ABC serów: Skarby Holandii

Joanna Górska
Forum Mleczarskie Praktyka 2/2011 (05)

Zikko

Pochodzenie: Holandia

Typ sera: doskonałej jakości ser podpuszczkowy

Typ mleka: mleko kozie

Kolor: jasnożółty

Smak: pikantny, dla koneserów

Miąższ: jednolity

Skórka: ma żółtą naturalną skórkę i białą skórkę z wosku

Forma: kręgu/koła z charakterystyczną skórką

Zastosowanie: na kanapki, jako przekąska, doskonałe w ciepłych i zimnych posiłkach

Importer: Euroser


Chevrette

Pochodzenie: Holandia

Typ sera: podpuszczkowy

Typ mleka: mleko kozie

Kolor: jasnokremowy

Smak: delikatny

Miąższ: zwarty

Skórka: beżowa

Wielkość dziur: nieliczne

Forma: kręgi

Zawartość tłuszczu w suchej masie: niski poziom tłuszczu i sodu. Ze względu na niską zawartość tłuszczu i sodu rekomendowany dla osób cierpiących na choroby układu krążenia

Zastosowanie i podawanie: Serwowany z pieczywem, na desce serowej, używany do pizzy, zapiekanek, tostów. Doskonały dla alergików – nie wywołuje uczuleń


Westlite Mild

Pochodzenie: Holandia

Typ sera: podpuszczkowy

Czas dojrzewania: młody ser

Typ mleka: pasteryzowane mleko krowie

Kolor: żółte wnętrze

Smak: delikatny kremowy, niepowtarzalny

Miąższ: miękki, kremowy

Skórka: złocista skórka powleczona parafiną

Wielkość dziur: ma niewiele oczek

Forma: wytwarzany w kształcie koła

Zawartość tłuszczu w suchej masie: 30%, polecany dla osób dbających o linię

Zastosowanie: do kanapek, przekąsek, do dań na ciepło i na zimno

Importer: Euroser


Strona 10 z 12