Sery topione: Pudełka mocniejsze

Joanna Górska
Forum Mleczarskie Handel 3/2010 (40)

Ciekawy produkt:

Grupa Polmlek ostatnio rozbudowuje portfolio produktów marki Capresi. W ofercie znajdują się obecnie ser śmietankowy, z papryką, z ziołami, oraz sery topione w plastrach z szynką, o smaku wędzonym, z pieprzem, z papryką. Nowe Capresi ma być przeznaczone dla osób oczekujących zdecydowanych smaków, ceniących innowacyjność i czas. Rzeczywiście Capresi jest produktem innowacyjnym: pakowane jest w opakowania typu „otwórz-zamknij” wykorzystujące folię metalizowaną i przekładane papierem.

Kto tu rządzi

Niewątpliwie coraz więcej firm zamierza umacniać swoją pozycję w segmencie serów topionych. Firmy szukają nowych form podania produktu (np. Hochland i Mlekovita (GK) inwestują w pudełka, Grupa Polmlek – w grube przekładane plasterki serka Capresi, proponują nowe dodatki funkcjonalne (Lactima, Ostrołęka SML), szukają powodzenia w handlu poprzez urozmaicenia smakowe (Grupa Polmlek, Sertop). W gruncie rzeczy rywalizacja toczy się o rynek wart 260 mln złotych, bo na tyle Forum Mleczarskie szacuje obecną wielkość rynku produktów innowacyjnych w obszarze serów topionych.

Najsilniejszą pozycję na rynku serów topionych mają Hochland, Lactima i Sertop, w grupie szybko rosnących nowych graczy znajdują się Mlekovita (GK) oraz Grupa Polmlek (marka Capresi). Mlekovita (GK) ostatnio dokonała zmian opakowań i obecnie oferuje sery w nowoczesnych pod względem użytkowym i stylistycznym pudełkach. Mocne wejście zapewniła sobie również marka Capresi, która w ostatnich miesiącach zmieniła formułę i opakowania wielu swoich produktów, przygotowując się do zdobywania rynku.

Cały rynek innowacyjnych serów topionych (pudełka i plasterki oraz wyroby funkcjonalne) Forum Mleczarskie wycenia na 260 mln zł. Wśród tych ostatnich pojawiają się sery topione z błonnikiem oraz kwasami omega 3 i 6. W ich produkcji przoduje Lactima oraz Ostrołęka (SML).

Producenci serów topionych w pudełkach:
  • Grupa Lacpol
  • Lactima
  • Mlekovita (GK)
  • Mlekpol (SM)
  • TMT Łomża
Sery topione w kiełbaskach:
  • Kowalew-Dobrzyca (OSM)
  • Lactima
  • Mlekovita (GK)
  • Sertop
  • Serwar (Grupa Polmlek)
Producenci serów w plasterkach:
  • Bakoma
  • Mlekovita (GK)
  • Serwar Grupa Polmlek (w tym produkcja dla firmy Sertop)
Sery topione w krążkach:
  • Bakoma
  • Grupa Polmlek
  • Sertop
  • Serwar (Grupa Polmlek)
Sery topione w bloczkach:
  • Grupa Lacpol
  • Grupa Polmlek
  • Kowalew-Dobrzyca (OSM)
  • Łowicz (OSM)
  • Mlekovita (GK)
  • Sertop
  • Serwar (Grupa Polmlek)
  • TMT Łomża

Ciekawy produkt:

Ekologiczny ser smażony Bio z Granowa firmy Frąckowiak (ZPSiH) to wyrób przyrządzony według starej, tradycyjnej receptury z certyfikowanego ekologicznego chudego twarogu i naturalnego, ekologicznego masła extra. Wszystkie surowce wykorzystane do produkcji pochodzą z najczystszych ekologicznie regionów Polski. Zarówno chudy twaróg, jak i masło pochodzą z ekologicznego mleka, nie zawierającego zanieczyszczeń GMO i pestycydów niedozwolonych w rolnictwie ekologicznym. Cały proces technologiczny od momentu pozyskania mleka aż do usmażenia sera jest poddany ciągłej i ścisłej kontroli kolejnych jednostek kontrolujących. Do jego zalet – oprócz wygodnego pudełka – należy wieczko, które chroni przed wysychaniem produkt niezjedzony przez kilka dni itp. świadczy to o dbałości o wygodę dla konsumenta.

Strona 2 z 2