Jogurty naturalne: Prostota źródłem sukcesu jogurtu

Joanna Górska
Forum Mleczarskie Handel 6/2017 (85)

Koncepcja w służbie rozwoju kategorii

Jogurty płynne uzyskuje się z niezagęszczonego mleka, a gęste zostają zagęszczone przed zaszczepieniem bakteriami. Jogurty gęstsze są bardziej wartościowe od płynnych, ponieważ mniej w nich wody, a więcej składników odżywczych. Jeżeli dodamy do tego brak substancji słodzących (naturalna laktoza), poprawiających smak, zapach czy konsystencję i trwałość śmiało można powiedzieć, że jogurty naturalne są lepszym wyborem dietetycznym.


Ciekawy produkt

Jogurt typu greckiego bez GMO, w wersji light, to kolejny produkt wart zainteresowania ze strony handlu. Zdrowy, lekki, naturalny produkt teraz również ze znakiem „bez GMO”, co potwierdzają badania laboratoryjne. Wytworzenie znanego produktu z surowca od krów karmionych paszami bez GMO to wyróżnik nadający impetu kategorii jogurtów typu greckiego.

Producent: Grupa Mlekovita.

Charakterystyka poszczególnych typów jogurtów

Wg definicji FAO/WHO jogurt to fermentowany produkt mleczny, który uzyskuje się przez ukwaszenie mleka bakteriami jogurtowymi, tj. Lactobacillus delbruecckii ssp. Bulgaricus i Streptococcus salivarius ssp. thermophilus. Napój taki powinien zawierać, co najmniej 107 żywych bakterii w 1 cm3. Jogurt to produkt o dość gęstej konsystencji, o barwie białej lub lekko kremowej i lekko kwaśnym smaku. Typowy smak jogurtu pochodzi od produktów wytworzonych przez bakterie w procesie fermentacji – kwasu mlekowego, aldehydu octowego, acetoiny i dwuacetylu.

Rynek jogurtów naturalnych w ostatnich latach bardzo się rozwinął. Producenci docenili wartość tych produktów, co spowodowało, że kategoria rozrosła się do sporych rozmiarów. Jogurty naturalne są produkowane w wielu wersjach koncepcyjnych. Należą do nich jogurty do picia lub gęste.


Obecnie największą kategorię stanowią jogurty naturalne do picia oraz jogurty gęste. Jogurty naturalne do picia są pakowane najczęściej w butelki lub kubeczki z platynkami. Pewną innowacją w tym segmencie są wyższe i smuklejsze kubki z platynkami i pokrywkami (Zott Polska). Jogurty takie oferuje się w opakowaniach o gramaturze 150 do 200 g. Jogurty te są opisywane jako opcja do picia lub jako łagodniejsze w smaku lub po prostu jako jogurty naturalne.

W kategorii jogurtów gęstych standardowym opakowaniem jest kubek najczęściej o gramaturze ok. 150-180 g (głównie w kubkach, do jedzenia łyżeczką) lub w 350-400 g (w opakowaniach rodzinnych) w zależności od producenta.

Standardową opcją jogurtów naturalnych są jogurty o obniżonej zawartości tłuszczu (0%, 1% oraz 3%).

Ciekawy produkt

Jogurt typu greckiego o obniżonej zawartości tłuszczu trafia w gusta osób zwracających uwagę na liczbę kalorii, którzy poszukują zdrowej, naturalnej żywności. Krótka lista składników decyduje dziś bowiem o względach konsumentów. Zakład w Wolsztynie słynie przy tym z linii Mleczne Smaki Świata, która przywodzi na myśl rozmaite specjalności mleczarskie z różnych stron świata.

Producent: Mlecz (ZPM) Wolsztyn/Grupa Lacpol.

Dość szybko rozwija się kategoria produktów jogurtów typu greckiego. Są one produkowane: w wersjach klasycznych (Bakoma, Bieluch SM, Mlekpol SM, Grupa Mlekovita, Łowicz OSM, Piątnica OSM), wersji light (Bakoma, Piątnica OSM, Łowicz OSM oraz Zott Polska), bez laktozy (Łowicz OSM) oraz bez GMO (Grupa Mlekovita).

W ostatnim roku na rynku zadebiutowały też na szerszą skalę krajowe jogurty bio (Grupa Mlekovita i Bakoma) oraz jogurty wysokobiałkowe (Bakoma, Maluta Nowy Dwór Gdański OSM).

