Produkty lokalne: Unikalna wartość produktów z sąsiedztwa
Polskie przykłady
Kosów Lacki (OSM)
Spółdzielnia w Kosowie Lackim powstała w 1926 r. W okresie wojennym została zniszczona, ale szybko ją odbudowano dzięki współpracy miejscowej społeczności. Mleko było skupowane i przerabiane na masło w pomieszczeniach wynajmowanych od rolników. W latach 1951–52 na miejscu zburzonej mleczarni przy ul. Pańskiej w Kosowie Lackim zbudowano nowy zakład. Spółdzielnia Mleczarska objęła wówczas skupem mleka całą gminę Kosów Lacki. To, co cechuje spółdzielnię, to troska o klienta i ambicje produkowania wyrobów o najwyższej jakości. W 2002 r. zakończono budowę nowej serowni o zdolności przerobowej 72 tys. litrów mleka na dobę. Rozpoczęto produkcję nowych gatunków serów, w tym sztandarowego obecnie sera Edamer, a także serów Baron i Lazzarella. W 2012 r. oddano do użytku drugą serownię, przez co produkcja serów przekracza 400 ton w skali miesiąca. Do ciągłej produkcji wprowadzono ser Gouda Lacka z Dziurami. W 2021 r. po raz pierwszy wprowadzono do produkcji ser długodojrzewający (powyżej 6 miesięcy) o nazwie Magnal Old, którego smak i jakość są świadectwem wysokich umiejętności serowarów.
Szczególnym wyróżnieniem w 2021 r. dla spółdzielni w Kosowie Lackim było przyznanie nagrody „Symbol Dobrego Smaku 2021”. Jest to prestiżowe wyróżnienie dla firm, które najlepiej funkcjonują w swojej branży oraz znacząco przyczyniają się do rozwoju Polski.
Do oferty sprzedażowej Kosów Lacki (OSM) dołączyły nowe produkty – sery podpuszczkowe niedojrzewające z przyprawami Jędrula z czarnuszką oraz Jędrula z pomidorami, czosnkiem i bazylią. Jedna z nowości Spółdzielni – ser Jędrula z pomidorami, czosnkiem i bazylią – uzyskała brązowy medal w kategorii „Ser do sałatki” w Konkursie Good Cheese 2022.
Marfor (FHU)

To producent serów góralskich. Istnieje na rynku od 25 lat. Od początku swojej działalności firma skupia się na rynku polskim, wprowadza tu produkty regionalne i tradycyjne. Przedsiębiorstwo zajmuje się produkcją i dystrybucją serów góralskich oraz wędzonych. Słynie z produkcji serów regionalnych pod nazwą Serecek Marforek oraz zakąsek serowych Beskidzkie Marforki.
Zakład produkcyjny znajduje się w Bażanowicach koło Cieszyna i tam też według tradycyjnych technologii produkowane są sery. Wyrabia się je wyłącznie ręcznie, bez udziału wysokiej temperatury, co pozwala zachować najcenniejsze składniki odżywcze oraz powoduje, że wyróżniają się one wyjątkowym smakiem, jakością i konsystencją. Produkty wędzi się naturalnym dymem z wykorzystaniem wiórek wędzarniczych z drzewa olchy i buka.
W ofercie firmy znajdują się m.in.:
- Serecek Marforek w opakowaniach od 1 do 6 szt. wędzony,
- Serecek Marforek Biały,
- zestawy grillowe,
- Serecek Marforek 10 szt. grill 300 g,
- ser wędzony Cieszynianka oraz
- Serecek Marforek w plastrach.
Pod marką Beskidzkie Marforki firma produkuje m.in.:
- Faruki wędzone,
- Faruki białe,
- Nitki wędzone,
- Warkoczyki Wędzone i Białe.
Oddzielną kategorią są sery Marforek (białe i wędzone) w zalewach o różnych smakach, m.in.:
- w zalewie ziołowo-paprykowej – biały,
- w zalewie ziołowo-pikantnej – biały,
- w zalewie ziołowej – biały,
- w zalewie ziołowo-czosnkowej – biały,
- w zalewie ziołowo-pikantnej – wędzony,
- w zalewie ziołowo-paprykowej – wędzony,
- w zalewie ziołowej – wędzony,
- w zalewie ziołowo-czosnkowej – wędzony.
