Twarożki: Smacznie posmarować

Paulina Łuszczak
Forum Mleczarskie Handel 3/2009 (34)

Do modnych produktów zalicza się Turek Świeży produkcji Bongrain Polska w wersji naturalnej, z ziołami i ze szczypiorkiem, dodatkowo w różnych wersjach opakowań, no i oczywiście o obniżonej zawartości tłuszczu. W nieco odmiennej tonacji smakowej na pewno znajdą się serki kozie Agro-Danmis o smakach waniliowym, chrzanowym i naturalnym czy Soignon (Eurial Poituraine) do smarowania kozi serek twarogowy, wytwarzany na bazie mleka pasteryzowanego, o puszystej konsystencji, rozprowadzany przez Eurial Polska.

Szeroko dostępny, dzięki rozbudowanej sieci dystrybucji, jest Serek twarogowy kremowy Mlekovitka ze szczypiorkiem i z ziołami, produkcji Mlekovita (GK). Pod marką Mlekovita znajdziemy także ciekawą pozycję serka twarogowego kremowego; jest to Bryndza Zakopiańska.

Wśród twarożków do smarowania nie zabrakło także propozycji z kategorii bio. Produkt ten proponuje nam (poprzez sieć Real) firma Pami – Bio twarożek naturalny o lekkim śmietankowym smaku oraz z ziołami; wytwarzany wyłącznie z mleka pochodzącego z naturalnych certyfikowanych gospodarstw.

Importowanym przez firmę Candia Polska produktem marki Rians jest serek Le Roule. Jest to najwyższej jakości krowi ser twarogowy, z charakterystyczną spiralą widoczną po przekrojeniu sera w poprzek. Serki Le Roulé dostępne są ze spiralą żurawiny oraz z ziołami (mieszanką czosnku i ziół). Ponieważ konsumenci doceniają ciekawe i nowe słodkie połączenia twarogu ze smakami owocowymi, stąd już w czerwcu pojawiła się nowość Le Roule ze spiralą ananasa. Serki Le Roule są w dostępne w sprzedaży w postaci plastrów, oraz na stoisku wagowym.

Firma Rians oferuje szeroką gamę serków kozich do smarowania na kanapkę: piramidkę kozią Chevrefin oraz piramidkę kozią Cabrette. Na grzanki dedykowane są krążki ze świeżego sera koziego – Palette Chevrefin, pakowane po 4 krążki 20 g. Absolutnym delikatesem w segmencie serków świeżych jest paleta 24 krążków świeżego, czysto koziego sera z Perigord (hrabstwo w Akwitanii, płd. – zach. Francja). Do bezpośredniego spożycia lub na tartince, dobrze harmonizuje (komponuje się) smakowo z miodem albo oliwkami.

Pakuj atrakcyjnie i wygodnie

Anna Bienias

Brand Manager produktów marki Rians w Candia Polska

Z roku na rok przybywa na rynku ciekawych propozycji smakowych i nowych rodzajów twarogów. Producenci prześcigają się w wymyślaniu nowych smaków i formatów, przy czym jakość produktów zmienia się nieznacznie. Dla wszystkich tych, którzy cenią sobie wysoką jakość, idealną konsystencję oraz wyrazisty smak sera, firma Rians przygotowała serki Le Roulé, z charakterystyczną spiralą naturalnych dodatków. Tradycyjne pikantne smaki możemy odkryć w serku Le Roulé z czosnkiem i ziołami oraz z pieprzem. Wielbicieli niekonwencjonalnych, oryginalnych smaków ucieszy połączenie sera z żurawiną. Ten nietypowy słodko-kwaskowaty smak jest hitem wśród konsumentów. Jesteśmy pewni, że kolejne zaskakujące połączenie serka z ananasem będzie także strzałem w dziesiątkę. Le Roulé z roku na rok zyskuje coraz szerszą rzeszę zwolenników, którzy cenią sobie nie tylko pyszny smak produktu, ale także to, że nie zawiera on konserwantów oraz sztucznych dodatków smakowych (Le Roulé jest dostępny w plastrach 125 g i 150 g oraz w formie rolady 0,90 kg oferowanej na stoiskach wagowych). Le Roulé idealnie sprawdza się jako deser, farsz do naleśników, składnik deserów i kanapek. Już niedługo zaś pojawi się na rynku nowość firmy Rians, serek twarogowy w formie kostek do sałatek, koreczków i przekąsek. Delikatny twarożek o nazwie Salad & Snack, który świetnie pasuje do lekkich, letnich posiłków.

Najpowszechniejszymi opakowaniami serków twarożkowych są pudełka i kubki plastikowe. Dzięki ich sztywności konsument może swobodnie przeciągać nożem po gładkiej tafli, by nałożyć tyle serka ile chce; czy to nakłada go podczas śniadania w domu czy podczas majowego pikniku. Jednak nie wszyscy producenci proponują do swoich pudełek także sztywne plastikowe wieczka, pozwalające na szczelne ponowne zamknięcie już raz otwartego opakowania.

W kubku ze standardowym papierkowym wieczkiem kupić możemy Serek Smakosz z pieprzem, nowość w ofercie zakładu Skała (OSM), Serek kanapkowy Wyszków (OSM). Aż trzy propozycje produktów do posmarowania naszej codziennej kanapki ma dla nas mleczarnia Włoszczowa (OSM): Delikatny serek śmietankowy, Serek do chleba i Rodzinny serek do chleba.

Natomiast dla najwygodniejszych klientów swoje pudełka „open-close” proponują Bongrain Polska dla całej linii produktów Tartare, Radomsko (OSM) Twarożek kanapkowy naturalny marki Hej! oraz SDM w Wieluniu (serki Basta). Ten ostatni producent proponuje zarówno w kraju jak i w UE Twarożek Kanapkowo-sernikowy Mój Ulubiony.

Tuż obok możemy napotkać skierowaną do młodszych konsumentów propozycję firmy Bel (serki Kiri) m.in. o smaku szynki. Serek ten to połączenie śmietanki i twarogu wzbogaconego aromatycznymi dodatkami. Prozdrowotny produkt oferuje firma Raisio Polska Foods; serek kanapkowy ziołowy i naturalny marki Benecol.

Polacy należą do „kanapkowych” społeczeństw. Z tego względu serki twarożkowe cieszą się dużym zainteresowaniem. Ale nie zapominajmy, że konsumenci zaczynają z nich korzystać w coraz bardziej pomysłowy sposób. Tworzenie różnego rodzaju dipów, sosów, farszów, past staje się coraz powszechniejsze.

Strona 3 z 3