Prawdziwym hitem ostatniego roku jest rozwinięcie kategorii jogurtów bezlaktozowych. Z jednej strony jest to wyjście naprzeciw osobom z nietolerancją laktozy, a z drugiej świetnym chwytem marketingowym. Kategoria kieruje się swoistymi kolorami identyfikacyjnymi, co szybko pozwala je odnaleźć na półce. Tego typu produkty mają w swojej ofercie m.in. Bakoma, Grupa Mlekovita, Maluta Nowy Dwór Gdański OSM, Piaski OSM, Łowicz OSM, Zott Polska).


Andrzej Grochoła, Kierownik Marketingu w Piaski (OSM)

Andrzej Grochoła

Kierownik Marketingu w Piaski (OSM)

Rok 2017 był niewątpliwie dobrym okresem pod względem sprzedaży jogurtów naturalnych. Dużym zainteresowaniem cieszyły się jogurty typu greckiego, dostępne w ofercie mleczarni Piaski (OSM); w kubkach 400 g i 200 g oraz wiaderku 1 kg. Jogurty te są źródłem wielu cennych składników odżywczych. Dzięki starannie dopracowanej recepturze wyróżnia je najwyższa jakość oraz niepowtarzalny smak. Nie zawierają konserwantów ani ulepszaczy. Ze względu na swoje doskonałe walory smakowe oraz gęstą, kremową konsystencję znakomicie sprawdzają się w kuchni jako dodatek do sałatek, deserów, jak również dipów. Konsumenci doceniają ich pozytywny wpływ na procesy metaboliczne. W okresie wiosenno-letnim można było z kolei zauważyć wyraźny wzrost sprzedaży jogurtu naturalnego typu greckiego o obniżonej zawartości tłuszczu, który doskonale wpisuje się w obecny trend na bycie „fit”. Jogurt ten zawiera wapń, białko oraz wiele innych składników odżywczych, które są niezbędne dla zachowania dobrego stanu zdrowia i samopoczucia. W jego składzie nie znajdziemy żadnych środków konserwujących. Rekomendujemy go wszystkim osobom, które dbają o swoją sylwetkę, sięgając po zdrowe, dietetyczne produkty. Jogurt typu greckiego, o obniżonej zawartości tłuszczu może z powodzeniem zastąpić w diecie wysokokaloryczne sosy i majonez.

Widząc duże zapotrzebowanie rynku na jogurty naturalne zdecydowaliśmy się w ostatnich miesiącach rozszerzyć portfolio naszych produktów o jogurt typu greckiego bez laktozy, który mimo że jest dostępny na sklepowych półkach od niedawna, cieszy się coraz większą popularnością wśród konsumentów, których organizm nie trawi cukru znajdującego się w mleku. W wyniku rozłożenia laktozy na cukry proste – glukozę i galaktozę produkt ten wykazuje nieco słodszy smak od tych tradycyjnych. Jogurt ten znakomicie komponuje się z daniami mięsnymi. Dla osób będących na diecie bezlaktozowej często stanowi on także zamiennik majonezu lub tłustej śmietany. Nie wykluczamy poszerzenia w przyszłym roku naszej oferty o kolejne produkty tego typu.

Inne jogurty naturalne występujące w Polsce

W rodzinie jogurtów naturalnych jogurt grecki zajmuje poczesne miejsce. Jest to produkt bardziej gęsty w swojej strukturze, będący bogatym źródłem białka, wapnia i wielu innych składników odżywczych. Zawiera on wiele cennych bakterii probiotycznych, które mają korzystny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Jogurt grecki reguluje funkcjonowanie układu pokarmowego, pozytywnie wpływa na procesy metabolicznie, pomagając w zachowaniu dobrej kondycji fizycznej i samopoczucia. Tradycyjny jogurt grecki nie powinien zawierać konserwantów ani żadnych ulepszaczy. Taki produkt jest doskonałą alternatywą dla kalorycznych sosów i majonezu. Z powodzeniem może być stosowany do przygotowywania różnych dietetycznych potraw. Zalecany jest również osobom, które ze względu na swój stan zdrowia powinny ograniczać jedzenie tłustych, ciężkostrawnych posiłków. Codzienne sięganie po jogurt grecki pomaga wzmocnić odporność organizmu, chroniąc go przed przeziębieniem i infekcjami wirusowymi.

Jogurty organiczne/ekologiczne według standardów szwajcarskiej organizacji produkcji organicznej nie powinny zawierać substancji zagęszczających innych niż pochodzenia mlecznego. Ponadto, międzynarodowe standardy Demeter zabraniają homogenizowania jogurtu za pomocą homogenizatora oraz dodawania do jogurtu mleka w proszku i białek mleka. W Polsce tego typu jogurty oferują m.in. Bakoma Bio jogurt naturalny, Grupa Mlekovita – bio naturalny ekologiczny, EkoŁukta – jogurt naturalny, Kniaź – jogurt naturalny.