Piaski (OSM)
Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Piaskach powstała 1 stycznia 1948 r. i dziś jest jednym z szybko rozwijających się producentów z branży mleczarskiej w regionie lubelskim. Od początku swojej działalności spółdzielnia stawia na zdrowie, jakość, naturalność oraz zadowolenie klientów. Dba o to, aby na ich stołach znalazły się wyłącznie tradycyjnie wytwarzane, naturalne produkty, które „smakują jak dawniej”. Oferta spółdzielni obejmuje najwyższej jakości produkty bez dodatku mleka w proszku, konserwantów i ulepszaczy.
Mleczarnia specjalizuje się w produkcji twarogów, które stanowią aż 60% całego asortymentu. Pozostałą część wyrobów stanowią: śmietany, jogurt naturalny typu greckiego, również w wersji o obniżonej zawartości tłuszczu, do tego kefir jak dawniej, ser typu mozzarella, masło ekstra 82%, zsiadłe mleko, mleko oraz produkty bez laktozy: kefir oraz jogurt naturalny typu greckiego.
Bardzo ciekawie zapowiada się linia „Jak dawniej”. Obecnie znajdują się w niej: Kefir jak dawniej w butelkach oraz Zsiadłe mleko w miseczce.
Kefir jak dawniej jest bogatym źródłem składników odżywczych. Dzięki zawartości probiotyków korzystnie wpływa na procesy trawienne, reguluje pracę jelit i chroni organizm przed infekcjami. Proces dojrzewania kefiru zachodzi w butelce.
Zsiadłe mleko jak dawniej w miskach powstało dzięki zastosowaniu tradycyjnej receptury, według której proces dojrzewania zachodzi po nalaniu do opakowania, a produkt zachowuje swoje naturalne właściwości oraz konsystencję. Poza doskonałym smakiem zsiadłe mleko jak dawniej posiada wiele cennych wartości odżywczych, a w letnie, upalne dni doskonale orzeźwia. Brak konserwantów i ulepszaczy sprawia, że może być doskonałym uzupełnieniem codziennej diety, stanowiąc znakomity dodatek do ziemniaków, naleśników, chłodników i wielu innych dań.
Skierniewice (OSM)
Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Skierniewicach powstała po zakończeniu II wojny światowej, a uruchomienie produkcji i powołanie spółdzielni nastąpiło rok później. Po przełomie polityczno-gospodarczym w 1989 r. mleczarnia Skierniewice (OSM) unowocześniła produkcję i dostosowała się do wymogów rynku. Obecnie spółdzielnia zrzesza ok. 300 członków. Głównym produktem spółdzielni jest ser typu mozzarella, którego wyrób spółdzielnia rozwija od początku lat 90. Firma bierze aktywny udział w targach i konkursach branżowych. Może pochwalić się wieloma certyfikatami i nagrodami, stanowiącymi dowód dbałości o najwyższą jakość produktów mleczarskich.
Najważniejszym produktem oferowanym przez mleczarnię Skierniewice (OSM) jest ser z masy parzonej typu mozzarella w kulce w zalewie, w wersji kulki mini w zalewie, mozzarella w kulach, w kulach wędzona oraz mozzarella w batonie
Nowością w portfolio firmy Skierniewice (OSM) jest wędzony, lekko słonawy ser Skieras, który cechuje się delikatną konsystencją i przyjemnie wyczuwalnym posmakiem wędzenia. Jest to ser podpuszczkowy, z masy parzonej, krótkodojrzewający i o łagodnym, kremowym smaku. Jego nazwa nawiązuje do Skierniewic – miasta, z którego produkt się wywodzi. Jest dostępny w dwóch formach: okrągłego bochenka lub podłużnego batonu. Idealny do kanapek czy na deskę serów.

Literatura dostępna w redakcji.




