Sery do zapiekania: Gorąca odsłona serów

Urszula Chojnacka
Forum Mleczarskie Handel 5/2013 (60)


Jednym z potentatów serowego królestwa na polskim rynku jest bez wątpienia firma Hochland Polska, która niemal od początku działalności ma w portfolio szeroki asortyment serów polecanych do zapiekania – począwszy od sztandarowych produktów firmy, jak sery żółte i topione, po bardziej wysublimowane warianty, np. ser camembert marki Valbon czy solankowy ser Patros polecany do zapiekanek z warzywami oraz makaronowych. Hochland Polska oferuje także łagodnie orzechowy Ementaler, lekko pikantny Maasdamer lub Kaaslander. W maju do oferty firmy dołączyły kolejne warianty dojrzałych serów Hochland Premium oraz Valbon, a wśród nich m.in. Maasdamer Caracter, Kaaslander Premium oraz Premium Emmentaler Classic rekomendowany np. z duszoną wieprzowiną.

Mleczarnia Turek pod marką Twoja Kuchnia oferuje linię produktową, w której znalazły się różne rodzaje kotlecików serowych do zapiekania – począwszy od edamskiego z szynką po panierowany camembert.

Amatorzy polskich górskich smaków serowych na ciepło mogą sięgnąć po któryś z produktów Grupy Mlekovita, oferowanych pod marką Zakopiańskie Specjały. Wśród nich jest m.in. Ementaler z Zakopanego i wędzony ser Gołka Zakopiańska. Firma oferuje też sery w wiórkach, np. ser gouda oraz – rzadziej spotykaną w tej odsłonie – mozzarellę w opakowaniach nadających się do wielokrotnego otwierania i zamykania. Do zapiekania nadają się także inne produkty tej mleczarni, np. ser Mazdamer lub Cheddar oraz Gouda.

Wśród rodzimych dostawców warto też wskazać na mleczarnię Skierniewice (OSM) jako producenta sera typu mozzarella w postaci standardowych bloków o masie ok 2,5 kg oraz charakterystycznych batonów – walców pakowanych w osłonkę o średnicy od 6 do 11 cm. Daje to możliwość uzyskania plastrów sera, które pięknie dekorują pizze czy zapiekanki warzywne. Pokrojony w grube plastry ser można też panierować i smażyć w głębokim tłuszczu.

Ogromne jest portfolio firm dystrybuujących na polskim rynku zagraniczne specjały. Zainteresowaniem konsumentów cieszą się oferowane przez Temar (PPH) produkty marki Alpenhain: Back Camembert – ser z porostem białej, szlachetnej pleśni w delikatnej panierce, który występuje w wersjach mini, prestige i klasycznej, a ponadto Back Mozzarella w chrupiącej ziołowej panierce – oba wstępnie zapieczone i produkowane z pasteryzowanego mleka krowiego. Propozycja firmy w zakresie serów twardych i półtwardych sprawdzających się w wersji na ciepło, to np. Forte – twardy ser dojrzewający o nieco pikantnym, słonawym smaku, polecany do potraw kuchni włoskiej, Gran Leo – twardy ser typu włoskiego idealny do zapiekanek lub zup, szwajcarski Gruyere o zwartym, lecz kruchym miąższu, półtwardy, kozi, holenderski ser Chevrette Frico stosowany do zapiekanek, pizzy i tostów, Mimolette Frico – półtwardy, barwiony naturalnym barwnikiem annato, któremu zawdzięcza intensywnie pomarańczowy kolor ser o owocowym aromacie, polecany do dań smażonych i zapiekanych, a także oryginalny, twardy i bardzo dojrzały holenderski ser Old Dutch Master Frico idealny jako składnik zup. Inna propozycja do zapiekania w ofercie Temar (PPH) to włoski, produkowany z pasteryzowanego mleka krowiego Provolone Dolce – ser z rodzaju pasta filata, który podlega podobnym procesom, jak mozzarella i jest doskonały do dań zapiekanych lub pieczenia na ruszcie. W ofercie firmy są także wspomniane Parmigiano Reggiano i Grana Padano oraz Pecorino Romano (dystrybuuje je na polskim rynku także firma Jansen) – oryginalny włoski ser twardy produkowany z mleka owczego, który wraz dwoma już wymienionymi stanowi pierwszą ligę włoskich serów włoskich. Wspólną cechą wszystkich tych parmezanów jest to, że używa się ich do wykańczania potraw. Jako dodatek do potraw na ciepło firma poleca też włoski, produkowany z krowiego mleka pasteryzowanego ser tarty Gratino o wyrazistym, aromatycznym smaku, sprawdzający się nie tylko we wszelkich daniach zapiekanych, ale także zupach. Na koniec warto wspomnieć o jeszcze jednym przedstawicielu oferty Temar (PPH) – to produkowany z mleka krowiego pasteryzowanego, pokryty czerwoną skórką ser Rougette Ofenkäse do zapiekania ¬ prawdziwy rarytas dla amatorów serów na ciepło, polecany do gotowania i opiekania, np. do zapiekanek i sufletów. Dodatkowo Temar (PPH) proponuje też gotowe fondue przygotowane według szwajcarskiej receptury w wersjach Classic i Gorgonzola, które wystarczy tylko odgrzać i jest gotowe do spożycia.



