1. Aktualności
  2. Polska

Spomlek (SM) wyposaży oddział w Chojnicach w nową linię

Źródło: Forum Mleczarskie
Autor: Janusz Górski

W związku z realizacją projektu pn. „Zielone Mleko” ze środków Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich w ramach działania M16 „Współpraca” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020, Spółdzielcza Mleczarnia Spomlek działając zgodnie z zasadą uczciwej konkurencji i równego traktowania wykonawców ogłosiła postępowanie w trybie zapytania ofertowego na zakup następujących elementów projektu: innowacyjna Linia technologiczna do produkcji sera o podwyższonych walorach odżywczych – 1 kpl.

Najważniejsze cechy linii technologicznej to...

– Zadanie dotyczy pokrycia kompleksowych kosztów związanych z zakupem i instalacją innowacyjnej linii technologicznej do produkcji sera dojrzewającego o podwyższonych walorach odżywczych i obejmuje:

– dostawę i montaż systemu prasy kasetowej typu Kalt do sera o wymiarach 500x300x100 mm – 1 kpl, dostosowaną do istniejącego budynku warzelni SM Spomlek oddział w Chojnicach oraz do pojemności kotła serowarskiego

– ilość miejsc do prasowania – 100 szt. eurobloku

– pomiar pH sera podczas procesu prasowania dedykowany dla SM Spomlek oddział w Chojnicach

– pomiar stopnia koagulacji w kotłach serowarskich dedykowany dla istniejących 4 kotłów serowarskich SM Spomlek oddział w Chojnicach

– prasy wstępnego/końcowego prasowania z kompletem kaset ze stali nierdzewnej dedykowane dla SM Spomlek oddział w Chojnicach

– układ sterowania dedykowany dla SM Spomlek oddział w Chojnicach.

Dzięki zastosowaniu w kotle innowacyjnej sondy do pomiaru stopnia koagulacji zamawiający chce uzyskać powtarzalne sery z każdego waru oraz mniej pyłów, które powodują orzeszynę. Wpłynie to na zwiększenie wykorzystania składników mleka użytego do produkcji sera i ograniczenie ich strat. Odpowiedni załadunek oraz specjalny system prasowania gęstwy uzależniony od tempa wypływu serwatki (ciągły pomiar pH poprzez zastosowanie specjalistycznej sondy spiętej z systemem automatyki) zminimalizuje możliwość niedokwaszenia lub przekwaszenia sera, a tym samym zapobiegnie możliwości pogorszenia się jego parametrów końcowych. Ograniczenie występowania wad sera przełoży się na optymalizację procesu konfekcji. Specjalistyczna prasa kasetowa powinna zapewnić powtarzalność wagi każdego bloku sera. Program wanny powinien umożliwiać właściwe wypełnienie kaset, ustawienie optymalnego czasu prasowania, ciśnienia, poziomu serwatki, wydajności pompy serwatkowej, podnoszenie pokrywy, natrysku dna prasy itd.

Wibracyjny system opróżniania kaset powinien zapewnić nienaruszanie struktury uformowanego sera (ser nie uszkadza się) oraz zapobiegnie kontaminacji sera powietrzem (ograniczenie ewentualnych zakażeń).

Ostatnie wiadomości o firmie