ABC serów: Skarby Holandii
Friesekaas
Pochodzenie: Holandia, okolice Fryzji
Typ sera: twardy podpuszczkowy, dojrzewający
Czas dojrzewania: od 3 do 12 miesięcy
Typ mleka: odtłuszczone mleko krowie
Kolor: jasnożółty, z przetykanymi ziołami
Smak: kremowy, pikantny, jego smak determinują dodane zioła (często kminek lub goździki)
Miąższ: twardy
Skórka: pokrywany woskiem
Wielkość dziur: dużo małych, nieregularnych dziurek
Forma: okrągły; cylinder o masie ok. 3 kg, 40 cm średnicy i 12,5 cm wysokości
Technologia produkcji: Do mleka dodaje się zakwas, część maślanki i całość ścina podpuszczką. Następnie skrzep kraje się, a po ocieknięciu serwatki poddaje dojrzewaniu w specjalnej wannie. Całość jest przykryta. Na koniec ser jest prasowany w formach przez kilka godzin
Zawartość tłuszczu w suchej masie: 40%
Dutch Mimolette
Pochodzenie: Holandia
Typ sera: półtwardy/twardy, podpuszczkowy, wygląda jak ogromna pomarańcza; obecnie produkowany jest jak edam i barwiony sokiem z marchewki
Czas dojrzewania: od 4 do 12 miesięcy
Typ mleka: mleko krowie
Kolor: ewoluuje od pomarańczowego do ciemnopomarańczowego w miarę dojrzewania
Smak: kremowy, ma owocowy i orzechowy aromat
Miąższ: twardy, lekko oleisty, łatwo się kruszy
Skórka: pokryty chropawą pomarańczową skórką
Forma: charakterystyczna kula
Zawartość tłuszczu: 45%
Importerzy:
- Euroser: Mimolette
- Jansen: Mimolette
- Temar (PPH): Mimolette Frisco – blok, kula, plastry, porcja
Beemster Viaskaas
Pochodzenie: Holandia
Typ sera: twardy, podpuszczkowy
Czas dojrzewania: młody, holenderski; dojrzewa przez 1 miesiąc
Typ mleka: pasteryzowane mleko krowie
Kolor: żółty (wnętrze)
Smak: podobny do Goudy, ale bogatszy, bardziej kremowy; słodki
Miąższ: jednolity zwarty
Skórka: pokryty fioletowym woskiem
Wielkość dziur: niewielkie, pojedyncze dziury
Forma: kształt cylindryczny
Zawartość tłuszczu: 48%
Zastosowanie i podawanie: Viaskaas jest doskonały na każdą okazję, używany jako snack, dodatek do dań, doskonały do piwa i czerwonego wina. Ser stosowany na kanapki oraz na fondue; łatwo się topi