Substancje barwiące: Szóstka z Southampton

dr hab. inż. Małgorzata Ziarno, dr inż. Dorota Zaręba
Forum Mleczarskie Biznes 3/2012 (15)

Czerwień Allura 2G (E 129) jest syntetycznym barwnikiem azowym barwiącym na czerwono. Jej zastosowanie jest ograniczone do produktów cukierniczych i mięsnych. Jest bardzo dobrze rozpuszczalna w wodzie. Ponieważ jest barwnikiem azowym może powodować reakcje u osób z nietolerancją na salicylany, uwalnia histaminę i może wzmagać objawy u osób chorych na astmę.

Tartrazyna (E 102) jest cytrynowożółtym syntetycznym barwnikiem azowym, bardzo dobrze rozpuszczalnym w wodzie. Nie odnotowano efektów ubocznych po spożyciu czystej tartrazyny przez osoby zdrowe. Jest jednak czynnikiem uwalniającym histaminę, co oznacza, że osoby z alergiami lub astmą mogą być szczególnie wrażliwe na obecność tego barwnika w diecie.

Pąs 4R (E 124) również jest syntetycznym barwnikiem azowym, dobrze rozpuszczalnym w wodzie, barwiącym na czerwono. Podobnie, jak wcześniej wymienione barwniki azowe, może wywoływać objawy alergii u osób nietolerujących salicylanów. Również jest czynnikiem uwalniającym histaminę, czym może nasilać objawy astmy.



Wybrani dostawcy:

Aroma-Pol (PPH)
Brenntag
Dobopack Trading
FoodColours
JAR Jaskulski Aromaty
Olea Polska
Pach (PH)
Pigment (PH)



Strona 2 z 5