Twarogi: Innowacje w świecie tradycji

Aleksandra Stawicka
Forum Mleczarskie Handel 3/2016 (76)

Ciekawy produkt

Twaróg półtłusty Hula Krasula łączy branding z oszczędnością stylistyki, co sugeruje wytworzony bez zbędnych dodatków, czysty produkt,. Tradycyjny, naturalny polski twaróg o świeżym aromacie, łagodnym smaku i delikatnej konsystencji.

Producent: Mlecz (ZPM) Wolsztyn/Grupa Lacpol.

Poważnym graczem, który należy do największych innowatorów jest również mleczarnia Piątnica (OSM). W swojej ofercie ma twaróg wiejski w trzech odsłonach – lekkiej (0% tłuszczu), półtłustej (4% tłuszczu) i tłustej (8% tłuszczu). Spójna szata graficzna twarogów i serków wiejskich konsekwentnie buduje dobry wizerunek marki. Dostępna gramatura twarogów wiejskich to 250 g.


Oferta mleczarni Mlekpol (SM) obejmuje marki: Mazurski Smak, Rolmlecz, Somlek i Augustów. Sztandarowym produktem tej mleczarni jest klinek Mazurski Smak lekki, półtłusty i tłusty; krążki i rozety (te ostatnie praktycznie jedyne na półkach). Mlekpol (SM) wypuścił także linię twarogów bez laktozy, umożliwiając osobom z nietolerancją cieszenie się tradycyjnym smakiem. W procesie produkcyjnym tej serii zastosowano enzym laktazy, który rozłożył zawartą w mleku laktozę, nie pozbawiając jednocześnie twarogu wartości odżywczych i walorów smakowych. Dostępne są trzy wersje: chuda, półtłusta i tłusta.

Klinki w kształcie serduszek zapewnia Maluta Nowy Dwór Gdański (OSM) – o różnych zawartościach tłuszczu i różnej szacie graficznej. Elementem identyfikującym i spajającym produkty jest bardzo charakterystyczny kształt. Opakowanie jednak tu jest inne – wyposażone w tradycyjny sposób otwierania.

W grupie najmłodszych dostawców zwraca uwagę litewski wyrób: Svalya twaróg sypki, w dwóch wariantach: chudym (0,5% tłuszczu) i półtłustym (9% tłuszczu). Dostawca zapewnia duży wybór gramatur – 200 g, 400 g i 1 kg. Produkt jest oferowany na polskim rynku przez firmę Nickal. Co ważne nie jest to jedyne ciekawe rozwiązanie tej firmy. Uwagę zwracają także twaróg sypki Dvaro – półtłusty 200 g oraz twarożek Rytas z rodzynkami 100 g. Nickal oferuje dodatkowo także inne, innowacyjne dla polskiego rynku produkty: batoniki twarogowe marki Svalya, które są charakterystyczne dla krajów bałtyckich. Batonik jest wykonany ze świeżo wyciśniętej masy twarogowej  w polewie z belgijskiej, najlepszej na świecie czekolady. Produkt wybiorą konsumenci czytający uważnie etykietę. Nie bez znaczenia jest tu bowiem fakt, że produkt broni się na półce dzięki wysokiej jakości, czego nie da się powiedzieć o konkurencyjnych produktach wytwarzanych z dodatkiem olejów roślinnych.

Polski smakołyk

Twaróg Solankowy Jana to crème de la crème polskiego mleczarstwa. Twaróg z posypką z papryki lub z pieprzu 250 g to udana kontynuacja konceptu twarogu wędzonego tłustego z papryką i z czosnkiem z pieprzem. W kategorii twarogów naturalnych jest to udana ścieżka dla produktów smakowych dla konsumentów oczekujących mocniejszych wrażeń smakowych, przy zachowaniu naturalnego składu twarogu.

Producent: Jana (ŚSM).


Strona 4 z 4