Sery pleśniowe: Z pleśnią im do twarzy
Hiszpania
Ze względu na klimat Hiszpania to głównie kraj serów dojrzewających. Spośród serów pleśniowych warto zwrócić uwagę na sery pleśniowe la Calma z mleka koziego (zachodnia część masywu Montseny) oraz Les Agudes z Katalonii. Sery polecane są na zakończenie posiłku, do zapiekania lub dodawane są jako składnik dań z makaronem i sałatą.
Włochy
Przykładem włoskiego sera z białą pleśnią jest Bonrus – ser wytwarzany w regionie Piemont. Ser ten wytwarzany jest z mieszanki mleka krowiego i owczego. Dojrzewa od 21 do 30 dni. Odznacza się dużą miękkością i soczystością. Smak ma delikatny, grzybowy, nieco ziemisty. Jest serem o białej teksturze i pleśniowej, naturalnej skórce. Formowany jest w kształcie płaskiego kwadratu. Polecany z suszonymi owocami i orzechami i lampką czerwonego wina.
Polska

Graczami w kategorii serów pleśniowych białych oferowanych w Polsce są Mleczarnia Turek, Hochland Polska, Grupa Lactalis i Arla Foods. Bardzo ciekawą ofertę prezentują też importerzy Eurial Polska, Euroser, Temar (PPH).
Mleczarnia Turek (Savencia) w swojej ofercie posiada kilka typów serów rodzaju camembert (m.in. naturalny, ziołowy, z pieprzem, grzybami, czosnkiem). W ofercie występuje także camembert złoty oraz light figura. W kategorii brie znajdziemy m.in. brie naturalny oraz z pieprzem, grzybami oraz ziołami. Rewolucyjną zmianą w portfolio Mleczarni Turek jest całkowita zmiana wizualizacji: wiadomo od razu z jakiego mleka pochodzi produkt (krowie lub kozie), w oczy rzuca się gra słów (Natura + Turek = NaTurek). Motyw serca jako dbałość o korzyści dla konsumenta i dostawców surowca dopełnia nowego przekazu. Warto tu dodać, że zmiana dotyczy wszystkich produktów marki Turek, które teraz przeistaczają się w NaTurka.

Hochland Polska w ostatnim czasie ujednolicił (bardzo korzystnie dla wizerunku marki) stylistykę opakowań pod wspólną marką. Obecnie w ofercie posiada trzy sery brie (naturalny, z ziołami, z zielonym pieprzem) oraz cztery sery camembert (naturalny, z ziołami, pieprzem oraz pieczarkami).
Sztandarową marką Grupy Lactalis w Polsce jest President. Firma proponuje kilka wersji smakowych camemberta (m.in. najnowszy Aromatique, a także wersje z zielonym pieprzem, orzechami, naturalny, ziołami prowansalskimi i chilli) oraz camembert light. W swoim portfolio Grupa Lactalis ma także sery typu brie (m.in. Aromatique, z zielonymi oliwkami, orzechami, naturalny i w wersji light) oraz z mleka koziego Chèvre Sainte Maure, La Brique de Chèvre.
Arla Foods sery pleśniowe oferuje pod jednolitą marką premium Castello. W portfolio marki znajdziemy Castello ser pleśniowy Brie i Camembert, Castello pleśniowy Golden, White oraz White z zielonym pieprzem.
Sery z przerostem pleśni na świecie

Największymi producentami serów z przerostem pleśni są Francuzi, Włosi, Duńczycy, Anglicy, Australijczycy i Amerykanie. Polska oferta serów z przerostem obejmuje produkty z mleczarni Lazur (SM) oraz KaMos (SM).
Oprócz słynnego już Roqueforta do ciekawych francuskich serów należą Bleu de Haut Jura, Bleu d’Auvergne, Fourme d’Ambert. Do innych serów francuskich z przerostem niebieskiej pleśni zaliczyć należy mi.in. Bleu Caprin, Ser Bleu de Bocage, Bleu de Bonneval, Bleu de Koss, Bleu du Vercors-Sassenage.
Sery duńskie
Ostatnimi czasy Duńczycy zaczęli specjalizować się w serach pleśniowych. Najbardziej znanymi są Danablu/Danish Blue (cheese), Blue Canzona oraz Mycella. Danablu to pierwszy duński ser z przerostem pleśni, stworzony przez Hannę Nielsen w 1874 roku i wzorowany na francuskim Roqueforcie. 40 lat później wykorzystując doświadczenia Nielsen – serowar Marius Boel stworzył ser z przerostem pleśni, który nazwał Danablu / Danish Blue. Ser posiada certyfikację PGI.
Odmianą Donablu jest Blue Canzona z mleka krowiego, chociaż bywa także produkowany z mleka owczego lub koziego. Mycella z wyspy Bornholm jest duńskim odpowiednikiem sera gorgonzola.
