Produkty dla kobiet w ciąży: Coś dla młodych mam

Joanna Górska
Forum Mleczarskie Handel 1/2011 (44)

Wykorzystanie potencjału technologicznego i marketingowego w celu stworzenia produktu o specyficznym ukierunkowaniu to największe wyzwanie dla polskiego mleczarstwa najbliższych lat. Wyzwanie, ponieważ oznacza dodatkowe, (ale nie analogiczne wobec głównych kategorii) obroty. A to już niekoniecznie jest atrakcyjne. Chyba że ktoś z producentów obudzi rynek i udowodni, że to się opłaca.

Wśród firm europejskich eksperymentujących w segmencie produktów dla kobiet w ciąży i młodych mam znajduje się hiszpańska mleczarnia Grupo Leche Pascual wytwarzająca mleko UHT Pascual Essential zawierające wit. A, D3, E i kwas foliowy. Także działająca na tym samym rynku Puleva Food, będąca obecnie częścią Grupy Lactalis ma w ofercie mleko UHT Puleva caccio mama z wapniem. W Irlandii na półkach sklepowych znajdziemy natomiast mleko pasteryzowane firmy Glanbia marki Avonmore, z wapniem, kwasem foliowym, wit. A, B2, B12, D i E. W Chorwacji mleczarnia Vindija oferuje mleko UHT marki z bregov Efekt vitamini z wapniem i wit. C, E, B6, B12, kwasem foliowym i fitosterolami. W Polsce segment kobiet w ciąży oraz młodych mam dzieci w wieku niemowlęcym wciąż pozostaje niezagospodarowany, jeśli nie liczyć krótkiej kariery jogurtu pitnego Feria wytwarzanego ongiś przez Milkpol Czarnocin.

Kwas foliowy (zwany także witaminą B9) to cała grupa substancji. Są chronione przez białka mleka, nie ulegają więc dezintegracji podczas trawienia w jelitach. Do podstawowych funkcji kwasu foliowego należy wspomaganie rozwoju płodu, zabezpieczanie kodu genetycznego oraz właściwego rozwoju mózgu płodu. Pozytywnie wpływa on na funkcjonowanie systemu nerwowego (buduje neurostymulatory np. działającą uspokajająco serotoninę oraz dającą optymizm, radość i chęć walki ze stresem noradrenalinę). Kwas foliowy dodaje się do napojów fermentowanych po dodaniu kultur bakteryjnych.

Za oceanem firma Stonyfield Farms już w 2008 roku wprowadziła na rynek jogurt bio marki YoMommy wzbogacony w kwas foliowy, wit. D, sześć szczepów bakterii probiotycznych i kwasy tłuszczowe DHA. Produkt dostarcza 15% zalecanej dziennej dawki kwasu foliowego i 20% dziennej zalecanej dawki kwasów DHA. Producent chwali się także, że do produkcji jogurtów nie wykorzystywano żadnych barwników, sztucznych słodzików ani substancji zapachowych. Produkt dostępny był na starcie w wersji truskawka-brzoskwinia, malina, jagoda na terenie całego USA.


Strona 2 z 2