Sery pleśniowe: Z pleśnią im do twarzy

Joanna Górska
Forum Mleczarskie Handel 5/2015 (72)

Szkocja

Jednym z ciekawszych serów pleśniowych białych w Szkocji jest ser pod nazwa Aiket. Jest to miękki, solankowy ser z delikatną pleśniową skórką. Produkowany jest z pasteryzowanego mleka krowiego z podpuszczką wegetariańską. Ma słonawy i lekko gorzki smak. Tekstura sera jest delikatna i gładka. Sprzedawany w krążkach o wadze 200-250 g. Sery dojrzewają przez ok. 4 tygodnie. Kolorystycznie stają się bardzo blade. Jako specjalności Szkocji uchodzą także sery Fearn Abbey (Morangie Brie – z mleka krowiego), Jezabel (Morangie goat z mleka koziego) czy Clava organic (produkowany z mleka z farmy prowadzonej według zasad hodowli organicznej).

Niemcy

Przemysł serowarski rozwija sie najprężniej w Bawarii, w Turyngii oraz Saksonii. Najbardziej typowym niemieckim serem jest Altenburger wytwarzany od XIX  wieku na terenie Turyngii oraz Saksonii. Ser ten wyglądem i smakiem przypomina francuski Camembert, ale do jego produkcji używa się dwóch rodzajów mleka (krowiego i koziego). Ser ten zawiera także kminek i podczas produkcji jest przemywany w solance. Innymi serami wartymi przypomnienia są Bonifaz (naturalny, naturalny z zielonym pieprzem czy czosnkiem) oraz Comtesse Royal z mleka krowiego, produkowany na bazie receptury sera typu Camembert. Niemcy również wydatnie wpisały się w produkcję wyrobów typu camembert i brie. W ofercie rynkowej znajdziemy m.in. klasyczny camembert, Rougette – ser miękki z porostem szlachetnej pleśni różowej, którą zawdzięcza ekstraktowi z papryki, Mirabo oraz Champignon (z pieprzem lub czosnkiem).

Szwajcaria

W Szwajcarii serowarstwo to niezwykle poważana dziedzina, bowiem ser stanowi podstawę wielu dań. Jeżeli chodzi o sery pleśniowe białe to na uwagę zasługuje m.in. ser Vacherin Mont d`Or czy ser Fladä.

Ser Vacherin Mont d`Or produkowany jest od 1845 roku. Jest to miękki ser o pofalowanej skórce, z białą pleśnią – wyglądem przypomina Camembert, jednak jest od niego bardziej miękki. Kolejnym ciekawym serem szwajcarskim, wytwarzanym z mleka krowiego, jest Fladä. Ma miękką, rozpływającą się teksturę. Znany jest również jako Stanser Chua Fladä. Ser ma aksamitną skórkę, pokrytą nalotem pleśni. Ma łagodny, aczkolwiek bardzo aromatyczny smak i zapach.

Jacek Wyrzykiewicz

PR & Marketing Services Manager w Hochland Polska

Rynek serów pleśniowych zmienia się istotnie w wielu wymiarach, ma potencjał i jest wart obecnie prawie 300 mln zł. Na przełomie minionych lat pojawiły się nieznane kiedyś kategorie serów, a te znane nabrały zupełnie innego wymiaru pod względem różnorodności smaków, praktyczności zastosowań, ale przede wszystkim oferowanej jakości. Hochland w dużej mierze zbudował i ukształtował rynek sera w Polsce. Przez ostatnie dwie dekady udało się osiągnąć wiele: wprowadziliśmy rewolucyjne innowacje, budowaliśmy najsilniejsze marki na rynku, zbudowaliśmy i rozwinęliśmy nowoczesne fabryki. Za rynkowym wzrostem tej kategorii przemawia zainteresowanie Polaków produktami spożywczymi, które przez lata nie były znane w Polsce, a sery pleśniowe do nich właśnie należą, Są idealną propozycją nie tylko do wina, lecz do codziennego śniadania. Wciąż nie są dostępne we wszystkich sklepach, m.in. w tym także tkwi duży potencjał wzrostu. Sprzyjają im także zmiany zwyczajów konsumenckich.

Sery pleśniowe stanowią źródło wielu składników pokarmowych niezbędnych do prawidłowego rozwoju i funkcjonowania organizmu człowieka. Smakowite sery z pleśniami dostarczają łatwo przyswajalnego białka, które jest podstawowym budulcem naszego organizmu. Ponadto sery pleśniowe uzupełniają dietę o aminokwasy, które są niezbędne do osiągnięcia wymarzonej sylwetki ciała oraz dodają organizmowi witamin A, B1, B2, B3, B6, B12, D, E i K. Sery z pleśnią są również istotnym źródłem składników mineralnych, takich jak: wapń, fosfor, sód, potas oraz magnez. Sery pleśniowe przyciągają do sklepu wartościowego konsumenta, a camembert jest największym segmentem serów pleśniowych i w największym stopniu przyczynia się do ich wzrostu. Kategoria serów pleśniowych pakowanych rozwija się z największą dynamiką sprzedaży. Dla handlowców ważne jest także to, że sery pleśniowe generują największą cash marżę. Hochland Polska ma w ofercie sery pleśniowe Hochland dla konsumentów poszukujących alternatywy dla innych serów w przystępnej cenie, dzięki którym odmienią swoją kanapkę. W ofercie serów pleśniowych Hochland znalazły się najbardziej popularne warianty smakowe brie i camembert. Dostępne warianty: Hochland Camembert: naturalny, zioła, zielony pieprz, pieczarki; Hochland Brie: naturalny, zioła, zielony pieprz. A koneserom sera pleśniowego proponujemy sery Valbon. Rolą sera Valbon jest bycie produktem premium w przystępnej cenie. Pojawiają się też ciekawe smaki, Valbon z morelami, Valbon Brie z suszonymi pomidorami. Nowości jest sporo, wprowadzamy je na bieżąco, każdy znajdzie coś ciekawego dla siebie. Oferta Valbon obejmuje nie tylko brie i camemberty w wyrafinowanych wariantach smakowych, ale także prawdziwe francuskie przysmaki – Valbon Delice i Valbon Rouge.


Strona 4 z 6