Jansen importuje do Polski m.in. ser Morbier, Zamorano, cypryjski ser Halloumi produkowany z mleka koziego, krowiego i owczego, a ponadto austriacki, półtwardy ser Chorherrenkäse, który dzięki połączeniu mleka z maślanką ma łagodny, mleczny smak i idealnie nadaje się do zapiekania oraz ser Cantal – jeden z najstarszych serów francuskich, który w swojej ojczyźnie jest nieodzownym elementem potrawy La truffade przygotowywanej na bazie ziemniaków smażonych na patelni z czosnkiem i boczkiem, a ponadto chętnie dodawany jest do zup, fondue i zapiekanek. Arla Foods proponuje konsumentom ser Arla Apetina grill cheese – produkowany z krowiego, pasteryzowanego mleka biały, twardy, pełnotłusty ser dojrzewający, który doskonale nadaje się do grillowania, smażenia bądź pieczenia. Z kolei w ofercie Lactalis wśród serów do zapiekania znajdziemy różne odmiany camemberta, a także Roquefort i Bleu d’Avergne. Lactalis to także bogata oferta marki Galbani z mozzarellą i gorgonzolą na czele.

Candia Polska oferuje m.in. francuski ser Comte z krowiego mleka chętnie stosowany do sosów i różnych potraw, ser Gruyere oraz Parrano, który w swej bardziej dojrzałej odsłonie może pełnić rolę podobną do parmezanu, a także odmianę sera camembert – powstający z niepasteryzowanego mleka krowiego Le Rustique z Normandii, który można piec lub smażyć.

Oferta firmy Eurial Polska to m.in. doskonała do zapiekanek Feta z mleka owczego, ser kozi gouda Merci Chef!, roladka pleśniowa Soignon na bazie koziego mleka pasteryzowanego, Camembert Merci Chef! w wersji naturalnej, z grzybami lub z pieprzem oraz Raclette Milledome z krowiego pasteryzowanego mleka i ser Paysan Breton Ementaler. Firma Eurial Polska oferuje również mozzarellę w cylindrach, w bloku, w kostkach, tartą; wytwarzaną w 100% z mleka krowiego.

Kategoria serów do zapiekania jest jedną z tych, które określa się mianem perspektywicznych i można przypuszczać, że będzie ona notowała może nie spektakularny, ale systematyczny wzrost.

Dostawcy sera Gruyere i Raclette

Franser
Jansen

Dostawcy serów typu mozzarella do zapiekania

Arla Foods
Candia Polska
Ceko
Eurial Polska
Kosów Lacki (OSM)
Łowicz (OSM)
Masmal
Grupa Mlekovita
Piaski (OSM)
Grupa Polmlek
ROTR (SM)
Temar (PPH)

Sery wiórkowane

Łowicz (OSM)
Masmal
Grupa Mlekovita
North Coast
Piaski (OSM)
Temar (PPH)
TMT
Włoszczowa (OSM)

Sery tarte

Kosów Lacki (OSM)
Łowicz (OSM)
Masmal
Grupa Mlekovita
Piaski (OSM)
Temar (PPH)
TMT

Dostawcy serów niebieskich pleśniowych do zapiekania:

Arla Foods
Candia Polska
Hochland Polska
Lazur (SM)
Mleczarnia Turek
Mlekoma
Temar (PPH)


Strona 3 z 3