Produkty kozie: Gdzie krowa nie może, tam kozę pośle

Aleksandra Stawicka
Forum Mleczarskie Handel 4/2016 (77)
ser kozi

Kiedyś kozy kojarzone były raczej z biedą; występowały w niewielkich gospodarstwach, które dzięki nim mogły się po prostu wyżywić. Takie mleko i wytwarzane z niego sery służyły zaspokojeniu indywidualnych potrzeb gospodarzy i ich rodzin. Kozy mają, przynajmniej w teorii, mniejsze wymagania niż krowy, choćby ze względu na swoje „gabaryty”. Ponadto ich hodowla możliwa jest na terenach mniej urodzajnych – świetnie radzą sobie w warunkach skalistych lub stepowo-pustynnych. Żaden inny rodzaj bydła nie przetrwałby w podobnie ubogich warunkach. Najwięcej kóz hoduje się w Chinach, Indiach, Pakistanie i Bangladeszu. W Europie sytuacja wygląda inaczej – kozy stanowią jedno ze źródeł utrzymywania się rolników, którzy sery lub mleko przeznaczają na sprzedaż.

Obecnie postrzeganie wyrobów kozich zmieniło się zupełnie – stanowią raczej produkty z wyższej półki, przeznaczone dla smakoszy lub alergików.

Sery kozie

Pod względem wielkości produkcji mleka koziego wyróżnić należy Grecję, Hiszpanię oraz Francję, które dostarczają 76% tego surowca w Unii Europejskiej. Roczna produkcja serów kozich na świecie to ponad 476 tys. ton, w tym 41% to sery pochodzenia europejskiego. W samej Francji z mleka koziego produkowanych jest 500 gatunków sera – dla porównania w Hiszpanii z czystego mleka koziego jedynie 25.

ser kozi la cabrette chavroux

W Polsce nie ma tak rozbudowanej tradycji produkcji i konsumpcji wyrobów kozich, jednak możemy się pochwalić już kilkoma regionalnymi produktami tradycyjnymi:

  • serek twarogowy kozi witoldziński,
  • bryndza kozia z Beskidu Niskiego,
  • ser kozi podkarpacki,
  • ser wołoski biały i wędzony,
  • ser łomnicki.

Na polskim rynku znajdziemy wiele produktów wytwarzanych z mleka koziego, choć – w porównaniu z ofertą wyrobów krowich czy owczych – nadal jest to nisza. Najbardziej wyspecjalizowanych i znanych w tej gałęzi produkcji jest trzech polskich producentów: Mleczarnia Turek, Agro-Danmis Gramowscy i Wart-Milk (OSM). Celem spółki Agro-Danmis Gramowscy, jest zaspokojenie potrzeb konsumentów ze skazą białkową. W potrzeby rynku firma wpasowała się znakomicie i od lat logo z białą głową kozła zauważalne jest na sklepowych półkach. Oferta producenta jest już bardzo rozbudowana, zawiera nawet słodycze – kozie mleczko, które w zupełności zaspokoi słodkie potrzeby alergików. To przekąska podobna do ptasiego mleczka, jednak bezpieczna dla uczuleniowców, ponieważ wytworzona jest z mleka koziego. Oprócz koziego mleczka w portfolio znajdziemy także produkty tradycyjne:

ser kozi na turek
  • mleko kozie UHT,
  • mleko kozie w proszku,
  • ser kozi twardy pełnotłusty,
  • ser kozi Festkoz,
  • ser kozi Festkoz w oleju z przyprawami,
  • jogurty z mleka koziego,
  • serki kozie termizowane,
  • ser kozi śmietankowy,
  • ser kozi twarogowy pełnotłusty,
  • ser kozi kanapkowy,
  • ser topiony z mleka koziego kremowy,
  • ser sałatkowy Festkoz,
  • rolada z sera koziego z pieprzem,
  • rolada z sera koziego z papryką.

Co ciekawe, dodatkiem w portfolio tego producenta są wyroby krowie, główna gałąź produkcji to przetwory z mleka koziego.

Jesienią 2015 roku Mleczarnia Turek zmieniła nazwę jednej ze swoich głównych marek – Turek. Obecnie pod nowy brandem NaTurek oferuje w kategorii serów świeżych dwa sery twarogowe kozie:

  • NaTurek Nasz Kozi,
  • NaTurek Nasz Kozi Ziołowy.
Strona 2 z 3