Sery żółte z wartością dodaną: Kiedy warto zapłacić więcej

Paulina Łuszczak
Forum Mleczarskie Handel 6/2011 (49)

W poszukiwaniu swojego ulubionego

Dla poszukujących nowych doznań smakowych producenci serowych specjałów przygotowują produkty z różnymi dodatkami. Już nie dziwi nikogo ser żółty z pieprzem, szczypiorkiem lub papryką. Polacy coraz częściej zaglądają na stoiska, gdzie są wyłożone sery z wszelkiego rodzaju przyprawami. Od wyobraźni producentów zależy, jakie zastosują połączenie. Poza wspomnianymi wcześniej dodatkami, które są najczęściej spotykanymi, można również wymienić: orzechy włoskie, pestki dyni, oliwki, pomarańcze, owoce czarnego bzu, szałwię, a nawet czerwone wino i popiół. Brzmi dość ekstrawagancko, ale czego się nie robi dla zaspokojenia gustów konsumenta, tym bardziej że konsumenci serów mają wyjątkowo wybredne podniebienia. Jeżeli chodzi o sery z dodatkami, to najczęściej produkowane są z mleka krowiego. Sery z mleka owczego lub koziego nie są już tak szeroko wykorzystywane do łączenia z przedstawionymi dodatkami. Występowanie popytu na produkty z dodatkami, powoduje ich podaż na rynku. Zakłady mleczarskie zapewniają klientom dość szeroki wybór, jak na produkty z tak niewielkim stażem rynkowym. Łowicz (OSM) oferuje ser kanapkowy w plasterkach z dodatkiem papryki, a także o smaku kurczaka. Produkty sprzedawane są w opakowaniach o gramaturze 250 g. Pod logo mleczarni Mlekovita (GK) znajdziemy dwa produkty z dodatkami: Gouda w plasterkach z pieprzem oraz z ziołami. Duże doświadczenie w produkcji serów z dodatkami posiada firma Arla Foods. Najbardziej znane w ofercie tego producenta są: Arla śmietanowy z papryką oraz Arla śmietanowy ze szczypiorkiem. Grupa Polmlek produkuje ser Lidzbarski z pieprzem oraz z ziołami, a także ser Gouda z chili. Bardzo ciekawą ofertę w zakresie serów z dodatkami prezentuje Euroser. Znajdziemy tu Goudę Euroser z takimi dodatkami jak: oliwki, kminek, orzechy. Firma Jansen, importer serów, dostarcza na polski rynek sery z dodatkami z różnych krajów Europy. Oferta jest bardzo urozmaicona, każdy może znaleźć coś dla siebie, kłopotów nie powinni mieć nawet najwięksi smakosze. Wśród serów sprowadzanych z Anglii można zakupić: Sage Derby i Windsor Red. Są to sery typu Cheddar, odpowiednio z szałwią oraz z Brandy i Porto. White Stilton zaś zawiera różnorodne dodatki: imbir i mango, borówkę, żurawinę, limonkę. Bardzo dobrze komponuje się ze świeżym chrupiącym pieczywem. Z Francji pochodzi pierwszy ser, jaki był reklamowany w telewizji. Jest to Boursin, do którego dodatkami są czosnek i zioła, oraz tłuczone ziarna pieprzu. Dla odmiany z Hiszpanii sprowadzany jest ser z mleka owczego Rocinante. Otoczony jest igiełkami rozmarynu, co nadaje mu bardzo charakterystyczny smak i aromat. Ma on dość intensywny smak i nadaje się zarówno na deskę serów, ale też do sałatek i na przystawki. Dodatki do serów stosują też Holendrzy. W serze Hommage, który jest wyrabiany z mleka koziego, dodatkiem jest kolendra. Ma on charakterystyczny posmak mleka koziego i kolendry, a polecany jest ze względów i smakowych i zdrowotnych. Nasi zachodni sąsiedzi mają do zaoferowania ser Mirabo. Jest to ser kremowy z porostem białej pleśni i z dodatkiem orzechów włoskich. Do Polski sprowadza go Temar (PPH).

Prozdrowotne obniżki tłuszczu

Osoby dbające o linię i liczące kalorie w swojej diecie wcale nie muszą odmawiać sobie sera. Dla takich klientów w swojej ofercie specjalny produkt posiada firma Ceko. Ser o nazwie Piórko to produkt, w którym obniżony został poziom tłuszczu (z 28% do 3%). Piórko jest serem podpuszczkowym dojrzewającym, ale dzięki mniejszej zawartości tłuszczu ma o 50% niższą wartość kaloryczną, niż jest to w przypadku tradycyjnych serów pełnotłustych. Producent zapewnia jednocześnie, że jego produkt doskonale zachowuje walory smakowe, dzięki długiemu procesowi dojrzewania. Z pewnością dbający o figurę mogą również posmakować propozycji Mleczarni Turek: sery Turek Gouda Figura o obniżonej o 30% zawartości tłuszczu. Sery light stają się coraz bardziej popularne, a produkty tego rodzaju oferuje także Robico (ZUH).

Strona 3 z 6