Napoje śródziemnomorskie: W klimacie południa
Zdaniem Pawła Mateckiego z firmy Candia Polska należy ona do pierwszych producentów, którzy podjęli się kreowania nowej kategorii produktów śródziemnomorskich. Pierwszym produktem w ofercie firmy z tej kategorii był jogurt grecki Greek Style, który zawiera szczepy bakterii Lactobacillus bulgaricus. Zdaniem naszego rozmówcy rynek jogurtów greckich bardzo dynamicznie się rozwija, a jogurt grecki jako jeden z liderów notuje (rok do roku) dwucyfrowe wzrosty, a w roku 2010 otrzymał tytuł Produkt Roku. Do oferty firmy Candia Polska zostały wprowadzone kolejne produkty reprezentujące region śródziemnomorski: jogurt turecki Turkish Style oraz orzeźwiający napój turecki Ayran do tej pory dostępny jedynie w barach kebab (produkcja własna barów).
Do najbardziej znanych produktów na rynku należy również jogurt typu greckiego firmy Bakoma dostępny w kubeczkach 180 g i 400 g. Kolejnym producentem jest mleczarnia Kościan (OSM), która wytwarza jogurt typu greckiego marki Stragisto 10% tłuszczu. Nowa nisza nie uszła też uwagi Grupy Polmlek, a dokładnie zakładowi Starco, który produkuje Gęsty Jogurt typu greckiego.
Najsilniejszą konkurencję dla tych inicjatyw stanowią działania wielkich koncernów: Danonis, jogurt typu greckiego firmy Danone 450 g oraz Jogurt Grecki firmy Zott. Nowa nisza musiała być oceniona wysoko w firmie Zott, skoro firma wdrożyła do produkcji także Jogurt Super Gęsty. Od sierpnia 2010 roku Zott posiada w ofercie Jogurt Grecki Naturalna Rozkosz charakteryzujący się kremową konsystencją i łagodnym smakiem, a w maju 2011 na rynku pojawi się w nowym opakowaniu sos Tzatziki Naturalna Rozkosz – sos ten jest już znany konsumentom od 2008 r. teraz będzie dostępny w linii produktów Zott Naturalna Rozkosz.
Dr. Oetker proponuje z kolei Tzatziki. Jest to ciekawa, choć nieco mniej znana część oferty tej firmy.