Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij

Joanna Górska, Forum Mleczarskie Praktyka 1/2012 (06)

Sery z basenu Morza Śródziemnomorskiego:

Południowe sery

Polakom Morze Śródziemne kojarzy się przede wszystkim z sielskimi wakacjami. Szmaragdowe morze, lazur nieba i cudowne słońce. Najczęściej wymienianymi krajami są Włochy, Grecja lub Hiszpania. Czasami wymienia się charakterystyczne dla tego regionu specjały kulinarne, tj. frutti di mare, gaspacho, parmezan czy sangria.

Morze Śródziemne to obszar na styku kontynentów Starego Świata: Europy, Azji i Afryki. Jest to także obszar od kilku tysięcy lat nierozerwalnie połączony zarówno więzami historycznymi jak i kulturowymi, politycznymi oraz gospodarczymi. Obecnie do krajów basenu Morza Śródziemnego należą: Hiszpania, Francja, Monako, Włochy, Malta, Słowenia, Chorwacja, Czarnogóra, Albania, Grecja, Bośnia i Hercegowina, Turcja, Cypr, Syria, Autonomia Palestyńska, Liban, Izrael, Egipt, Libia, Tunezja, Algieria i Maroko.

Jednym z nieodłącznych elementów związanych z tym regionem świata jest kuchnia zwana śródziemnomorską, która jest uważana za najzdrowszą na świecie. Podstawę tej kuchni stanowią ryby, owoce morza, potrawy mączne, świeże warzywa i owoce. W kuchni śródziemnomorskiej królują aromatyczne zioła, oliwa z oliwek i wino. Cechą charakterystyczną kuchni śródziemnomorskiej jest różnorodność, niska kaloryczność, korzystny wpływ na układ krążenia, a przede wszystkim lekkość. Na przestrzeni wieków kuchnia śródziemnomorska zyskała niezwykłą popularność i udało jej się wprowadzić na stoły światowe wiele potraw, bez których trudno sobie wyobrazić dzisiejsze menu świata. Kto bowiem nie zna takich dań jak pizza, lasagne, spaghetti lub sałatka grecka. Ciekawostką jest fakt, że każdą z tych potraw łączy ser. Sery bowiem w kuchni śródziemnomorskiej pełnią najrozmaitsze role i wykorzystuje się je w wielu potrawach począwszy od przekąsek, elementów dressingu czy do zapiekania.

Słynne serowe przysmaki kuchni śródziemnomorskiej

Nie jest tajemnicą, że dla mieszkańców krajów basenu Morza Śródziemnego „kucharzenie” jest nieodłącznym elementem stylu życia, traktowaniem spraw związanych z żywieniem w charakterystyczny ceremonialny sposób przygotowywania posiłków i czerpania satysfakcji ze wspólnego biesiadowania. Gotowanie jest dla wielu mieszkańców tego regionu po prostu wrodzoną pasją, a czas spędzony przy stole traktowany jest nie tylko jako zaspokajanie głodu, ale także chwila relaksu i odpoczynku od codziennych obowiązków i trosk. Właściwie trudno się dziwić, iż taki styl życia i kuchnia śródziemnomorska cieszą się tak dużą popularnością we wszystkich zakątkach świata, a sama kuchnia znajduje wielu zagorzałych fanów i naśladowców.

Śledząc tajniki kulinariów z poszczególnych krajów basenu Morza Śródziemnomorskiego z łatwością można wskazać kilka charakterystycznych dań lub produktów z udziałem serów. I tak, za najpopularniejszy grecki specjał uznaje się słynny ser Feta. Z Włoch pochodzą takie przysmaki jak spaghetti, lasagne, pizza, do których bezwzględnie należy dodać ser Parmezan. Nie zapominamy o innych słynnych włoskich serach znanych na całym świecie takich jak Gorgonzola i Mozzarella.

Dostawcy serów z południa Europy:
  • Euroser
  • Temar (PPH)

Najpopularniejszymi specjałami serowymi wykwintnej kuchni francuskiej są sery pleśniowe tj. delikatny kremowy Camembert, z pieczarkową nutą Brie lub niebieskawy, żyłkowany Roquefort. Sery te są wykorzystywane jako przekąski, składnik sałatek czy deski serowej.

Hiszpańska kuchnia należy do najpopularniejszych na całym świecie i nazywana jest kuchnią z „nutą latynoskiego temperamentu”. Słynne przystawki tapas, przepyszne danie paella oraz wina zyskały uznanie nie tylko w Europie, ale i na całym świecie. Mniej znane, choć równie smaczne są także hiszpańskie sery. Najbardziej uznane przez smakoszy są słynne sery twarde z regionu La Mancha. Sery z Galicji oraz Andaluzji odznaczają się nie tylko smakiem, ale również wysoką jakością produkcji. Sery, są głównym składnikiem małych popularnych w Hiszpani przystawek typu tapas. Wydaje się, że sery hiszpańskie zaspokoją każdego smakosza serów i szkoda, że nie są znane bliżej w Polsce. Ich smak niesie ze sobą bogactwo smaku, aromat ziół, naturalny zapach pól i łąk. Sery smakuje się z kieliszkiem wina sherry.

Odwiedzając kraje południa Polacy często kosztują lokalnych smakołyków, zarówno tych powszechnie znanych, jak i mniej popularnych. Później wracają do kraju i uwiedzeni wybornym smakiem wakacyjnych degustacji poszukują czegoś wyjątkowego i nawiązującego do przeżytych wrażeń wakacyjnych. Przedstawiamy więc charakterystykę najbardziej znanych na świecie serów twardych z regionu basenu Morza Śródziemnego. Być może skuszeni wakacyjnymi wojażami klienci na widok hiszpańskich specjałów w polskiej ladzie z przyjemnością zasięgną porady u specjalistów. Trzeba być zatem przygotowanym.


copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o © 2008-2019
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25