Produkty familijne: W dużych, czy w małych opakowaniach?

Napoje fermentowane
Spożycie jogurtów w Polsce po osiągnięciu w 2010 r. ponad 0,5 l na osobę miesięcznie utrzymuje się na względnie stałym poziomie. Na początku XXI w. miesięczne spożycie jogurtów wynosiło nieco ponad 0,3 l na osobę. Jogurty oraz inne produkty fermentowane, głównie te prozdrowotne nadal powinny cieszyć się dużym uznaniem wśród konsumentów. Jogurty szczególnym zainteresowaniem cieszą się wśród dzieci, a więc stosowanie rodzinnych opakowań jest tu jak najbardziej pożądane.
Czarnków (OSM) proponuje jogurt naturalny w wiaderkach 1 kg, podobnie Zott Polska, pod marką Primo jogurt naturalny w wiaderkach 1 kg. W dużych rodzinnych opakowaniach pojawiają się też inne napoje fermentowane, pakowane zwykle w kartony lub butelki litrowe.

Aneta Będkowska
Marketing Manager w Sertop
Serki topione mają ogromny potencjał w wydaniu konsumenckim ze względu na bardzo szerokie możliwości kulinarne. Produkty te nadają się nie tylko na kanapkę, ale także do przygotowania różnego rodzaju ciekawych potraw, takich jak zupy w postaci kremów, sosy serowe lub zapiekanki. To wszechstronne wykorzystanie sprawia, że konsumenci często wkładają sery topione do koszyka zakupowego także w wersji familijnej, w postaci np. 280-gramowych krążków śmietankowych, wystarczających na przygotowanie posiłku nawet dla dużej rodziny. Produkty te ze względu na swoją gramaturę stają się coraz bardziej popularne na nabiałowym rynku. Wpływ na to ma także forma pakowania (znajdujących się w kartonowym pudełku serków), która pozwala na ich ekonomiczne wykorzystanie, także przez osoby jednorazowo spożywające mniejsze jego ilości. Jednym słowem – nic się nie marnuje! Czy duże opakowania są perspektywiczne? Z pewnością tak, ponieważ ludzie coraz częściej robią zakupy raz lub dwa razy w tygodniu, stąd taka forma opakowania familijnego lub inaczej mówiąc „big packa”, daje szansę na poszerzenie grupy odbiorców, którzy zwracają teraz coraz większą uwagę na aspekt ekonomiczny, a dzięki większemu opakowaniu, płacą za produkt mniej, niż w sytuacji, gdyby kupili dwa mniejsze.
Kilka słów o opakowaniach

Zwiększona konkurencja i coraz bardziej wymagający konsument wymuszają na przedsiębiorcach ciągłe projektowanie opakowań, tak by spełniały wymogi rynku. Na rozwój opakowalnictwa do obecnego poziomu znaczący wpływ miała angielska rewolucja przemysłowa. Przejście rzemieślników pracujących samodzielnie lub w małych grupach w domu do masowej produkcji w fabrykach wpłynęło na dużą migrację pracowników i ich rodzin do miast. Żywność oraz podstawowe produkty, które wcześniej wytwarzano w domu, musiały być wówczas transportowane do sklepów zlokalizowanych w miastach, gdzie nabywały je pracownicze gospodarstwa domowe. Spowodowało to zwiększenie popytu na pudła, worki, beczki, antały i torby służące do transportu towarów w dużych ilościach. Pojawił się typ konsumentów, mieszkających w ciasnym otoczeniu i istniała potrzeba częstszego nabywania towarów żywnościowych. Towary odmierzano zazwyczaj do pojemników nabywcy, które z czasem wyparły mniejsze opakowania w miejscu zakupu. Współcześnie opakowania odgrywają ważną rolę, umożliwiając odróżnienie ofert różnych przedsiębiorców. Firmy zwiększają nakłady na rozwój opakowań przyciągających potencjalnych nabywców, a jednocześnie pozwalających na zabezpieczenie produktu przed zniszczeniem (Emblem, Emblem 2014).
Podczas projektowania opakowania powinno się zwrócić uwagę na jego odpowiedni kształt i wielkość, łatwość chwytania i przemieszczania, stabilność, łatwość użytkowania zawartości, łatwość otwierania i zamykania, barierowość i szczelność oraz odporność na wydzielanie i pochłanianie zapachów.

Opakowanie produktu stanowi wyznacznik przynależności do określonej grupy społecznej, mody, z tego też powodu jest wciąż uznawane za najistotniejszą determinantę wpływającą na konsumenta w procesie podejmowania decyzji zakupu. Według MeadWestvacoCorporation opakowanie istotnie wpływa na satysfakcję konsumenta. Odpowiednie opakowanie czyni produkt bardziej funkcjonalnym i łatwiejszym w użyciu. Ponad połowa konsumentów deklaruje też ponowny zakup produktu, jeśli opakowanie spełni ich oczekiwania.
Opakowanie powinno być wygodne i praktyczne w użytkowaniu oraz przemieszczaniu. Tak więc producenci mleka lub śmietany wykorzystują plastikowe zakrętki pozwalające na wielokrotne otwieranie i zamykanie kartonów, stosują również różne uchwyty ułatwiające trzymanie i nalewanie produktu. Ważnym aspektem są też gabaryty opakowania, które powinny być dopasowane do dłoni człowieka. Skorzystanie z produktu nie może być kłopotliwe dla konsumenta (Urban i in. 2017).
Projektowanie opakowania wymaga zwrócenia uwagi między innymi na wysokość oraz szerokość półek sklepowych i szafek w gospodarstwach domowych, w których przechowywane są produkty. Jeżeli gabaryty opakowań nie będą zgodne z wymiarami typowych mebli oraz urządzeń może to stanowić przyczynek do braku akceptacji takich produktów przez konsumentów.

Niebagatelny wpływ na wizerunek produktu ma kolorystyka opakowania. Kolory są integralną częścią projektu opakowania i przyczyniają się do jego efektywności przy przyciąganiu uwagi. Należy także pamiętać o zgodności psychologicznej i symbolicznej ułatwiającej identyfikację produktu. W postrzeganiu barwy opakowania znaczenia mają również wiek i płeć konsumentów. Osoby starsze częściej sięgają po opakowania produktów w barwach chłodniejszych (niebieskie, białe), wzory zaś wybierają kwieciste (Kowalik 2002). Osoby młode z kolei wybierają opakowania o bardziej zdecydowanych kolorach i jest to w znacznym stopniu uwarunkowane modą na „kolor” w danym okresie. Produkty rodzinne kupują z reguły młodsze osoby.
Istotne jest także odpowiednie zaprojektowanie komunikatów informacyjnych zawartych na opakowaniu. Producent produktów mleczarskich musi oczywiście pamiętać o obostrzeniach prawnych związanych ze znakowaniem tekstowym produktu. Warto też wiedzieć, że klienci nie zawsze czytają informacje zawarte na opakowaniach.
Literatura
- Emblem A., Emblem H. (red.) 2014. Technika opakowań. Podstawy, materiały, procesy wytwarzania. Wydawnictwo PWN, Warszawa
- Dejnaka, A. 2011. Opakowanie jako narzędzie wpływania na wybory konsumentów. Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Bankowej we Wrocławiu, 23, 131-143
- Kowalik B. 2002. Przybyłem, zobaczyłem, kupiłem. Świat Marketingu, nr 2
- Urban S., Kowalska A., Olszańska A., Szymańska J. (red.) 2017. Zarządzanie produktem problemy teoretyczne i praktyczne. Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, Wrocław



