Kefiry: Nie tylko w sezonie

Janusz Górski
Forum Mleczarskie Handel 3/2009 (34)

Już nie tylko produkt sezonowy

Kefiry zyskały popularność jako napoje doskonale gaszące pragnienie i dodatek do lekkich obiadów w okresie letnim. To produkty faworyzowane głównie przez osoby starsze, mniej zamożne. Konsumenci często nie zdają sobie sprawy ze zdrowotnych właściwości kefiru, do których zalicza się nie tylko regulacyjny wpływ na układ pokarmowy ale również działanie bakteriobójcze, poprawa odporności, poprawa przyswajalności białek mleka i inne. W dobie mody na zdrowy styl życia i żywność funkcjonalną, klienci są wyczuleni na komunikaty o podobnym charakterze. Poszukują produktów oferujących dodatkowe korzyści dla zdrowia. Dotyczy to głównie młodszych klientów, o lepszej świadomości żywieniowej i dbających o zdrowie.

Badania potwierdzają, że niemal połowa pytanych konsumentów oczekuje od nowych produktów zapewnienia pozytywnego wpływu na zdrowie, a znaczna większość poszukuje produktów naturalnych.

Potwierdza to ogromne możliwości rozwoju segmentu kefirów dla klientów bardziej wymagających.

Małgorzata Rakowska

Marketing Manager w Polmlek-Maćkowy (SM)

Jak dowodzą badania naukowe, długowieczność mieszkańców Kaukazu wiąże się ze zwyczajem spożywania dużych ilości kefirów. Kefir – niezastąpiony w upalne dni napój mleczny o wielu wartościach prozdrowotnych, który nasyca organizm, skutecznie gasi pragnienie i wspaniale orzeźwia, stanowi bogate źródło niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania ustroju składników odżywczych, budulcowych i regeneracyjnych, jest również niskokalorycznym składnikiem diety osób dbających o zdrowie, sylwetkę i dobrą kondycję, a także niezbędny w żywieniu sportowców. Tak więc siłą napędzającą rozwój rynku kefirów jest jego wyjątkowy charakter, gdyż jako jeden z najstarszych mlecznych napojów fermentowanych ma największe właściwości odżywcze w grupie napojów fermentowanych. Do najważniejszych walorów zdrowotnych zaliczyć należy to, że kefiry zwierają żywe kultury bakterii hamujących niekorzystne działanie flory bakteryjnej, usprawniają perystaltykę jelit, regularnie spożywane wzmacniają układ immunologiczny, charakteryzują się działaniem przeciwmiażdżycowym, obniżają poziom cholesterolu, dowiedziono ich właściwości przeciwnowotworowych. Ułatwiają także przyswajanie żelaza w organizmie, wspomagają oczyszczanie organizmu z toksyn.

Kefiry, stanowią najlepsze źródło dobrze przyswajalnego wapnia, fosforu, cynku, magnezu, potasu oraz witamin: A, B1, B2, B6, B12, D, K, C, kwasu foliowego i pełnowartościowego białka. Tak szerokie działanie zapewnia właśnie kefir Maćkowy, który dodatkowo wyróżnia się wyjątkowym naturalnym maślanym smakiem i odpowiednią konsystencją. W naszej grupie klientów znajduje się bardzo dużo dzieci, młodzieży, a także seniorów, rekonwalescentów, sportowców i kobiet w ciąży. W większości szata graficzna tego segmentu produktowego wygląda bardzo prosto, z reguły w jednej tonacji kolorystycznej, dająca jasny przekaz, że jest to naturalny, zdrowy produkt pierwszej potrzeby.

Strona 4 z 5