Przekąski łyżeczkowe: Łyżeczka za łyżeczką
Dlaczego przekąski do jedzenia łyżeczką zdobyły serca konsumentów?
Przekąski to niewielkie porcje żywności spożywane najczęściej między posiłkami głównymi w celu zaspokojenia niewielkiego głodu lub ze względów smakowych. Klasycznie mogą to być minidania wytrawne, tj. kanapka, sałatka, warzywa, lub słodkie, tj. batonik, słodka bułka czy porcja owoców. Jednak nie zawsze mamy pod ręką gotową przekąskę, gdy głód daje o sobie znać. Również zbyt częsty wybór słodkiej przekąski ze względów zdrowotnych nie jest dla nas korzystny. W zależności od sytuacji możemy skorzystać z gotowych przekąsek produkowanych przemysłowo. Są pożywne, estetycznie zapakowane i kuszą szerokim wachlarzem wyboru – w zależności od wartości odżywczych, smakowych lub innych dowolnych kryteriów. Branża mleczarska doskonale wpisuje się w zapotrzebowanie rynku na tego typu produkty.
Podział przekąsek
Przekąski występujące na rynku a oferowane przez branżę mleczarską dzielą się na przekąski wytrawne, przekąski wytrawne z dodatkiem elementu owocowego oraz słodkie, spożywane głównie dla przyjemności. Te pierwsze w swojej gamie produktowej posiadają m.in. serki wiejskie oraz serki twarożkowe. Kolejne grupy to serki wiejskie z dodatkiem porcji komponentu owocowego oraz serki homogenizowane. Ostatnia grupa to przekąski deserowe, wśród których prym wiodą kaszki i ryże na mleku z dodatkami oraz owsianki.
Serki wiejskie
Serek wiejski (z ang. cottage cheese) to oryginalnie rodzaj amerykańskiego sera produkowanego z krowiego mleka. Ser ten jest zaliczany do serów twarogowych oraz niedojrzewających. Serek wiejski cechuje czysty, neutralny smak. Jego cechą wyróżniającą są wyraźne ziarna serka zanurzone w pasteryzowanej śmietance. Produkty tego typu pakowane są w plastikowe pojemniczki z patynką. Są gotowe do spożycia łyżeczką bezpośrednio po otwarciu kubeczka. Serek taki jest doskonały zarówno w wersji naturalnej, wytrawnej z warzywami, jak również słodkiej. Do produktu rekomenduje się m.in. rzodkiewki, szczypiorek, posiekany czosnek lub zioła. W wersji słodkiej można dodać do niego truskawki, maliny, jagody oraz miód. Serki wiejskie wytwarzane są z trzech składników: serka twarogowego ziarnistego, śmietanki i soli.
Wartości odżywcze serka wiejskiego
Serek wiejski to wartościowy i pożywny produkt. Jest rekomendowany jako element zbilansowanej diety w każdej grupie docelowej oraz dla osób aktywnych i uprawiających sport, mających większe zapotrzebowanie na białko. W 100 g porcji serka wiejskiego znajduje się ok. 100 kcal. Serek taki jest dobrym źródłem białka, które daje poczucie sytości, odbudowuje mięśnie i wzmacnia tkanki, regeneruje ciało po wysiłku. W serku wiejskim klasycznym znajdziemy dużo białka (11 g/100 g), mało węglowodanów (2 g/100 g) oraz tłuszczu (5 g/100 g). Serek wiejski dostarcza także składników mineralnych takich jak wapń, sód, fosfor czy potas. Jest źródłem witaminy A oraz D. Mogą go spożywać osoby z nietolerancją laktozy, diabetycy oraz osoby unikające produktów z wysokim IG.
Poszerzony asortyment
Serki wiejskie produkowane są w wersji naturalnej (Koło OSM, Maluta Nowy Dwór Gdański OSM, Grupa Mlekovita, Mlekpol SM, Polmlek, Piątnica OSM, Włoszczowa OSM), z różnymi dodatkami smakowymi słodkimi, np. truskawki, wiśnie, jagody (Mlekpol SM, Piątnica OSM), ale również z cebulką, szczypiorkiem i pieprzem (Mlekpol SM). Nowościami na rynku są produkty ze skyrem, ricottą (Hochland Polska) oraz wysokobiałkowe (Koło OSM, Maluta Nowy Dwór Gdański OSM, Piątnica OSM). Serki wiejskie występuję też w wersji light (Koło OSM, Mlekpol SM, Piątnica OSM) oraz Maluta Nowy Dwór Gdański OSM oraz Grupa Mlekovita). Rozbudowane portfolio serków do jedzenia łyżeczką posiada Grupa Mlekovita. W ofercie handlowej znajdują się – pod marką Darek – serki waniliowe, czekoladowe, truskawkowe i o smaku jabłecznika. Pod marką Polski dostępne są większe opakowania serków waniliowych i o smaku naturalnym. Dostępny jest również serek naturalny w wariancie bez laktozy waniliowy i naturalny.
Odmianą serków wiejskich są twarożki grani. Jest to twarożek połączony ze śmietanką. Od serka wiejskiego różni się wielkością ziaren. Serek grani jest dostępny najczęściej w wersji naturalnej (Piątnica OSM) lub z dodatkami takimi jak szczypiorek czy pieprz (Mlekpol SM).
