Napoje probiotyczne: Bakterie pożyteczne dla zdrowia
Polscy śmiałkowie sięgają po tort
Na polskim rynku od wielu lat niepodzielnie króluje francuski koncern Danone, który oferuje probiotyczny produkt Actimel. Zawiera szczepy probiotyczne Lactobacillus casei Defensis DN-114 001, które wspomagają naturalną odporność. Actimel działa tam, gdzie znajduje się 70% odporności – w jelitach. Napój jest bardzo silnie reklamowany w mediach oraz na materiałach POS. Reklama skierowana jest do młodego, energicznego pozytywnie zakręconego konsumenta, który tworzy modę na picie Actimela oraz aureolę bycia trendy. Dostępne smaki Actimela to: klasyczny, truskawkowy, wieloowocowy, malinowy w wersji Actimel Lekki: naturalny i truskawkowy.
Firma Danone oferuje także jogurt probiotyczny Activia. W przypadku Activii wykorzystano przekaz marketingowy skierowany głównie do kobiet w różnym wieku. Activia w butelkach skierowana jest do młodych aktywnych kobiet, zaś Activia w kubeczkach do jedzenia łyżeczką – dla kobiet po 50. roku życia. Z kolei Activia z dodatkiem musli w plastikowym toperze dedykowana jest jako przekąska na śniadania. Activia dostępna jest o smakach:
- jogurt – śliwka, wiśnia, truskawka, jagoda
- jogurt z musli – brzoskwinia z musli, z ziarnami zbóż, malina musli
- Mix – suszona śliwka i żurawina z płatkami, suszona truskawka z płatkami
- do picia – suszona śliwka, kiwi-truskawka.
Wszystkie rodzaje Activii zawierają szczepy probiotyczne Bifidobacterium ActiRegularis DN-173 010, które pozytywnie wpływają na skrócenie czasu pasażu jelitowego.
Kolejnym producentem jest Zott, który w swojej ofercie posiada produkt Jogobella L. casei o smakach: classic-naturalny, wiśnia-wanilia, jagoda-wanilia, truskawka-czerwona porzeczka, brzoskwinia-marakuja) zawiera Lactobacillus paracasei Lpc-37 wspomagający naturalną odporność organizmu.
Jogurty Polskie produkowane przez firmę Mlekovita (GK) oprócz naturalnych żywych kultur bakterii jogurtowych zawierają kultury probiotyczne – Lactobacillus acidophilus LA-5 i Bifidobacterium BB-12, które zasiedlają przewód pokarmowy człowieka, blokując w ten sposób miejsce bakteriom i wirusom chorobotwórczym. Mają one właściwości antybakteryjne, zapobiegające zakażeniu przez większość popularnych wirusów i bakterii, a także dostarczają łatwo przyswajalnego wapnia i fosforu, dzięki czemu zapobiegają osteoporozie. Pomagają przy zaparciach, wzdęciach, stanach zapalnych jelit. Mlekovita (GK) proponuje dodatkowo jogurty Polskie pitne nowej generacji (w 400 g butelkach) wzbogacone probiotykami oraz kwasami omega-3. W portfolio znajdują się: aloes z kwasami omega-3, żurawina z granatem i kwasami omega-3, liczi z limonką i kwasami omega-3.
Mlekpol (SM) proponuje linie produktów Milko w wąskiej butelce kartonowej z zakrętką, o pojemności od 0,2 do 1 litra. Do dyspozycji mamy jogurt zawierający kultury probiotyczne L. casei – 431 (CRL – 431) m. in o smaku naturalnym, morelowym oraz truskawkowy i żurawinowym. Zastosowane szczepy probiotyczne wzmacniają organizm.
Kolejne produkty o działaniu probiotycznym to jogurty Jovi (Lactalis Polska) oferowane w butelkach 250 g, 400 g oraz w wersji rodzinnej 950 g. Jogurty dostępne są w różnych wariantach smakowych (truskawka, malina, brzoskwinia, owoce leśne, wiśnia, wanilia oraz naturalny). Jogurty według producenta zawierają niezbędną dla organizmu mikroflorę: bakterie probiotyczne (Lactobacillus casei, Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium lactis); żywe kultury bakterii, które oferują korzyści zdrowotne, m.in. zwiększenie odporności organizmu, poprawę perystaltyki jelit oraz procesów trawiennych, a tym samym zdecydowane polepszenie samopoczucia.