Sery topione: Pudełka mocniejsze
Ciekawy produkt:
Grupa Polmlek ostatnio rozbudowuje portfolio produktów marki Capresi. W ofercie znajdują się obecnie ser śmietankowy, z papryką, z ziołami, oraz sery topione w plastrach z szynką, o smaku wędzonym, z pieprzem, z papryką. Nowe Capresi ma być przeznaczone dla osób oczekujących zdecydowanych smaków, ceniących innowacyjność i czas. Rzeczywiście Capresi jest produktem innowacyjnym: pakowane jest w opakowania typu „otwórz-zamknij” wykorzystujące folię metalizowaną i przekładane papierem.
Kto tu rządzi
Niewątpliwie coraz więcej firm zamierza umacniać swoją pozycję w segmencie serów topionych. Firmy szukają nowych form podania produktu (np. Hochland i Mlekovita (GK) inwestują w pudełka, Grupa Polmlek – w grube przekładane plasterki serka Capresi, proponują nowe dodatki funkcjonalne (Lactima, Ostrołęka SML), szukają powodzenia w handlu poprzez urozmaicenia smakowe (Grupa Polmlek, Sertop). W gruncie rzeczy rywalizacja toczy się o rynek wart 260 mln złotych, bo na tyle Forum Mleczarskie szacuje obecną wielkość rynku produktów innowacyjnych w obszarze serów topionych.
Najsilniejszą pozycję na rynku serów topionych mają Hochland, Lactima i Sertop, w grupie szybko rosnących nowych graczy znajdują się Mlekovita (GK) oraz Grupa Polmlek (marka Capresi). Mlekovita (GK) ostatnio dokonała zmian opakowań i obecnie oferuje sery w nowoczesnych pod względem użytkowym i stylistycznym pudełkach. Mocne wejście zapewniła sobie również marka Capresi, która w ostatnich miesiącach zmieniła formułę i opakowania wielu swoich produktów, przygotowując się do zdobywania rynku.
Producenci serów topionych w pudełkach:
|
Sery topione w kiełbaskach:
|
Producenci serów w plasterkach:
|
Sery topione w krążkach:
|
Sery topione w bloczkach:
|
Ciekawy produkt:
Ekologiczny ser smażony Bio z Granowa firmy Frąckowiak (ZPSiH) to wyrób przyrządzony według starej, tradycyjnej receptury z certyfikowanego ekologicznego chudego twarogu i naturalnego, ekologicznego masła extra. Wszystkie surowce wykorzystane do produkcji pochodzą z najczystszych ekologicznie regionów Polski. Zarówno chudy twaróg, jak i masło pochodzą z ekologicznego mleka, nie zawierającego zanieczyszczeń GMO i pestycydów niedozwolonych w rolnictwie ekologicznym. Cały proces technologiczny od momentu pozyskania mleka aż do usmażenia sera jest poddany ciągłej i ścisłej kontroli kolejnych jednostek kontrolujących. Do jego zalet – oprócz wygodnego pudełka – należy wieczko, które chroni przed wysychaniem produkt niezjedzony przez kilka dni itp. świadczy to o dbałości o wygodę dla konsumenta.