Sery topione: Na każdą półkę cenową
Rozszerzanie kategorii

W ramach rozszerzania kategorii producenci wzbogacają ofertę o sery z dodatkami roślinnymi (pieczarki, borowiki, papryka, pomidor, koperek, szczypiorek, czosnek, orzechy i wiele innych), a także mięsnymi (salami, szynka) i z rybą (łosoś). Rozwój idzie też w kierunku odzyskiwania czystości gatunkowej serów. Pytanie, czy klienci dojrzeli już wystarczająco do tego, żeby docenić i odróżnić wyjątkowy smak serów poszczególnych gatunków. Wydaje się, że niektórzy konsumenci, mimo że dobrze znają takie gatunki serów, jak gouda czy edamski, mogą mieć problemy z rozróżnieniem łagodnego oraz słodko-orzechowego smaku szwajcarskiego emmentalera od nieco delikatniejszego holenderskiego maasdammera? Czy klienci wiedzą czego oczekiwać po brytyjskim serze chester?
Wartość dodana wiąże się ponadto z opakowaniem (łatwe zamknięcie plastrów firmy Hochland, przepisy kulinarne na opakowaniach Zott). Na rynku funkcjonują również sery przeznaczone dla wąskich grup odbiorców (Hochland Fit).

Edmund Borawski
Prezes w Mlekpol (SM)
Rynek serów topionych jest coraz dynamiczniejszy – zainteresowanie tymi serami wzrasta, jednak konsument jest coraz bardziej wymagający i szuka na półce produktu smacznego, dobrego jakościowo, praktycznie zapakowanego i estetycznego. Stąd w ofercie serów topionych Mlekpol (SM) znajduje się szeroka gama smakowa – kremowy, z szynką, szczypiorem, pieczarkami, papryką i czosnkiem. Od stycznia 2009 roku pojawią się na rynku nasze sery topione w nowej szacie graficznej, która jest spójna z innymi naszymi produktami – serami dojrzewającymi. Budowa silnej marki parasolowej służyć ma m.in. pozyskaniu lojalnego klienta, który sięgać będzie po wszystkie nasze produkty w tej samej szacie. Sery topione w opakowaniach o pojemności 100 g będą o różnorodnej kolorystyce, w zależności od smaku. Nowy produkt zastąpi dotychczasową linię serków Kurpianka.
Kierunki rozwoju

Od pewnego czasu obserwuje się kilka kierunków, w jakich rozwija się segment serów topionych. Dotyczą one procesu technologicznego i modyfikacji receptury (stosowanie zamienników tłuszczów, dodatków smakowych), a także rozwoju opakowań pod względem poprawy ich funkcjonalności (wyższej klasy materiały opakowaniowe, opcje otwierania i zamykania), jak i atrakcyjności (szata graficzna, rozwój marek). Coraz częściej firmy biorą pod uwagę szczególne oczekiwania wąskich grup klientów, m.in. dzieci (Lactima), osób szczególnie dbających o szczupłą sylwetkę (produkty o obniżonej zawartości tłuszczu, z błonnikiem – Lactima linia Beauty), koneserów produktów z wyższej półki (Lactima).
Nadal słabo rozwija się segment produktów funkcjonalnych, wzbogaconych w witaminy, składniki mineralne i inne substancje bioaktywne, tak jak ma to miejsce w innych segmentach produktów mlecznych. Widoczne jest jednak polaryzowanie oferty na produkty z niższej półki, będące alternatywą dla osób o mniej zasobnym portfelu (produkty topione, tradycyjne bloczki i batony) oraz produkty premium (w wygodnych, funkcjonalnych opakowaniach, produkty w kubeczkach, produkty importowane o wyszukanych smakach).
