Twarożki: Twarożkowa przyszłość

Janusz Górski
Forum Mleczarskie Handel 2/2010 (39)

Firma Bongrain Polska ma w portfolio produkty o szczególnych walorach smakowych. Marka Tartare to linie: Duo (Włoski, Meksykański), Kraina Smaku (Łososiowa Zatoka, Orzechowa Aleja, Cebulowe Pole, Dolina Pieprzu, Ziołowy Ogród i Borowikowy Las), Tartare Mini oraz Delikatny. Marka Turek to niemniejsze bogactwo smaków i linii produktowych. Firma oferuje wyroby z linii Turek Świeży, Turek Świeży Figura, Turek Kremowy, Turek Puszysty.

Oferta Biomlek (SM) obejmuje serki marki Bieluch słone (naturalny, ze szczypiorkiem, z ziołami, z warzywami, z czosnkiem z papryką i pieprzem) oraz słodkie (łagodny: jabłko, gruszka-musli, waniliowy, ananasowy z musli).


Oferta firmy Lactalis Polska to znana od lat linia Serków Twarogowych Président o niezmiennie nienagannej jakości i dobrej ekspozycji, zwłaszcza w nowoczesnych kanałach dystrybucji. Tu klient nabędzie Serek Twarogowy z czosnkiem i ziołami, z oliwkami, z orzechami, z pieprzem kajeńskim, z suszonymi pomidorami. Ofertę firmy uzupełnia Serek naturalny oraz waniliowy w pudełku, a także promowana od roku linia Twaróg Delikatny o smakach z rzodkiewką, ze szczypiorkiem, śmietankowy, z czosnkiem oraz z ogórkiem. Gama smacznych Twarogów Delikatnych President wzbogaciła się o nowy smak jakim jest chrzan.

Katarzyna Grabowska

Pełnomocnik Zarządu ds. Handlu i Marketingu w Polmlek Olsztyn

W przypadku twarogów i twarożków klient jest dość zróżnicowany. Klientami tradycyjnych twarogów są osoby starsze, przywiązane do nabywania klasycznych kostek i klinków, z których samodzielnie przygotowują dania i potrawy. Twarożki natomiast kupują osoby młodsze, które nabywają produkty gotowe do bezpośredniego spożycia.

Konsumenci poza przywiązaniem do tradycji stale poszukują nowych smaków. Grupa Polmlek ma w swojej ofercie Capresi serek twarogowy typu włoskiego. Produkt ten cieszy się stale rosnącym powodzeniem, zwłaszcza że ma on bardzo różnorodne zastosowanie: można go dodawać do sałatek lub zapiekanek, można także spożywać bezpośrednio z dodatkiem konfitur.

Ofertę serków twarożkowych pod znaną i cenioną marką Mlekovitka prezentuje mleczarnia z Wysokiego Mazowieckiego. Mlekovita (GK) od pewnego czasu dokonuje liftingu swoich opakowań. Jednym z ostatnich działań jest lifting pudełek Mlekovitki, kartonów mleka Wypasione oraz serów twardych plasterkowanych. Najbardziej zmiany dotknęły właśnie sery twarożkowe Mlekovitka, których nowa wizualizacja radykalnie poprawia postrzeganie produktu i tworzy zupełnie nową jakość. Mlekovitka dostępna jest w wersji naturalnej, ze szczypiorkiem, z ziołami.

Duże zmiany widoczne są także w portfolio Grupy Polmlek. Zakład Mleczarski Starco proponuje serki do smarowania marki Delfina. Grupa Polmlek oferuje tu serek śmietankowy, śmietankowy z papryką, śmietankowy z czosnkiem, śmietankowy z chrzanem, śmietankowy z ziołami, śmietankowy ze szczypiorkiem.

Sławomir Hardej

Prezes Zarządu w Sokołów Podlaski (OSM)

Wieloletnia tradycja i bogate doświadczenie firmy Sokołów Podlaski (OSM) w przetwórstwie mleka sprawia, że nasze twarogi i twarożki cieszą się dużą popularnością wśród konsumentów.

Twarożek wiejski to produkt z licznej i zróżnicowanej grupy serów twarogowych. Tajemnica jego powodzenia tkwi w wysokiej jakości surowca i codziennej dbałości o prawidłowość procesu technologicznego. Wśród naszego asortymentu znajdziemy Twarożek wiejski naturalny z niewielkim dodatkiem soli kuchennej, Twarożek wiejski ze szczypiorkiem, Twarożek wiejski z czerwoną cebulą i Twarożek wiejski ze świeżym ogórkiem i koperkiem. Są one dostosowane do potrzeb konsumentów, a co najważniejsze nie zawierają konserwantów (wszyscy wiemy, że obecnie społeczeństwo coraz bardziej zwraca uwagę na walory smakowe i odżywcze spożywanych produktów). Jednocześnie poszukuje takich, które pozwalają na szybkie przygotowanie posiłków dla całej rodziny. W najbliższym czasie planujemy rozszerzyć gamę twarożków o produkty wzbogacane składnikami korzystnymi dla zdrowia.

Muszę tutaj dodać, że Twarożek wiejski już w 2005 roku spełniał najwyższe kryteria jakościowe i dzięki temu, z rąk Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi otrzymaliśmy tytułu „Polski Producent Żywności”. Natomiast w roku 2008 w konkursie czytelników jednego z ogólnopolskich czasopism został wybrany „Najlepszym produktem lata”.

Twarogi od zawsze cieszyły się dużym popytem. Jako produkt spożywczy są źródłem wartościowego białka, tłuszczu, witaminy A i B2 oraz wapnia. Wszystkie składniki odżywcze występują w ilościach i proporcjach potrzebnych organizmowi, dlatego też u ogromnej części osób znajduje się on w codziennej diecie. Dodatkowo sery twarogowe i twarożki może jeść każdy, bo zawierają one łatwo przyswajalne białko o najwyższych wartościach odżywczych.

Strona 3 z 4