Tłuszcze: Narodziny giganta

Dariusz Sapiński
Prezes Zarządu Grupy Kapitałowej Mlekovita
Rynek tłuszczów kulinarnych jest dość stabilny. Masła, margaryny i miksy to tzw. produkty pierwszej potrzeby. Niezbędne w każdej kuchni, każdego dnia. Przydatne tak do smarowania, pieczenia, jak i smażenia. W bogatym asortymencie produktowym firmy Mlekovita (GK) znajduje się m.in. prawdziwe (bez dodatku olejów roślinnych) masło: Masło Extra Osełka (200 g, 500 g; kostka – 200 g, 100 g). Jest to naturalny produkt o wysokiej zawartości potrzebnych dla organizmu związków mineralnych i witamin, produkowany z surowca pochodzącego z czystych ekologicznie terenów Podlasia. Należy do najcenniejszych produktów spożywczych, charakteryzuje się wyśmienitym śmietankowym smakiem i zapachem, jest wyrobem bogatym w witaminy rozpuszczalne w tłuszczach: A, D, E i K, które wzmacniają układ odpornościowy. Masło Extra Polskie (200 g, 100 g) cechuje się przede wszystkim doskonałą smarownością i smakowitością. Należy do nowości produktowych, a mimo to już zdobyło rzesze swoich zagorzałych zwolenników. Mlekovita (GK) oferuje ponadto smaczne miksy: Wyśmienity, Bielski, margaryny: Dobrej Gospodyni, Palma, Mleczna, Daria, Miss Figura oraz tłuszcz mleczny: Stołowy, Śmietankowy.
Wymienione tłuszcze to produkty, które łączą w sobie cechy tradycyjnej smacznej polskiej kuchni z zaletami nowoczesnego zdrowego żywienia. Zawierają witaminy A, D i E, które korzystnie wpływają na kości i skórę. Mlekovita (GK) jest także jedynym w Polsce producentem bezwodnego tłuszczu mlecznego, który zdecydowanie wzbogaca smak i aromat smażonych ryb, mięs, skorupiaków oraz warzyw, zapewniając im jednocześnie bardzo ładny kolor. Zastosowana przy jego produkcji technologia (nowoczesna!) pozwala uzyskać wspaniałe walory smakowe oraz zachować obecne w surowcu witaminy rozpuszczalne w tłuszczach: A, D, E, które wzmacniają także układ odpornościowy. Bezwodny tłuszcz mleczny jest produktem o wysokiej jakości i trwałości. Zawiera zaledwie ok. 0,2% wody, co daje gwarancję długiego okresu składowania. Uhonorowany został znakiem „Poznaj Dobrą Żywność”. Idealnym produktem przeznaczonym do smażenia jest margaryna do smażenia frytek. Jest ona w 100% tłuszczem roślinnym do głębokiego smażenia w wysokich temperaturach. Potrawy przyrządzane na margarynie są z wierzchu apetycznie zarumienione, a w środku soczyste. Ich atutem jest bezwonność pozwalająca wydobyć naturalny smak i aromat przygotowywanych na niej potraw.
Tłuszcze firmy Mlekovita (GK) tworzą więc imponujący asortyment. Mają dużo zauważalnych „plusów”, spełniają oczekiwania wymagających konsumentów. Wytwarzane są według najnowocześniejszych technologii, zgodnie z wymogami Zintegrowanego Systemu Jakości. Stanowią segment produktów ciągle udoskonalanych. Dlatego ich pozycja na rynku spożywczym jest mocna, a największy przyrost sprzedaży zapewnia im nowoczesny kanał handlowy.
Najpopularniejsza Palma
W grupie tłuszczów o zastosowaniu kulinarnym wyróżnia się tłuszcze roślinne stałe (kostkowe), margaryny (płynne, kostkowe, kubkowe) oraz masło. Do smażenia nadają się głównie margaryny o konsystencji stałej (kostkowe), a także niektóre tłuszcze płynne.

Zawartość tłuszczu w margarynach może być zróżnicowana, od 60% w niskotłuszczowych margarynach kubkowych, do 80% w pełnotłuszczowych margarynach kostkowych. Margaryny do smażenia zawierają głównie 80% tłuszczu. Produkty przeznaczone do smażenia, nadają się również do stosowania innych typów obróbki termicznej w wysokich temperaturach (gotowania, duszenia i pieczenia). W tym segmencie obserwuje się dobrze rozwiniętą strategię marek. Marki produktów kulinarnych łatwo odróżnić od tych do smarowania. W segmencie króluje margaryna Palma (w kostce 250 g), którą można znaleźć w ofercie niemal wszystkich producentów (Kruszwica ZT, ZPT Warszawa, Bielmar ZT, Royal Brinkers, Mlekovita GK, ZPT w Szczecinku). Popularna w segmencie jest również margaryna Zwykła, produkowana przez firmy Royal Brinkers, ZPT w Szczecinku, Kruszwica (ZT), Bielmar (ZT) i ZPT Warszawa, a także Mleczna, rzadziej stosowana do smażenia (Mlekovita GK, Kruszwica ZT, ZPT Warszawa). Rozpoznawalne są również takie marki, jak: Margaryna Dobrej Gospodyni (Mlekovita GK), Margaryna Niezwykła w kuchni (ZPT w Szczecinku), Popularna, Maryna, Ewa Kulinarna (ZPT Warszawa), Ekstra Pomorski śmietankowy i Ekstra Pomorski Maślany, nadające się do krótkotrwałego smażenia (ZPT w Szczecinku).

W grupie margaryn kostkowych dominują opakowania 225-250 g, ale korzystniejsze cenowo są większe gramatury, oferowane m.in. przez ZPT w Szczecinku (Palma 500 g, Zwykła 500 g) oraz Royal Brinkers (margaryna Dobra, kostka 500 g).
Alternatywą dla margaryn w kostkach są produkty płynne, oferowane w wygodnych butelkach; wytwarzają je Unilever Polska (Rama Culinesse 900 ml) i Raisio Polska Foods (Masmix kulinarny 500 ml).
Dla osób nieakceptujących charakterystycznego posmaku produktów smażonych na margarynie producenci przygotowali produkty bezwonne, również o konsystencji stałej, barwą przypominające smalec (Planta, 200 g, produkowana przez firmę Unilever Polska; Bartek 250 g ZPT Warszawa).