Robert Wosiak, Dyrektor ds. Handlu i Marketingu w Jogo (ŁSM)

Robert Wosiak

Dyrektor ds. Handlu i Marketingu w Jogo (ŁSM)

Jogurty naturalne to bardzo dynamiczna kategoria produktów mleczarskich. Od lat obserwujemy wzrost zainteresowania konsumentów tymi wyrobami. Również rok 2017 okazał się dobrym okresem sprzedażowym tej kategorii. Spowodowane jest to większą świadomością klientów oraz „modą” na zdrową żywność. Jogurty naturalne są znacznie łatwiej przyswajalne przez organizm człowieka niż mleko, to doskonałe źródło wapnia oraz bogactwo bakterii Lactobacillus odpowiadających za florę bakteryjną jelit. Na rynku pojawiają się coraz to nowsze odmiany jogurtów, w tym roku nowatorskie okazały się jogurty typu islandzkiego (skyr). W  asortymencie Łódzkiej Spółdzielni Jogo odnajdziemy kilka równie ciekawych propozycji takich jak: jogurt typu greckiego w opakowaniu 350 g czy też jogurty naturalne w dwóch wariantach opakowaniowych do wyboru 400 g oraz 150 g.

Ayran – to popularny turecki napój wytwarzany z jogurtu i wody (w proporcji 2:1 lub 1:1). Zazwyczaj podawany jest schłodzony, serwowany z dodatkiem soli i pieprzu. Tradycyjnie spożywany z kebabem. Na tureckiej prowincji napojem tym podejmuje się gości. Ayran można kupić w restauracjach i sklepach, albo zrobić go samemu – w wersji podstawowej (jogurt, woda, sól) lub też dodać posiekaną miętę. W Turcji ayran stanowi mocną konkurencję dla innych napojów, w tym tych produkowanych przez koncerny globalne. Ormianie i Arabowie nazywają ten napój tan i pod tą nazwą jest on popularny m.in. w USA. W Polsce oferowany jest przez Malutę Nowy Dwór Gdański (OSM) oraz Grupę Mlekovita i Grupę Lacpol (produkty Mleczne Smaki Świata). Produkt oferowany jest też pod marką własną Pilos sieci Lidl.


Skyr często pojawia się w kuchni islandzkiej. Serwuje się go na śniadanie z płatkami, z dżemem lub owocami, jako przekąskę w ciągu dnia, jak również służy do przyrządzania przepysznych deserów (takich jak np. skyrkake, skyramisu, skyr konfekt). Jest on również składnikiem tradycyjnej potrawy zwanej hræringur (co oznacza „mieszać” lub „wykonany przez mieszanie”), która świetnie się sprawdza w roli pożywnego, wysokobiałkowego śniadania. Wystarczy wymieszać owsiankę (hafragrautur) z ulubionym smakiem Skyr w proporcji 1:1, a następnie udekorować całość na wierzchu dżemem albo owocami.

Skyr – to tradycyjny islandzki wyrób mleczarski podobny do jogurtu, który przypomina jogurt grecki albo serek homogenizowany. Z technologicznego punktu widzenia Skyr jest twarogiem wytwarzanym z surowego mleka. Obecnie skyr produkowany jest z odtłuszczonego pasteryzowanego w temperaturze 90-100°C krowiego mleka, dodaje się do niego bakterie Streptococcus salivarius ssp. thermophilus i Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus. Zawiera aż 12% białka, 3% węglowodanów, 0,5% tłuszczu, a dodatkowo jest bogaty w wapń i witaminy.

Skyr przybył na Islandię właśnie z Norwegii. Tradycja wytwarzania tego produktu (z pogranicza twarogu) nie przetrwała jednakże tak dobrze na Półwyspie Skandynawskim, jak na Islandii i dlatego właśnie w tym kraju cieszy się on największą popularnością.

Jest dostępny w handlu w Skandynawii, Niemczech, Wlk. Brytanii, Szwajcarii, USA, Polsce i Austrii. Można go kupić w wielu wersjach smakowych. Taki produkt w Polsce oferowany przez m.in. pod marką własną Fruvita przez sieć Biedronka.

Ciekawy produkt

Jogurt naturalny 150 g tej marki jest oferowany w kubeczku z twardszego tworzywa, co pozytywnie odróżnia go na półce oraz w programie „Szklanka Mleka”. Trwały pojemniczek i platynka są dużym atutem, bo nie powodują strat w handlu wskutek uszkodzeń mechanicznych.

Producent: Radomsko (OSM).

Strona 2 z 2