Dodatki: Wzbogacanie produktów mlecznych w mikroelementy a biodostępność

mgr inż. Dorota Zaręba, dr hab. Małgorzata Ziarno
Forum Mleczarskie Biznes 2/2012 (14)

Oświadczenia dotyczące dzieci

Oświadczenia dotyczące zdrowia i rozwoju dzieci informują, że istnieje związek przyczynowo-skutkowy między spożyciem danego produktu i zdrowiem lub rozwojem dzieci. Oświadczenia takie muszą mieć uzasadnienie naukowe, które odnosi się wyłącznie do dzieci. Stosowane mogą być tylko te oświadczenia, które zostaną opublikowane we wspólnotowym wykazie oświadczeń zdrowotnych.

Zatwierdzono następujące oświadczenia zdrowotne odnoszące się do rozwoju i zdrowia dzieci, które dotyczą składników mineralnych:

  • „Wapń i witamina D są potrzebne dla prawidłowego wzrostu i rozwoju kości u dzieci” – które może być stosowane tylko w odniesieniu do produktu spożywczego będącego przynajmniej źródłem wapnia i witaminy D zgodnie z oświadczeniem „źródło [nazwa witaminy/witamin] lub [nazwa składnika mineralnego/składników mineralnych]”
  • „Wapń jest potrzebny dla prawidłowego wzrostu i rozwoju kości u dzieci” – może być stosowane tylko w odniesieniu do żywności będącej przynajmniej źródłem wapnia zgodnie z oświadczeniem „źródło [nazwa składnika mineralnego/składników mineralnych]”
  • „Fosfor jest potrzebny dla prawidłowego wzrostu i rozwoju kości u dzieci” – może być stosowane tylko w odniesieniu do żywności będącej przynajmniej źródłem wapnia zgodnie z oświadczeniem „źródło [nazwa składnika mineralnego/składników mineralnych]”
  • „Jod przyczynia się do prawidłowego wzrostu dzieci” – może być stosowane tylko w odniesieniu do żywności będącej przynajmniej źródłem wapnia zgodnie z oświadczeniem „źródło [nazwa składnika mineralnego/składników mineralnych]”
  • „Żelazo przyczynia się do prawidłowego rozwoju funkcji poznawczych u dzieci” – może być stosowane tylko w odniesieniu do żywności będącej przynajmniej źródłem wapnia zgodnie z oświadczeniem „źródło [nazwa składnika mineralnego/składników mineralnych]”.

W innych wnioskowanych przez producentów żywności oświadczeniach zdrowotnych dotyczących składników mineralnych eksperci z EFSA nie dopatrzyli się związku przyczynowo-skutkowego pomiędzy spożywaniem wnioskowanego składnika mineralnego i deklarowanym efektem zdrowotnym, albo wnioski zostały odrzucone z przyczyn proceduralnych.

Jak wynika z wykazu w infoboksie na poprzedniej stronie, technolodzy żywności mają mnóstwo możliwości, prawnie dopuszczonych, wzbogacania produktów żywnościowych, w tym produkty mleczne, w składniki mineralne. Wielu producentów artykułów mlecznych z tego korzysta, chociaż oferta mlecznych produktów wzbogacanych składnikami mineralnymi, które znajdujemy na półkach sklepowych nie jest niestety imponująca: jogurty z wapniem lub magnezem oraz mleko zagęszczone w magnezem to chyba jedyne produkty tego typu w polskich sklepach. Inne mikroelementy wymienione w omawianym Rozporządzeniu (a więc żelazo, miedź, jod, cynk, mangan, sód, potas, selen, chrom, molibden, fluor, chlor, fosfor, bor i krzem) nie znalazły praktycznego wykorzystania w branży mleczarskiej lub próby z nimi zatrzymane zostały na skali laboratoryjnej.



Strona 3 z 4