Sery pleśniowe niebieskie: Pleśniowa przyjemność
Do wyróżniających się serów należy również Camembert classic fiesse z niebieską pleśnią i czosnkiem produkcji Käserei Champignon (w krążku o masie 150 g), Lazur Błękitny – niebiański smak (sprzedawany na dziale tradycyjnym i samoobsługowym w formie 100 g trójkątów); ser La Brique President produkcji Clecy dla Lactalis Polska, President Carre Naturalny Lactalis Polska, ser Bleu d’Auvergne pod marką President produkcji Lactalis czy Turek Blue.
W innych sieciach handlowych również nie brak wyboru na półce z pleśniowymi. Biedronka pośród kilku innych proponuje od wielu lat ser Come de Trebon camembert oraz ser typu Brie produkcji Polser (na zlecenie Lactalis Polska).
Z kolei w sieci Carrefour znajdziemy m.in. Saint Andre z porostem białej pleśni od Candia Polska oraz Fourme d‘Ambert i Le parapluie rouge (oba dystrybucji firmy Jansen). Sieć ta ma również produkt własnej marki. Jest to ser pleśniowy Camembert łagodny z kolorowym pieprzem i ziołami prowansalskimi. Ciekawą propozycją jest też Le roule Rians w wersjach żurawina, ananas, czosnek i zioła (od Candia Polska).
Probiotyczne bakterie znajdziemy w serach blue i tutaj Lazur (SM) proponuje Lazur Złocisty z aktywnymi bakteriami probiotycznymi LA-5. Jest on dostępny w formie plastrów, porcji 115 g i bloków. Do grona serów z probiotykami dołączył również ser Lazur Srebrzysty, wzbogacony o bakterie probiotyczne BB-12. Ten rodzaj sera jest dostępny na stoisku sprzedaży tradycyjnej (blok o wadze ok. 1 kg) oraz na samoobsłudze w formie porcji 115 g oraz plastrów, w sam raz dla zabieganych smakoszy. Oko na sklepowej półce przyciąga również ser President Snacking (180 g) Lactalis Polska.

Jerzy Lelito
Prezes Zarządu KaMos (SM)
KaMos (SM) jest jedną z nielicznych firm w kraju wytwarzającą sery z przerostem błękitnej pleśni. Historia tej produkcji sięga lat 50 ubiegłego wieku. Poprzez ten długi horyzont czasowy jakość, walory smakowe i niepowtarzalność tego sera to filary i podstawowe zagadnienia, nad którymi pracowaliśmy na przestrzeni lat. Wszystko to, po to, aby kamiennogórskie sery pleśniowe były chlubą nie tylko naszej firmy, ale i regionu, w którym są wytwarzane.
Cieszy więc fakt, że 60-letni jubileusz ciągłości produkcji serów podparty jest stałym i systematycznym wzrostem jego produkcji, za co pragniemy podziękować wiernym i oddanym smakoszom naszego sera. Wszystkich konsumentów, którym nie dane było jeszcze poznać w pełni rozkoszy smaku naszego sera, gorąco zachęcamy – naprawdę warto.
Pięknym wydarzeniem w bieżącym roku było umieszczenie naszego sera na liście produktów tradycyjnych Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, tym samym jubileusz 60-lecia produkcji sera został przez ten zaszczytny tytuł uwieńczony.
Nie byłoby możliwym odnoszenie sukcesów w produkcji sera przy ciągłej dynamice wzrostowej, bez ludzi, współpracowników, którzy w codziennej pracy nie tylko oddają wiedzę, ale i serce.
Historia zobowiązuje. Pragnę zapewnić, że prestiżowe wyroby, sery pleśniowe produkowane przez KaMos (SM) będą w dalszym ciągu wzbogacane i niejednokrotnie jeszcze przysporzą konsumentom wiele radości i przyjemności z jego konsumpcji.
Wśród budzących ciekawość serów pleśniowych znajdujemy wytwarzany w południowej Szampanii ser z rodzaju Chaource. Produkowany jest on w dużych kręgach, (aż 7,5 cm wysokości) w związku z czym budzi wątpliwości co do równomiernego dojrzewania. Fani chwalą sobie zaś jego świeży zapach i możliwość długiego przechowywania. Innym ciekawszym produktem jest Feuille de dreux – ser o wyrazistym, lekko pikantnym smaku. Od reszty odróżnia go kolor kręgu – porastająca skórkę pleśń ma często niebieskoszary kolor, a jego wnętrze jest matowe i żółtawe. Wynika to zapewne z procesu produkcji, podczas którego stosowane do wyrobu mleko krowie jest odtłuszczane, a produkt ręcznie formowany i dojrzewa w liściach kasztanowca. Szczęściarzem jest ten, kto znajdzie te dwa produkty na polskiej półce.

Warto zwrócić uwagę na sery z przerostem i porostem szlachetnej pleśni. W tej grupie serów specjalizuje się Lazur (SM). Sery Lazur Złocisty i Srebrzysty mają pleśń nie tylko wewnątrz, ale również na powierzchni. Charakterystyczna pleśniowa skórka na pewno wyróżnia te sery na półce.
Do nowatorskich rozwiązań, należy zaliczyć kategorię serów pleśniowych do smarowania, które wypromowała firma Lactalis Polska. Znajdziemy więc Creme de Camembert, de Brie, Creme de Bleu oraz de Chevre, które doskonale rozsmarują się na kanapkach lub przekąskach. Atrakcyjną propozycją jest ser Lazur Kremowy, Grzybowy i Złocisty. Sery te dostępne są w opakowaniu 125 g a ich zastosowanie to nie tylko kanapki lub przekąski, ale również wspaniałe sosy, dipy i zupy – kremy.
