Przekąski łyżeczkowe: Łyżeczka za łyżeczką
Przekąski zbożowe na bazie mleka
Przekąski te to przede wszystkim produkty wykorzystujące surowce zbożowe, tj. pszenicę (kaszka manna), ryż oraz owies (owsianki). Jest to rodzaj przekąsek do jedzenia łyżeczką o zdecydowanie deserowym, słodkim charakterze. Ich koncepcja rozwoju nawiązuje do czasów dzieciństwa, gdzie tego typu produkty były serwowane maluchom na śniadania oraz podwieczorki.
Kaszka manna na mleku
Kasza manna zwana czasem grysikiem to drobnoziarnista kasza wytwarzana z ziaren pszenicy zwyczajnej. Jest ona otrzymywana przez odsiewanie grubszych kaszek w trakcie przemiału ziaren pszenicy na mąkę. Tradycyjnie kasza manna na mleku była przygotowywana z sypkiej kaszy manny oraz gotującego się mleka. Danie należało mieszać podczas gotowania, aby nie było grudek. Najpopularniejszymi dodatkami był cukier oraz cynamon, czasami soki owocowe lub owoce (truskawki, jagody).
Wartość odżywcza kaszek
Wartość odżywcza może się nieznacznie różnić w zależności od dodanego składnika smakowego. Jednak w przypadku najprostszego składu kaszki śmietankowej wartość energetyczna produktu wynosi 132 kcal w 100 g. Kaszka śmietankowa zawiera 3,6 g białka, 6,0 g tłuszczu oraz 15,7 g węglowodanów, w tym 11,0 g cukrów.
Rozszerzenie asortymentu
Dzisiaj mało który dorosły przygotowuje dla siebie tego typu danie. Jeśli w ogóle, to dla dzieci lub wnuków. Jednak w ofercie handlowej klienci znajdą całą gamę produktów na bazie kaszy manny zamkniętej w nieduże, wygodne do transportu pojemniki. Oferta jest bardzo zróżnicowana. Do dyspozycji klienci mają m.in. klasyczne kaszki m.in. śmietankowe, z cynamonem, czekoladowe. Drugą wersją są kaszki z dodatkami sosów. W ofercie handlowej znajdziemy m.in. kaszkę mannę z truskawkami, malinami, owocami leśnymi, sosem z wiśni czy o smaku piernikowym.
Nowością w ofercie jest kaszka naturalna wegańska na bazie kremu kokosowego oraz w wersjach owocowych, np. truskawkowej. Liderem w tej kategorii jest marka Smakija (Zott Polska). Kaszki manny w swoim portfolio posiada także pod marką Wypasiona – Grupa Mlekovita (kaszka manna z truskawkami, z wiśniami, z jagodami).
Ryże na mleku
Ryż na mleku to kolejna przekąska bazująca na koncepcie mlecznego śniadania – obok makaronu, kaszy manny oraz płatków owsianych. Jest to lekkostrawne danie bazujące na ugotowanym białym ryżu długim lub arborio oraz mleku. Dodatkami smakowymi były cukier lub cukier waniliowy z cynamonem.
Polska Grupa Mlekovita w powyższej kategorii stawia na rozwój marki Wypasione. Desery mleczne z ryżem dostępne są w smakach: z jabłkami, z malinami, z truskawkami. Wszystkie produkty dostępne są w atrakcyjnych graficznie nowoczesnych opakowaniach
Wartość odżywcza
Klasyczny ryż na mleku to produkt łatwo strawny, lekki i bardzo pożywny. Sam ryż jest źródłem węglowodanów, białka (niepełnowartościowego), tłuszczów wielonienasyconych, błonnika. Ryż jest zbożem najłatwiej przyswajalnym przez nasz organizm. Należy do lekkostrawnych posiłków. Ma dobry wpływ na trawienie ze względu na właściwości przeciwbiegunkowe. Obfituje w magnez, cynk, fosfor, żelazo, mangan, miedź, selen. Posiada witaminy z grupy B (B1, B2, PP, B5, B6, kwas foliowy). W przypadku produktów gotowych w wersji naturalnej znajdziemy m.in. w 100 g porcji 110 kcal, 1,1 g białka, 8,4 g węglowodanów oraz ok. 4,1 g tłuszczu.
Jacek Wyrzykiewicz
PR & Marketing Services Manager Hochland Polska
Polska jest najbardziej „cottage’owym” krajem na świecie – jemy rocznie prawie 65 tysięcy ton serków wiejskich, w dodatku co roku coraz więcej. Serki wiejskie są podstawą codziennej diety Polaków – doceniamy to, że są naturalne, lekkie i zdrowe, do tego łatwo i szybko można się nimi najeść. Widzimy wiele okazji, zarówno w domu, jak i poza nim, aby sięgnąć po serek wiejski – właściwie przez cały dzień. Polacy jedzą takie serki zarówno na śniadanie, jak i drugie śniadanie, lunch, kolację czy przekąskę między głównymi posiłkami. Produkty te są idealnym przykładem przekąski łyżeczkowej. W ostatnim czasie zdefiniowaliśmy na nowo kategorię serków wiejskich, wprowadzając z sukcesem na rynek 3 warianty Almette serka wiejskiego: ricotta, z twarożkiem kremowym i naturalnym skyrem. Widzimy ogromny potencjał w marce Almette i rozwijamy z sukcesem ten brand. Również wyrazisty smak koziego sera doskonale pasuje zarówno do kanapek, jak i najbardziej wyszukanych dań.
Owsianki
Owsianki to danie przygotowane z wykorzystaniem kolejnego hitu porannych śniadań – płatków owsianych na mleku. W Polsce owies był głównym pokarmem chłopstwa i mieszczaństwa przed upowszechnieniem ziemniaków. Nie był pożywieniem szlachty, która wypowiadała się o owsie z pogardą. Najpopularniejsza była owsianka pszeniczna. Wersja „luksusowa” była gotowana w wywarze mięsnym z przyprawami; chętnie jadano ją również jako deser (z cukrem) oraz podawano chorym.
Dzisiejsza owsianka to ugotowane w mleku lub w wodzie płatki owsiane. Mogą być dosłodzone do smaku oraz podawane z owocami, orzechami, syropami owocowymi lub miodem. Obecnie oferowana „przemysłowo” owsianka to doskonały produkt nie tylko na śniadanie, ale także świetna propozycja na zdrową przekąskę w pracy, do szkoły, na wycieczkę albo po treningu.
Wartości odżywcze
Płatki owsiane powstają z oczyszczonego ziarna owsa, które ulega obróbce termicznej (suszeniu), a następnie rozdrabnianiu i krojeniu (płatkowaniu). Płatki te mają wiele cennych właściwości same w sobie. Ich składniki odżywcze m.in. opóźniają efekty starzenia i poprawiają glikemię u osób z zaburzeniami tolerancji glukozy. Bogate w błonnik (rozpuszczalny), wspomagają pracę jelit oraz obniżają poziom cholesterolu. Płatki owsiane są bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych. Owsianka to doskonały pomysł dla osób będących na diecie. Jest doceniana przez osoby aktywnie spędzające czas i sportowców jako źródło energii.
Owsianka naturalna na jogurcie niesie w 100 g: 70 kcal, 3,1 g białka, 10 g węglowodanów (w tym cukry 5,4 g) oraz 1,8 g tłuszczu i 0,7 g błonnika.
Owsianki są produkowane w wersjach naturalnych z jogurtem, z dodatkiem jabłka, z bananem, z rodzynkami i orzechami (Krasnystaw OSM).
Literatura dostępna w redakcji.