Serki homogenizowane
Wpisują się w nurt produktów deserowych. Są one przeznaczone dla osób, które szczególną wagę przywiązują do zdrowego trybu życia. Są również polecane osobom starszym lub młodszym dzieciom mającym problem z przełykaniem oraz gryzieniem. Cechuje je gładka struktura, świeży i lekki smak z nutą wiodącego dodatku. Taki serek postrzega się jako jedną z najlepszych przekąsek o każdej porze dnia. Może stanowić samodzielną przekąskę albo dodatek do kanapek, naleśników, placków, racuchów. Ze względu na gęstszą konsystencję można go nabierać także pieczywem, biszkoptem, ciastkiem zbożowym lub waflem ryżowym.
Serki homogenizowane powstają z sera twarogowego, który po dokładnym rozdrobnieniu staje się gładki, puszysty i delikatny w smaku. Miksowanie i rozdrabnianie doprowadzają twaróg do jednolitej, gęstej konsystencji. Wielu producentów oferuje produkty przygotowane metodą ultrafiltracji, która zapewnia odzyskanie wszystkich białek z mleka. Dzięki temu serki homogenizowane są produktami bogatym w łatwo przyswajalne białko, co czyni je niezwykle zdrowym elementem diety. Warto dodać, że są produkowane w wielu wersjach smakowych.
Wartości odżywcze serków homogenizowanych
100 g serka homogenizowanego naturalnego dostarcza zaledwie 111 kcal. Serki homogenizowane to źródło lekkostrawnego białka (8 g), tłuszczu (7 g) oraz węglowodanów (4 g). Poleca się je wszystkim niezależnie od wieku, a także osobom z nietolerancją laktozy. Są rekomendowane dzieciom oraz osobom starszym jako źródło białka, wapnia i witaminy D, sprzyjającym budowie kości i zębów.
Joanna Kołodyńska
Dyrektor Marketingu Grupa Polmlek
Jogurty, desery i inne przekąski niezmiennie cieszą się dużym zainteresowaniem i są stałym elementem diety Polaków. To nie tylko wygodna, ale i zdrowa porcja pełna wapnia i białka. Szczególną popularnością cieszą się jogurty z dodatkami zbożowymi. Porcja jogurtu, owoców i musli świetnie sprawdzi się na drugie śniadanie w pracy lub w szkole. Serki homogenizowane to kategoria wybierana równie często. Serki lubiane przez najmłodszych świetnie sprawdzają się również jako dodatek do naleśników lub jako składnik serników na zimno. Ogromną popularnością cieszy się kategoria produktów o zwiększonej zawartości białka. Grupa Polmlek jest producentem wysokobiałkowych przekąsek zarówno w marce Polmlek, jak i w markach własnych kontrahentów. W tej kategorii oferujemy jogurty proteinowe, skyr, serki homogenizowane. Obserwujemy stały wzrost popytu na produkty funkcjonalne. Z bardzo dobrym przyjęciem spotkały się również nasze jogurty ze zbożowymi kulkami lub gwiazdkami w białej lub mlecznej czekoladzie. W naszej ofercie mamy również jogurty Pure – naturalne, z prostym składem i z topperem, w którym znajduje się porcja dodatków takich jak suszone banany, płatki owsiane, płatki zbożowe, kokos. Pyszne, bez dodatku cukru, przeznaczone dla osób, które mimo diety nie chcą rezygnować z odrobiny przyjemności. Przewaga jogurtów z topperami nad produktami wymieszanymi z dodatkami jest właśnie taka, że dodatki w topperze zachowują chrupkość i nienaruszoną strukturę, co dla niektórych konsumentów ma ogromne znaczenie. Wśród przekąsek łyżeczkowych mamy jeszcze jeden doskonale znany i lubiany produkt – Poezję Lux. To deser skomponowany z pysznego mlecznego puddingu z warstwą bitej śmietany na wierzchu. Od lat gości na półkach sklepowych zarówno w brandzie Polmlek, jak i w markach własnych największych sieci, i od lat cieszy się zainteresowaniem konsumentów.
Asortyment serków homogenizowanych
Serki homogenizowane produkowane są w wielu wersjach smakowych. W asortymencie znajdziemy serki naturalne (zarówno w wersji klasycznej, jak i bez laktozy, lekki), słodkie (waniliowy, z dodatkami owocowymi, np. truskawka, jagoda – Krasnystaw OSM) oraz w wersji wytrawnej z dodatkami takimi jak: szczypiorek, papryka, pomidory i chilli, ale także ze szpinak i czosnek (Bieluch OSM).
Wśród innowacyjnych dodatków warto wspomnieć m.in. serek homogenizowany z kuleczkami pomarańczowymi czy malinowy z kostkami kokosowymi (Garwolin OSM), z kawałkami czekolady (Mlekpol SM), ciasteczkowy, kokosowy, stracciatella (Piątnica OSM) czy o smaku pomarańczowym oraz z dodatkiem kolorowych kuleczek (Krasnystaw OSM). Na uwagę zasługują serki wysokobiałkowe (Maluta Nowy Dwór Gdański OSM, Grupa Mlekovita).
Rozbudowane portfolio serków do jedzenia łyżeczką posiada Grupa Mlekovita. W ofercie handlowej znajdują się – pod marką Darek – serki waniliowe, czekoladowe, truskawkowe i o smaku jabłecznika. Pod marką Polski dostępne są większe opakowania serków waniliowych i o smaku naturalnym. Dostępny jest również serek naturalny w wariancie bez laktozy waniliowy i naturalny.