Nastolatki: Trudna sztuka podobania się
Dlaczego młodzi powinni jeść to, co my chcemy?
Mleko i jego przetwory to produkty najwszechstronniejsze pod względem odżywczym. Wapń pochodzący z mleka krowiego jest najlepiej przyswajalny przez organizm człowieka. Jego przyswajalność szacuje się na ponad 30%; w przypadku produktów roślinnych oscyluje w granicach 10-13%. Tymczasem realizacja dostaw do organizmu waha się na poziomie 50-60% dziennego zapotrzebowania.
Wapń (obok związków fosforu i magnezu) jest podstawowym składnikiem kości niezbędnym do ich prawidłowego rozwoju. Bierze udział w wielu procesach metabolicznych, budowie mięśni i komórek nerwowych. W przypadku występowania deficytu wapnia pojawiają się kłopoty z krzepliwością krwi, drżenie mięśni, a dziecięce układy nerwowy i hormonalny nie są w stanie sprawnie funkcjonować. Organizm sięga wówczas do zapasów zgromadzonych w układzie kostnym. Właśnie wtedy kości stają się podatne na złamania. Należy pamiętać, że im więcej wapnia uda się organizmowi zmagazynować w dzieciństwie i młodości, tym wolniej organizm będzie go tracić w wieku dojrzałym.