Produkty z dodatkiem witamin: Witaminowe wzmocnienie

Joanna Górska
Forum Mleczarskie Handel 4/2016 (77)

Naturalne zalety produktów mleczarskich

Przystępując do wyboru konkretnego produktu mleczarskiego należy pamiętać, że same w sobie takie produkty niosą poważny ładunek wartości odżywczych. Spożycie każdego dnia trzech szklanek odtłuszczonego mleka (niższy poziom cholesterolu i kwasów tłuszczowych nasyconych), ekwiwalentu napojów fermentowanych lub produktów serowarskich sprzyja zachowaniu zdrowia. Produkty mleczarskie są źródłem wysokiej jakości białka, witamin i składników mineralnych (wapnia – element mocnych kości i potasu – pomocnik zdrowego serca ). Spośród najczęściej wskazywanych witamin istotne znaczenie ma witamina D oraz witamina z grupy B – sprzyjająca m.in. prawidłowej pracy układu nerwowego (witamina B12).

Produkty mleczarskie z dodatkiem witamin

Na świecie idea wzbogacania produktów w witaminy wydaje się dość zaawansowanym procesem. Co roku pojawiają się nowe produkty, które w swoim składzie mają dodatek witamin.

Na rynku pojawiają się mleka z dodatkiem wit. A i D, oraz z grupy B. Przykładami produktów mleczarskich z dodatkiem wit. D i A są produkty mleczarskie marek Yoplait (Kids, Trix, Greek protein), Danone (Densia oraz Actimel) oraz Horizon Organic, Clover. Witamina D (i wapń) bardzo często wzbogacają margaryny (Clover, Rowan Glen). Witamina B12 jest dodawana m.in. do produktów tj.: Avonmore Protein Milk/Super milk, Cedaa (jogurty) oraz witamina B6 (Danone: Actimel, Nestlé, Lactalis Jogurt L-casei).

W Polsce idea wzbogacania produktów w witaminy ciągle jeszcze jest bardzo młoda. Najbardziej rozpowszechniona jest w kategorii produktów dla dzieci w tym serków i mleka dla dzieci, płatków śniadaniowych (Nestlé), w kategorii soków i napojów (Agros-Nova, Maspex), produktów izotonicznych (Olimp Laboratories, Mineral, North Coast, Wosana, Oshee Polska) i energetycznych. Dodatek witamin jest widoczny w grupie batonów energetycznych (Nutrend), słodyczy dla dzieci oraz produktów fit (Nestlé, Storck, Kraft).

W przypadku kategorii mleka i napojów mlecznych z dodatkiem witamin warto wspomnieć o Supermleku z mleczarni Gostyń (SM), która dodaje witaminy do swojego produktu. Z kolei produkty marki Actimel (firmy Danone) zawierają dodatek witamin D, B6 oraz w niektórych przypadkach witaminę C. Także napój mleczny Gratka wzbogacony został w dodatek witamin B12, B6, kwas foliowy. Wydarzeniem rynkowym jest z pewnością wprowadzenie jogurtów wzbogacanych, produkowanych przez Grupę Mlekovita jogurtów pod marką Oshee.

Wśród producentów wyrobów wzbogaconych w witaminę D dla dzieci na czoło wysuwają się Grupa Mlekovita z mlekiem Dar Junior, Danone (z marką serków dla dzieci Danonki), Bakoma (z marką serków Bakuś) oraz Grupa Mlekovita (z linią serków pod marką MiaMu). W kategorię produktów dla dzieci wpisuje sie także firma Candia z mlekiem Mamo rosnę! oraz napój czekoladowy Candy Up!

Bardzo szeroką kategorią wzbogacaną obligatoryjnie witaminami są margaryny.

Witaminy w żywieniu człowieka

Witaminy to niezwykle istotne związki chemiczne niezbędne do prawidłowego przebiegu wszelkich procesów życiowych w ustroju człowieka Są one zaliczane do związków organicznych, których działanie biologiczne jest odczuwalne już przy bardzo małych stężeniach. Witaminy nie są ani źródłem energii ani też składnikiem budulcowym lub strukturalnym. Są istotne do prawidłowego przebiegu procesów fizjologicznych w naszym organizmie.

Znaczenie witamin polega m.in. na aktywnym ich udziale w procesach przemiany materii, w których działają, jako katalizatory (związki przyspieszające przemiany różnych innych związków). Biorą udział w przemianach biochemicznych jako koenzymy, czyli substancje, których obecność warunkuje prawidłowe działanie enzymów, białek katalizujących procesy przemiany materii. Witaminy dzielą się na rozpuszczalne w tłuszczach (A, D, E, K) oraz rozpuszczalne w wodzie.

W większości przypadków nasze organizmy nie potrafią samodzielnie syntetyzować witamin i dlatego wskazane jest ich dostarczanie wraz z pokarmem. Wyjątkiem od tej reguły są witaminy z grupy B tj.: witamina B1, kwas foliowy, B6, PP, B12 oraz witamina K, które mogą być syntetyzowane w niewielkich ilościach w naszym przewodzie pokarmowym. Z kolei witamina D może częściowo być syntetyzowana poprzez naszą skórę, podczas ekspozycji na promienie UV. Witaminy w pożywieniu występują w postaci aktywnej tzw. witaminy właściwe lub jako prowitaminy, czyli takie, które dopiero w naszym ustroju przechodzą w formę aktywną (witamina A).


Strona 4 z 4