Kefiry i maślanki: Odkurzone skarby

Joanna Górska
Forum Mleczarskie Handel 2/2017 (81)

Najstarsi Czytelnicy pamiętają może jeszcze gęstawy napój z wielkich blaszanych baniek z pływającymi cząsteczkami masła, który kupowało się na targu. To maślanka.

Na Podhalu gaździny częstowały nią mieszczuchów wypoczywających na łonie natury. W bardziej uczęszczanych dolinach tatrzańskich dziś jeszcze się je spotyka. Dawniej gotowały one maślankową polewkę na niedzielne śniadanie, smażyły na niej pulchne racuszki, maślankę w dwojakach zwyczajowo wynosiły w pole pracującym żniwiarzom. Mówiono o jej leczniczych właściwościach. Tzw. znachorki, których zasługi dla zdrowia dawnej polskiej wsi trudno przecenić, poiły zimną świeżą maślanką chore, gorączkujące dzieci. Efekt był podobno natychmiastowy.

Maślanka jest też idealnym napojem chłodzącym dla kobiet w okresie menopauzy, kiedy to temperatura ciała ulega wahaniom (tzw. uderzenia gorąca). Picie jej w gorące dni gasi pragnienie i dobrze nawadnia organizm. Regularne picie maślanki ma także korzystny wpływ na cerę, dzięki temu skóra staje się gładsza i lepiej nawilżona.

Maślanka to także bogate źródło witamin z grupy B. Witaminy te są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, zapobiegają nadmiernej pobudliwości nerwowej, bezsenności i drażliwości. Pomagają też na choroby skóry, zapobiegają im i leczą ich objawy. Maślanka jest źródłem m.in. witaminy B12 oraz B2. Witamina B12 zawarta w maślance pomaga w syntezie kwasów tłuszczowych i aminowych, co zapobiega anemii, zwalcza stres, a także wspomaga wzrost komórek nerwowych. Odpowiedzialna jest także za przekształcanie glukozy w energię, dlatego jest tak ważna w organizmie. Potas i ryboflawina zawarte w maślance obniżają ciśnienie krwi, a wapń poprawia kondycję kości.

maślanka, kefir

Maślanka jest źródłem łatwo przyswajalnego wapnia. Szklanka (ok. 200 ml) maślanki zawiera 200 mg wapnia, co zaspokaja 1/4 dziennego zapotrzebowania na wapń – podstawowego składnika budulcowego zębów i kości. Wapń ma też znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania mięśni, układu krążenia i układu nerwowego. Niedobór tego składnika może skutkować odwapnieniem i łamliwością kości, zaburzeniami rytmu serca, bolesnymi skurczami mięśni, może też wywoływać lub nasilać próchnicę zębów.

Tomasz Barski,  Mlecz (ZPM) Grupa Lacpol

Tomasz Barski

Wiceprezes Zarządu ds. Handlu w Mlecz (ZPM) w Wolsztynie (Grupa Lacpol)

Zarówno maślanka, jak i kefir są produktami, których największe spożycie przypada na okres letni. Poprzedni rok, który dla naszego zakładu był rekordowy, pod względem produkcji napojów fermentowanych, potwierdził zależność występującą zarówno w kanale tradycyjnym, jak i nowoczesnym. Jeżeli sprzedaż w miesiącach od września do marca, przyjmiemy za wartość bazową (100%), to w okresie h od kwietnia do końca sierpnia miesięczna sprzedaż wynosi już 200%, a w poszczególnych tygodniach, w których temperatura zewnętrza utrzymuje się powyżej 30oC, sprzedaż rośnie do poziomu 350%.

W przypadku naszych produktów, sprzedaż pozasezonowa wspierana jest obecnie przez występujący trend tzw. „czystej etykiety”. Nasza maślanka, która nie zawiera mleka w proszku, wybierana jest przez konsumentów, którzy szukają produktów naturalnych i jak najmniej przetworzonych.

Strona 4 z 6