Sery długodojrzewające: Coś dla koneserów

Zuzanna Karska
Forum Mleczarskie Handel 2/2017 (81)

Pisząc o serach szlachetnych nie sposób nie zwrócić uwagi na linię serów, w skład której wchodzą Grand Radamer oraz Grand Gouda. Co ciekawe, na stronie www.spomlek.pl znajduje się krótko opisana historia sera Radamer, którego formuła powstała niemal 25 lat temu, a jej twórcami byli radzyńscy serowarzy. Jak zauważa Spomlek (SM) na przytoczonej stronie „do tego czasu w kanonach światowego serowarstwa nie istniał ser, który łączyłby łagodność holenderskiej Goudy z wyrazistością i oczkami wielkości dojrzałej czereśni, które możemy odnaleźć w szwajcarskim ementalerze”. Grand Radamer znajdujący się w ofercie spółdzielni z Radzynia Podlaskiego to ser, który dojrzewa co najmniej 3 tygodnie. Jak wyjaśnia producent na stronie, w procesie jego produkcji duże znaczenie mają wyselekcjonowane bakterie propionowe, które wpływają na pojawienie się oczek. Staranne działania pielęgnacyjne oraz zapewnienie właściwych warunków dojrzewania sprawiają, że powstaje charakterystyczny produkt z oczkami.

Grand Radamer

„Pieczołowicie dobrana temperatura i wilgotność oraz odpowiedni czas są gwarancją pięknych, dużych i równomiernie rozmieszczonych oczek. W efekcie powstaje ser, który obok łagodnego posmaku mleczno-śmietanowego, zachwyca nutami orzecha włoskiego i prażonych migdałów”.

Źródło: www.spomlek.pl

W opisie sera Grand Gouda – na stronie internetowej www.spomlek.pl producent poświęca uwagę obserwacji, że produkt ten czerpie ze starych tradycji procesu produkcyjnego oraz zwraca uwagę na potrzebę jego starannego przeprowadzenia. Spomlek (SM) poleca łączenie produktu m.in. z oliwkami, ogórkiem kiszonym, łagodnymi wędlinami lub orzechami włoskimi i laskowymi. Jednocześnie producent dzieli się obserwacją, że pomimo wielkiej popularności sera typu gouda, to często wyroby oferowane w sklepach nie mają z prawdziwą Goudą zbyt dużo wspólnego.

Grand Gouda

„Po zaszczepieniu odpowiednimi bakteriami, świeża masa serowa jest zanurzana na kilka dni w solance, by później przez cztery tygodnie poddawać ją procesowi dojrzewania. Troskliwa pielęgnacja, obracanie kręgów sera, nacieranie oraz masowanie przyczyniają się do równomiernego odparowania wody oraz naturalnego wytworzenia twardej skórki. Efektem wszystkich zabiegów jest delikatny i niedościgniony w szlachetności smaku ser, harmonizujący zarówno z prostymi jak i wyrafinowanymi dodatkami”.

Źródło: www.spomlek.pl

Grupa Mlekovita proponuje konsumentom ser długodojrzewający Księżan Old, którego okres dojrzewania wynosi 4 miesiące. Producent w opisie sera zawartym na stronie www.mlekovita.com.pl podpowiada w jaki sposób można wykorzystać ten produkt – na desce serów, jako element koreczków lub samodzielną przekąskę. Warto go łączyć z dodatkami słodkimi – np. z miodem lub świeżymi bądź suszonymi owocami.

Z Wysokiego Mazowieckiego, centrali Grupy Mlekovita przenosimy się do Włoszczowy. Czarna Perła to propozycja mleczarni Włoszczowa (OSM). Jest to długodojrzewający, minimum 6 miesięcy, ser klasy premium o wyrazistym smaku. Według zapewnień producenta na stronie www.osmwloszczowa.com.pl jest świetnym składnikiem sałatek, dań obiadowych lub przekąsek oraz bardzo dobrze pasuje do czerwonego wina. Włoszczowa (OSM) wskazuje również najlepsze sposoby konfekcjonowania tego sera – można go pokroić na porcje, koreczki albo użyć startego lub struganego. Uwagę przyciąga mocny wygląd produktu, który nie pozostawia żadnych wątpliwości, skąd zaczerpnięta została jego nazwa.

Warto również zwrócić uwagę na ser Senator, który znajduje się w portfolio produktów firmy Mlekpol (SM). Senator to ser żółty typu szwajcarskiego lub holenderskiego. Poszczególny typ łatwo rozróżnić, ponieważ każdy z nich ma inny kolor. Producent poleca go zarówno jako przekąskę samą w sobie, jak również jako składnik różnych potraw.

Strona 2 z 5