Napoje śródziemnomorskie: W klimacie południa

Joanna Górska
Forum Mleczarskie Handel 2/2011 (45)

Tarator produkowany jest z jogurtu śródziemnomorskiego light z dodatkiem serwatki, ogórka, koperku, czosnku, soli i orzechów włoskich, zagęszczonego przez dodatek skrobi modyfikowanej i mączki chleba świętojańskiego, a następnie poddanego procesowi termizacji.


Tomasz Barski, Dyrektor ds. Handlu w ZPM Mlecz w Wolsztynie podkreśla, że Grupa Lacpol była pierwszym producentem jogurtu typu greckiego w Polsce, a co ważne jako jedna z nielicznych wcześnie dostrzegła drzemiący w nim potencjał. O wysokiej motywacji Grupy Lacpol i nastawieniu na ten właśnie produkt świadczy to, że produkcję Jogurtu Śródziemnomorskiego prowadzi się w dwóch zakładach. Jogurt Śródziemnomorski Grupa Lacpol wytwarza od 2005 roku.

Jogurt Śródziemnomorski marki Mleczne Smaki Świata to niskokaloryczny, smaczny i gęsty jogurt produkowany w dwóch wersjach – naturalny o zawartości 10% tłuszczu oraz light 3,5% tłuszczu, które są pakowane w kubeczki o pojemności 180 g i 370 g. Grupa Lacpol oferuje również Jogurt Śródziemnomorski 5 kg dla przeżywającego boom rynku HoReCa.

Ciekawy produkt:

Jogurt Śródziemnomorski może być wykorzystywany jako dodatek do wielu potraw – zwłaszcza greckich, tureckich i włoskich, ale również tradycyjnie polskich. Na odwrocie etykiety jogurtu można znaleźć cztery przepisy, które pokazują, że jogurt można stosować do sosu tzatziki, sałatki śledziowej, jako dip do mięs lub podstawowy składnik sernika jogurtowego. Jogurt Śródziemnomorski jest idealnym dodatkiem do pysznych, letnich potraw, bogatych w świeże warzywa i owoce.
Producent: ZPM Mlecz w Wolsztynie (Grupa Lacpol).

Taki sam produkt obecny jest na rynku również pod marką Greek Style firmy Candia Polska. Firma proponuje jogurt Greek Style w kubku 340 g. Firma przypomina, że jest to tradycyjny, gęsty jogurt zawierający szczepy bakterii Lactobacillus bulgaricus, charakterystyczne dla produktów mleczarskich całego Półwyspu Bałkańskiego oraz Bliskiego Wschodu. Nadają one charakterystyczny smak oraz mają wysokie walory odżywcze. Jogurt typu greckiego może zastąpić tradycyjny jogurt naturalny; świetnie się sprawdza w kuchni w przygotowywaniu tradycyjnego sosu greckiego tzatziki, sosów, sałatek, nawet dalekowschodnich curry. Szczególnym przysmakiem może być jogurt Greek Style z płynnym miodem – jest to delikates pochodzący z okolic Morza Śródziemnego. W wersji light jogurt Greek Style zawiera jedynie 3% tłuszczu.

Napoje śródziemnomorskie to nie tylko jogurty typu greckiego. Na rynku dostępny jest bowiem Ayran, popularny turecki jogurt na słono. Znakomicie gasi pragnienie i orzeźwia. Jest też często podawany do pikantnych potraw. Wytwarzają go: Maluta Nowy Dwór Gdański (OSM), ZPM Mlecz w Wolsztynie oraz dystrybuuje również Candia Polska.



Strona 3 z 4