Napoje probiotyczne: Bakterie pożyteczne dla zdrowia

Joanna Górska
Forum Mleczarskie Handel 4/2009 (35)

Polscy śmiałkowie sięgają po tort

Na polskim rynku od wielu lat niepodzielnie króluje francuski koncern Danone, który oferuje probiotyczny produkt Actimel. Zawiera szczepy probiotyczne Lactobacillus casei Defensis DN-114 001, które wspomagają naturalną odporność. Actimel działa tam, gdzie znajduje się 70% odporności – w jelitach. Napój jest bardzo silnie reklamowany w mediach oraz na materiałach POS. Reklama skierowana jest do młodego, energicznego pozytywnie zakręconego konsumenta, który tworzy modę na picie Actimela oraz aureolę bycia trendy. Dostępne smaki Actimela to: klasyczny, truskawkowy, wieloowocowy, malinowy w wersji Actimel Lekki: naturalny i truskawkowy.

Firma Danone oferuje także jogurt probiotyczny Activia. W przypadku Activii wykorzystano przekaz marketingowy skierowany głównie do kobiet w różnym wieku. Activia w butelkach skierowana jest do młodych aktywnych kobiet, zaś Activia w kubeczkach do jedzenia łyżeczką – dla kobiet po 50. roku życia. Z kolei Activia z dodatkiem musli w plastikowym toperze dedykowana jest jako przekąska na śniadania. Activia dostępna jest o smakach:

  • jogurt – śliwka, wiśnia, truskawka, jagoda
  • jogurt z musli – brzoskwinia z musli, z ziarnami zbóż, malina musli
  • Mix – suszona śliwka i żurawina z płatkami, suszona truskawka z płatkami
  • do picia – suszona śliwka, kiwi-truskawka.

Wszystkie rodzaje Activii zawierają szczepy probiotyczne Bifidobacterium ActiRegularis DN-173 010, które pozytywnie wpływają na skrócenie czasu pasażu jelitowego.

Kolejnym producentem jest Zott, który w swojej ofercie posiada produkt Jogobella L. casei o smakach: classic-naturalny, wiśnia-wanilia, jagoda-wanilia, truskawka-czerwona porzeczka, brzoskwinia-marakuja) zawiera Lactobacillus paracasei Lpc-37 wspomagający naturalną odporność organizmu.

Jogurty Polskie produkowane przez firmę Mlekovita (GK) oprócz naturalnych żywych kultur bakterii jogurtowych zawierają kultury probiotyczne – Lactobacillus acidophilus LA-5 i Bifidobacterium BB-12, które zasiedlają przewód pokarmowy człowieka, blokując w ten sposób miejsce bakteriom i wirusom chorobotwórczym. Mają one właściwości antybakteryjne, zapobiegające zakażeniu przez większość popularnych wirusów i bakterii, a także dostarczają łatwo przyswajalnego wapnia i fosforu, dzięki czemu zapobiegają osteoporozie. Pomagają przy zaparciach, wzdęciach, stanach zapalnych jelit. Mlekovita (GK) proponuje dodatkowo jogurty Polskie pitne nowej generacji (w 400 g butelkach) wzbogacone probiotykami oraz kwasami omega-3. W portfolio znajdują się: aloes z kwasami omega-3, żurawina z granatem i kwasami omega-3, liczi z limonką i kwasami omega-3.

Mlekpol (SM) proponuje linie produktów Milko w wąskiej butelce kartonowej z zakrętką, o pojemności od 0,2 do 1 litra. Do dyspozycji mamy jogurt zawierający kultury probiotyczne L. casei – 431 (CRL – 431) m. in o smaku naturalnym, morelowym oraz truskawkowy i żurawinowym. Zastosowane szczepy probiotyczne wzmacniają organizm.

Kolejne produkty o działaniu probiotycznym to jogurty Jovi (Lactalis Polska) oferowane w butelkach 250 g, 400 g oraz w wersji rodzinnej 950 g. Jogurty dostępne są w różnych wariantach smakowych (truskawka, malina, brzoskwinia, owoce leśne, wiśnia, wanilia oraz naturalny). Jogurty według producenta zawierają niezbędną dla organizmu mikroflorę: bakterie probiotyczne (Lactobacillus casei, Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium lactis); żywe kultury bakterii, które oferują korzyści zdrowotne, m.in. zwiększenie odporności organizmu, poprawę perystaltyki jelit oraz procesów trawiennych, a tym samym zdecydowane polepszenie samopoczucia.

Strona 3 z 6