Produkty kozie: Tylko dla orłów

Janusz Górski
Forum Mleczarskie Handel 5/2011 (48)

Wiesław Wendlandt

Specjalista ds. Marketingu i Sprzedaży w Agro-Danmis

Zainteresowanie kupców i handlowców z roku na rok jest coraz większe. Związane jest to przede wszystkim ze wzrastającym w społeczeństwie zainteresowaniem zdrową żywnością. Największym wolumenem sprzedaży charakteryzują się mleko kozie UHT oraz sery twarogowe. Rozwój oferty produktów z mleka koziego ukierunkowany jest na zaspokajanie zapotrzebowania na różnorodne wyroby na bazie tego surowca. Największy potencjał wśród produktów z mleka koziego mają przede wszystkim jogurty, sery twarde oraz sery twarogowe ze względu na rosnące zainteresowanie oraz dynamikę wzrostu sprzedaży. Jogurty są alternatywą dla dzieci ze skazą białkową, a sery twarde znajdują coraz szersze zastosowanie w gastronomii. Sery twarogowe, ze względu na swą różnorodność, są wykorzystywane w codziennej diecie konsumentów. Jogurty z mleka koziego stanowią podstawę żywienia osób ze skazą białkową, jednak grupa odbiorców jest znacznie szersza. Dzięki wyjątkowym walorom smakowym produkty z mleka koziego znajdują uznanie wśród różnorodnych grup konsumenckich. Dzięki propagowaniu przez media zdrowego stylu życia i odżywiania się produkty z mleka koziego idealnie wpisują się w dietę osób podążających za tym trendem.

Firma Eurial Polska proponuje dodatkowo trzy rodzaje masła: jednym z nich jest masło wytworzone z mleka koziego bio Grand Fermage 250 g. Jeśli komuś to nie wystarcza, Eurial Polska zamówi coś wyjątkowego, a jak wiemy ma jeszcze duży wybór w swojej centrali.

Candia Polska to z kolei importer produktów kozich marki Rians, która jest jednym z czołowych dostawców produktów kozich we Francji. W swojej ofercie posiada następujące produkty:

  • piramidka La Cabrette 125 g (świeży ser do smarowania)
  • Chevre Cuisine 4x20 g (4 krążki świeżego sera koziego) Palet de Chevre 2x40 g (2 krążki świeżego sera koziego)
  • Chevre Tradition 125 g (tradycyjny twarożek kozi)
  • Pico 125 g (dojrzewający ser kozi)
  • Jogurt naturalny i waniliowy z mleka koziego 120 g

Firma Rians w czerwcu rozszerzyła swoją ofertę o dwie nowości. Pierwszą z nich jest Chevre Tradition – tradycyjny twarożek kozi o kremowej konsystencji oraz delikatnym, wykwintnym smaku. Chevre Tradtion to idealna propozycja na zdrową przekąskę. Twarożek jest łatwy do rozsmarowania, dobrze też komponuje się zarówno ze słodkimi dodatkami, takimi jak miód i konfitury, jak i wyrazistymi ziołami czy oliwkami. Dodatkową zaletą tego produktu jest jego specjalne opakowanie, które długo utrzymuje świeżość sera po jego otwarciu.

Mleko kozie zawiera kazeinę w postaci zbliżonej do mleka kobiecego. Białko mleka koziego nie zawiera głównych frakcji globulin występujących w mleku krowim i działających alergennie na organizm człowieka.

Tłuszcz mleka koziego jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe. Jest naturalnie zhomogenizowany, czyli ma postać bardzo drobnych kuleczek, jest więc łatwo trawiony, przyswajany i dietetyczny. Dzięki naturalnej homogenności tłuszczu mleko kozie obniża poziom cholesterolu.

Źródło: Agro-Danmis

Drugi produkt to Palet de Chevre, krążki sera produkowane we Francji w regionie Périgord, słynącego z trufli oraz Foie Gras. Opakowanie zawiera dwie oddzielnie pakowane porcje, po otwarciu jednej reszta zachowuje świeżość. Porcja 40 g idealnie nadaje się do różnego zastosowania: sałatek, na tosty i pizzę oraz do rozsmarowania na pieczywie lub na deskę serów.

Na uwagę zasługują także wyroby kozie sprowadzane przez EuroSer. W grupie serów twardych wyróżniają się sery z Holandii wytwarzane pod marką importera (to bardzo rzadka i znamienna sytuacja): EuroSer Kozi mix ziół oraz EuroSer kozi naturalny. Spośród produktów markowych, ale sygnowanych markami producentów warto zwrócić na starego bywalca stoiska otwartego: Zikko Old – długo dojrzewającą goudę oraz oryginalny Maasdam kozi Zikko. EuroSer nie zapomina przy tym o fanach serów świeżych: roladki naturalne i z żurawiną oraz oferuje roladki pleśniowe. Całość uzupełnia Masło Kozie lekko solone Burro di Capra, najczęściej zauważalne w delikatesach. Potencjał rynku koziego nie został zapomniany także w firmie Temar (PPH). Najważniejszą marką jest tu Chevrette (kręgi i plastry) marki Frico wytwarzane przez Friesland Campina.

Strona 3 z 3