego jest jednym z najpopularniejszych produktów mleczarskich na świecie. Odmienny (niż w przypadku jogurtu tradycyjnego) proces produkcji, polegający na usunięciu większej ilości serwatki powoduje, że jogurt grecki ma gęstszą i bardziej kremową konsystencję. Jego zalety, takie jak większa zawartość białka oraz mniejsza ilość węglowodanów, zachęcają konsumentów do wykorzystania takich produktów w diecie. Od kilku lat wyraźnie widać coraz większe zainteresowanie tą kategorią w Polsce i na świecie. Obecnie jogurty greckie są najszybciej rozwijającą się kategorią spośród wszystkich płynnych produktów mleczarskich. W najbliższych 5-6 latach należy się spodziewać dalszego wzrostu tej kategorii nie tylko wśród produktów naturalnych i odtłuszczonych, ale także smakowych tj. czekoladowych, waniliowych, czarnych jagód albo tradycyjnie dodawanego w Grecji miodu.

Co to jest jogurt grecki?

Naturalny jogurt typu greckiego to gęsty jogurt o kremowej konsystencji i intensywnym kwaskowatym, śmietankowym smaku. Dla porównania, typowy jogurt naturalny jest bardziej płynny. Różnice w organoleptyce pomiędzy jogurtem greckim i naturalnym wynikają z tego, że różni je proces technologiczny. Podstawą produkcji obu wyrobów jest mleko krowie pasteryzowane, do którego dodawane są kontrolowane kultury bakteryjne, sprzyjające procesowi fermentacji. Oryginalny jogurt grecki podlega dłuższemu procesowi odsączania serwatki, co nadaje mu oryginalnego charakteru. W porównaniu z podobnymi produktami zawiera więcej białka. Ze względu na dużą ilość białka jogurt grecki polecany jest dla osób w każdym wieku.

Czynniki wpływające na rozwój rynku globalnego

Wzrost zainteresowania zdrowiem wśród konsumentów oraz chęć konsumowania korzystniejszych dla zdrowia produktów prowadzą do poszukiwania takich produktów, które są nie tylko naturalne, ale i bogate w wybrane składniki odżywcze. Jogurt grecki wychodzi naprzeciw tym oczekiwaniom. Zawiera dużo białka, oferuje korzystną dla zdrowia florę bakteryjną, witaminy D, B12 oraz składniki mineralne, tj. potas, jod, wapń.

Andrzej Grochoła, Kierownik Marketingu w Piaski (OSM) Andrzej Grochoła, Kierownik Marketingu w Piaski (OSM)

Sprzedaż jogurtów greckich utrzymuje się na bardzo dobrym poziomie. Niewątpliwie jednym z czynników jest aktualnie panująca moda na naturalną, zdrową żywność. Konsumenci coraz bardziej świadomie wybierają produkty i najchętniej sięgają po te, które poza doskonałym smakiem są korzystne dla ich zdrowia i zawierają wiele cennych składników odżywczych. Jogurty naturalne, jako źródło licznych składników odżywczych to dla wielu osób coraz częściej obowiązkowa pozycja w menu.

W trosce o zachowanie dobrej kondycji i szczupłej sylwetki klienci poszukują produktów light.

W odpowiedzi na ten trend Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Piaskach wzbogaciła swoją ofertę o jogurt grecki o obniżonej zawartości tłuszczu (4%). Jest on bogatym źródłem wapnia, białka i żywych bakterii probiotycznych wspomagających trawienie. Reguluje funkcjonowanie układu pokarmowego, pozytywnie wpływa na procesy metaboliczne, pomagając zachować dobrą kondycję fizyczną i doskonałe samopoczucie. Nie zawiera konserwantów i ulepszaczy, dlatego stanowi doskonałe uzupełnienie codziennej diety zarówno dzieci, jak i dorosłych. Produkt jest doskonałą alternatywą dla kalorycznych sosów i majonezu. Z powodzeniem może być stosowany do przygotowania różnych dietetycznych potraw. Zalecany jest również osobom, które ze względu na swój stan zdrowia powinny ograniczać jedzenie tłustych, ciężkostrawnych posiłków. Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Piaskach w związku z coraz liczniejszą grupą osób, które nie tolerują laktozy w produktach nabiałowych, od sierpnia 2017 roku wprowadziła Jogurt naturalny typu greckiego bez laktozy, kubek 400 g. Produkty bez laktozy to produkty pozbawione cukru mlecznego, czyli składnika wpływającego na podwyższenie glikemii po posiłku.

Zastosowanie jogurtu greckiego jest bardzo szerokie. Jogurt grecki, dzięki swoim walorom smakowym i odżywczym stanowi znakomity dodatek do wielu różnych potraw: dań mięsnych, deserów i sosów. Doskonale komponuje się z różnymi warzywami, wzbogacając smak surówek i sałatek. Wiele osób, będących na diecie stosuje go jako zamiennik majonezu lub tłustej śmietany. Przykładowo połączenie jogurtu naturalnego z musli doskonale sprawdza się również jako szybki, pożywny posiłek w przerwie w pracy lub w szkole. Co ciekawe, jogurty typu greckiego są kupowane bardzo często nie tylko w celach spożywczych. Wielu konsumentów, (przede wszystkim kobiety), sięga po jogurt grecki ze względu na jego właściwości kosmetyczne.Jogurt grecki doskonale sprawdza się jako naturalny kosmetyk do codziennej pielęgnacji włosów i skóry.


copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o © 2008-2019
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25