Sery a zdrowie: Dobre dla zdrowia

dr inż. Marlena Piekut
Forum Mleczarskie Praktyka 1/2011 (04)

A może sery kozie...

Popyt na produkty kozie wśród Polaków jest znacznie niższy niż w wielu innych krajach europejskich. Tłumaczy się to niewielką wiedzą polskiego społeczeństwo o zaletach żywieniowych mleka koziego. Tymczasem niska alergenność mleka koziego powoduje, że nie uczula ono w takim stopniu jak mleko krowie. Według badań około 80% osób z alergią na krowie mleko może spożywać kozie produkty. Ponadto zawiera ono łatwostrawne aminokwasy i lepiej zemulgowany tłuszcz oraz egzogenne (tzn. niemożliwe do wytworzenie organizmie człowieka) kwasy tłuszczowe (linolowy, arachidonowy), witaminy: A, B1, B2 i PP, kwas pantotenowy, foliowy, a także składniki mineralne (wapń, fosfor, magnez, jod). Należy też pamiętać, że w przeciwieństwie do mleka krowiego tłuszcz w mleku kozim ma postać drobnych i jednorodnych drobin, dzięki czemu jest łatwo trawiony i przyswajany w jelicie cienkim.

Sery kozie zaleca się szczególnie osobom cierpiącym na schorzenia układu krążenia, w tym nadciśnienie tętnicze, gdyż zawierają dużo mniej tłuszczu i soli niż inne rodzaje serów.

Bogatą ofertę serów kozich twardych i półtwardych posiadają firmy Temar (PPH), Eurial Polska, Bongrain Polska, Agro-Danmis, EuroSer i Jansen.

Sery podpuszczkowe dojrzewające zawierają od około 70 mg cholesterolu w 100 g sera Brie, Camembert czy Edamskiego do 90 mg w 100 g Cheddara. Należy także zaznaczyć, że tłuszcz ten pełni rolę nośnika witamin A i D. Witaminy A w 100 g sera podpuszczkowego dojrzewającego znajduje się od 230 μg (Camembert) do około 300 μg (Edamski). Sery te zawierają także od 0,2 do prawie 0,3 μg wit. D w 100 g. Podsumowując należy stwierdzić, że czym bardziej ser jest tłusty, tym więcej znajduje się w nim witaminy A, ale także cholesterolu.

Modne funkcjonalne

Warto wspomnieć także o serach z probiotykami, które zaliczane są do żywności funkcjonalnej, czyli takiej która prócz standardowego, udokumentowanego wpływu na zdrowie daje „coś więcej”. I tak na przykład ser podpuszczkowy Antek firmy Ceko oraz ser pleśniowy Lazur zawierają kultury bakterii probiotycznych.

Z badań naukowych wynika także, że spożywamy za dużo tłuszczu i sodu. W składniki te niestety obfitują sery podpuszczkowe, dlatego też niektórzy producenci starają się o częściową eliminację tych składników z serów. Na polskim rynku mleczarnia Michowianka (SM) proponuje ser Serce o obniżonej zawartości sodu. Obniżoną zawartość sodu ma także sprowadzany do Polski Maaslander belegen firmy Westland, którego dystrybutorem jest EuroSer.

W niedalekiej przyszłości można się także spodziewać upowszechnienia się serów wzbogaconych wapniem i innymi składnikami mineralnymi oraz witaminami, które są już obecne na niektórych zachodnich rynkach.



Podsumowanie

Z jednej strony sery podpuszczkowe to bardzo dobre źródło wapnia oraz białka, z drugiej zaś zawierają one znaczące ilości tłuszczu, cholesterolu i sodu, które nie są korzystne dla zdrowia i prawidłowo zbilansowanej diety. Niemniej jednak dzieci oraz osoby z prawidłową masą ciała, niemające problemów z układem krążenia powinny regularnie (w umiarkowanej) ilości spożywać sery podpuszczkowe. Są one nieodzownym elementem prawidłowo zbilansowanej diety.

Sery typu ementaler oferują:

• Eurial Polska
• EuroSer
• Grupa Lacpol
• Lactalis Polska
• Łowicz (OSM)
• Mlekovita (GK)
• Włoszczowa (OSM).

Sery edamskie dostarczają:

• Ceko
• Chojnice (OSM)
• Elbląska (SM)
• Giżycko (OSM)
• Grupa Lacpol
• Łapy (OSM)
• Łowicz (OSM)
• Michowianka (SM)
• Mleczarnia Turek
• Mlekovita (GK)
• Nowy Dwór Gdański (OSM)
• Opole Lubelskie (OSM)
• Sierpc (OSM)
• Włoszczowa (OSM).

Wybrani producenci serów podpuszczkowych:

• Arla Foods
• Hochland Polska
• Kosów Lacki (OSM)
• Lactalis Polska
• Łowicz (OSM)
• Mlekpol (SM)
• Mlekovita (GK)
• Grupa Polmlek
• Sierpc (OSM)
• TMT Łomża
• Włoszczowa (OSM)


Strona 2 z 2