Sery pleśniowe niebieskie: Pieniądze lubią niebieski kolor

Ofertę rynkową w dolnym przedziale cenowym zamyka Milander Blue, nowa propozycja mleczarni Ostrołęka (SMl). Ten dopiero wchodzący na półki ser ma kilka walorów: odpowiednią do możliwości cenę (mieszczącą się w dolnych granicach, tj. około 35-40 zł/kg), ciekawy smak i zastosowanie kulinarne do farszów, na deskę serów, jako przyprawa do sosów i dipów.
Dorblu to – obok Cambozoli – ciesząca się największym zainteresowaniem konsumentów propozycja firmy Käserei Champignon Hofmeister (importer Temar PPH). Jej pozycjonowanie cenowe w okolicach 40 zł/kg pozwala cieszyć się ciekawym smakiem, przy cenie wciąż niskiej jak na tę kategorię produktową. Ten niedrogi, a przy tym oferujący nowe odczucia smakowe ser należy do najbardziej popularnych serów z przerostem pleśni.

Lider segmentu serów pleśniowych Lazur (SM) proponuje na półce polskich serów premium, sery z przerostem szlachetnej, błękitnej pleśni, które produkowane są z polskiego mleka najwyższej jakości, nie zawierają konserwantów ani sztucznych barwników. Wysoka jakość przy dostępnej cenie to zdecydowane atuty tych produktów. Lazur Złocisty i Lazur Srebrzysty zostały wzbogacone bakteriami probiotycznymi, które wywierają korzystny wpływ na nasz organizm.
Na stoisku z serami niebieskimi znajdujemy także ser Turek Blue firmy Bongrain Polska.
Półkę premium otwierają dwa klasyczne sery francuskie z przerostem pleśni: Fourme d’Ambert oraz Bleu d’Auvergne. Fourme d’Ambert jest serem francuskim pozycjonowanym w dolnych granicach cen serów niebieskich znad Sekwany. Cena przekraczająca nieznacznie 50 zł/kg jest akceptowalna przez klientów spragnionych francuskiego szyku i wyszukanego smaku. Ten stosunkowo miękki, pokryty białą lub niebieską pleśnią ser dostępny jest w postaci walca. Produkt dostarcza Temar (PPH).
Na tej samej półce cenowej znajdziemy ser Bleu d’Auvergne oferowany przez firmę Lactalis Polska. To ser tradycyjny, w którym niebieska pleśń ma formę grudek. Jest relatywnie bardziej miękki w porównaniu do innych niebieskich serów. Jego skórkę pokrywa biała, a niekiedy także czerwona pleśń. Charakterystyczny jest ostry metaliczny smak.

Na półce z produktami stricte luksusowymi znajdują się najbardziej prestiżowe sery. Zaliczamy do nich francuski ser owczy Roquefort. Ten francuski król wśród serów kosztuje od 100 zł/kg (w promocji) do 160 zł/kg, co oznacza, że jedynie najzamożniejsi konsumenci mogą sobie pozwolić na rozkosz korzystania z tego smakołyku. Z rozmów z importerami wynika, że w ostatnim roku nastąpił wzrost zainteresowania Roquefortem, mimo zaporowej ceny. Dostawcy: Lactalis Polska, Pavonique oraz Temar (PPH).
