Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij

Substancje obniżające poziom cholesterolu

Stanole i sterole należące do grupy fitosteroli roślinnych, które omówiliśmy bardzo dokładnie w poprzednim numerze Forum Mleczarskiego są dostarczane w produktach tłuszczowych i w napojach. Substancje te posiadają unikalną zdolność do obniżania poziomu cholesterolu we krwi, co odbywa się poprzez blokowanie wchłaniania cholesterolu w jelicie. Dodatkową korzyścią z przyjmowania stanoli i steroli roślinnych w diecie jest obniżanie podwyższonego poziomu trójglicerydów (tłuszczów) we krwi. Do napojów z fitosterolami (stanolami roślinnymi) obecnymi na krajowym rynku zalicza się Benecol Classic i Truskawkowy wytwarzane przez firmę Raisio Polska Foods.

Kwasy omega-3

Kwasy omega-3 to hit ostatnich lat wśród dodatków do produktów mleczarskich na świecie. W Polsce grupę napojów z ich udziałem można policzyć na palcach jednej ręki. Ale najpierw kilka słów wyjaśnienia: kwasy omega-3 to długołańcuchowe, wielokrotnie nienasycone kwasy tłuszczowe jak alfa-linolenowe (ALA), eikozapentaenowe (EPA) czy dokozaheksaenowe (DHA).

Zdaniem polskich kardiologów kwasy omega-3 odgrywają istotną rolę w prawidłowym rozwoju tkanek, tj. mózg i siatkówka oka. Do cennych funkcji zaliczają także:

  • zmniejszanie ryzyka występowania zawału serca
  • obniżanie poziomu szkodliwych tłuszczów we krwi
  • zapobieganie arytmii
  • zwiększanie odporności organizmu na zakażenia
  • obniżanie ciśnienie krwi
  • pomoc w koncentracji
  • regulacja odporności immunologicznej, przepływu naczyniowego krwi i agregacji płytek krwi
  • działanie przeciwzapalne
  • pozytywny wpływ na pracę mózgu i układu nerwowego
  • poprawa jędrności skóry i odżywianie jej.

Do produktów płynnych zawierających dodatek kwasów omega-3 zalicza się:

  • mleko O! 1,5% spółdzielni Sudowia (OSM) zawierające dodatkowo wit. A, C, E,
  • jogurt Twist Śniadanie (Bakoma) – jabłko/gruszka, truskawka – 250 g – wzbogacony dodatkowo w bakterie Lactobacillus acidophilus i Bifidobacterium.

Antidotum na nietolerancję laktozy

W opinii mgr Magdaleny Makarewicz-Wujec i dr n. med. Małgorzaty Kozłowskiej-Wojciechowskiej około 10-15% Polaków cierpi na nietolerancję laktozy. Może być ona związana z takimi chorobami jak celiakia, alergia przewodu pokarmowego, lamblioza lub z wrodzonymi niedoborami enzymów trawiennych. Objawia się przewlekłymi biegunkami fermentacyjnymi, wzdęciami, bólami brzucha. Schorzenia tego rodzaju nie oznaczają jednak, że należy odstawić mleczne przetwory. Zdaniem Małgorzaty Kozłowskiej-Wojciechowskiej trzeba wówczas włączyć do posiłków mleczne napoje fermentowane, w których laktoza została już rozłożona na inne związki chemiczne, które nie wywołują reakcji alergicznej.

Polscy żywieniowcy podkreślają, że nietolerancja mleka u dorosłych wynikać może z niepicia mleka w dzieciństwie, ale może zostać przywrócona samoistnie przez organizm. Dla tych osób, które wciąż cierpią na nietolerancję laktozy mleczarze oferują mleka o obniżonej zawartości laktozy:

  • Minila – mleko pasteryzowane 2,5% – 1 l wytwarzane przez firmę Gostyń (SM)
  • Milakt mleko 2% – 1 l – wytwarzane przez Grupę Polmlek (Maćkowy ZM)
  • Candia mleko 1 l (Lait France).

W rozwiniętych krajach Europy Zachodniej nietolerancja laktozy jest zjawiskiem częstszym niż w Polsce. Z tego też względu nisza produktów niskolaktozowych ma przed sobą przyszłość. Wraz z westernizacją stylów życia można oczekiwać, że nisza ta będzie się nieubłaganie poszerzać.

copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o © 2008-2019
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25