ABC serów: Skarby Holandii
Maaslander
Pochodzenie: Holandia
Typ sera: podpuszczkowy
Dojrzewanie:
- Maaslander Jong Belegen – łagodny
- Maaslander Belegen – dojrzały
- Maaslander Extra Oud – dojrzały ser śmietankowy
Typ mleka: pasteryzowane mleko krowie
Kolor: od jasnożółtego do żółtego
Smak: sery o pełnym smaku
- Maaslander Belegen [dojrzały] – kremowy, o bardziej wyraźnym smaku
- Maaslander Extra Oud – dojrzały ser śmietankowy
Miąższ: gładki; o miękkiej teksturze
Wielkość dziur: w młodych wersjach dziury bardzo duże, a w bardziej dojrzałych nieliczne małe
Forma/Skórka: wszystkie odmiany sera Maaslander kształtowane są w kręgi
- Maaslander Jong Belegen – ma charakterystyczne żółto-zielone pasy na swym
- skowanym opakowaniu
- Maaslander Belegen – zapakowany jest w czerwono-żółte opakowanie
- Maaslander Extra Oud – opakowany jest w woskowe opakowania w czarno-żółte
Zastosowanie i podawanie: idealny na kanapki, do starcia i jako dodatek do sosów
Prima Donna
Pochodzenie: Holandia
Typ sera: twardy podpuszczkowy. Jest skrzyżowaniem dojrzałego holenderskiego sera Gouda i włoskiego Parmigiano Reggiano
Czas dojrzewania: 6 miesięcy
Typ mleka: pasteryzowane mleko krowie
Kolor: intensywnie żółty, z widocznymi białymi kryształkami kazeiny
Smak: Pikantny, lekko słodki smak, z dość słodkim karmelowym wykończeniem. Ser pachnie jak cukierki toffi
Miąższ: twardy, rozpływający się w ustach
Forma: krąg/cylindryczny w kształcie koła o masie 26 kg
Zastosowane i podawanie: Ser jest doskonały na kanapki, w zupach i sosach lub jako przekąska z lampką czerwonego wina tj. czerwone owocowe: Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Syrah lub Zinfandel
Parrano
Pochodzenie: Holandia
Typ sera: podpuszczkowy; łączy cechy serów Cheddar, Parmezan i Gouda
Czas dojrzewania: Parrano Originale – dojrzewa do 5 miesięcy, Parrano Olifesta – dojrzewa do 5 miesięcy, Parrano Robusto – dojrzewa do 9 miesięcy
Typ mleka: pasteryzowane mleko krowie
Kolor: złocistożółty
Smak: tłusto-słony
Miąższ: jednolity, kruchy
Skórka: naturalna
Forma: krąg
Zawartość tłuszczu w suchej masie: 45%
Zastosowanie i podawanie: doskonały jako ser na deskę, deserowy